親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原文章由 830mama 於 07-11-7 16:43 發表
題外話, 原來我都是next week 結婚週年呀, 仲要係12號, 真是唔講起都唔記得

哈哈 ~~咁攪笑 , 不過你老公咁鍚你 , 佢記就得啦 ! 我地就4條1 , 99年呀 ! 上年過咗7年之"養" , 今年第8年呀 ! 你呢 ?
朱家有個小豬B,人人叫佢做家熹!
【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

男爵府

你在last day先寫手冊, Miss Tong 會5會睇5到 (因我懷疑會5 會日日睇?-( )

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-7 19:13 發表

Kitty :

我諗我會假期最後一日先寫手冊同Miss Tong 講 , 我怕太早講 , 一陣朱家B 唱到通街都知我地請假去旅行 ! 哈哈 ~ 雖然而家都有可能會比人知 , 但都係到時再算LU ! ...

男爵府

我就...13年

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-7 19:16 發表

哈哈 ~~咁攪笑 , 不過你老公咁鍚你 , 佢記就得啦 ! 我地就4條1 , 99年呀 ! 上年過咗7年之"養" , 今年第8年呀 ! 你呢 ?

子爵府

原文章由 830mama 於 07-11-8 14:31 發表
你在last day先寫手冊, Miss Tong 會5會睇5到 (因我懷疑會5 會日日睇?-( )

唔會掛 ! 我間唔中都有寫手冊 , 佢好多時睇完都會簽返個名架喎 !

嘩 ! 你咁後生 , 就嫁左13年喇 ! wooo , 好甜蜜呀 ! ^^ 咁下星期去邊度玩 ? 不如諗諗一齊上上海玩3日丫 !

【醒世文】- 頭四句父母不親誰是親  不重父母重何人  你若重他十六兩  後代兒孫還一斤 千兩黃金萬兩銀  有錢難買父娘身  在堂父母百年稀  生時不孝死後悲

男爵府

haha.....所以e+就唔後生law

老夫老妻, 多數都是食餐飯算lu:loveliness: :loveliness:

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-8 15:36 發表

唔會掛 ! 我間唔中都有寫手冊 , 佢好多時睇完都會簽返個名架喎 !

嘩 ! 你咁後生 , 就嫁左13年喇 ! wooo , 好甜蜜呀 ! ^^ 咁下星期去邊度玩 ? 不如諗諗一齊上上海玩3日丫 ! ...

子爵府

原文章由 830mama 於 07-11-8 17:15 發表
haha.....所以e+就唔後生law

老夫老妻, 多數都是食餐飯算lu:loveliness: :loveliness:

哈哈 ~~ 咩而家唔後生 , 我第一次見你時 , 重估你26/7歲咋 ! 好勁呀你 ! 有咩秘訣架你 , 快d過2招黎先 !

子爵府

cheapbombom :

唔好意思 , 我想請問 , 如果第一次過去 , 2公婆有咩地方值得一去 , 或者有咩地方既野好食 ? 同埋 ~ 請問我地唔打算帶咁多錢上去玩 , 如果1萬蚊又夠唔夠駛 ~~ 我指既係連車費 ! 喺交通上 , 如果機地去艾美酒店幾錢倒 ? 同埋時間要預幾耐 , 因為人生路不熟 , 問定都睇怕冇走雞 ~ thx~

伯爵府

家熹媽咪,

我上次貪得意係機場左坐磁浮列車入市區, 之後才再轉一程的士去艾美酒店, 車費兩者差唔多, 但多一個體驗, 我大鄉里想試新野嘛...車程啊, 由機場坐浮磁去市區, 大約20分鐘啦, 再坐一程的士, 又再20分鐘, 總之一粒鐘之內一定到!

景點嘛..有:
1) 南京路
2) 外灘/黃埔江
3) 東方明珠塔
4) 豫園 (南翔小龍包..記住上3/F, 要訂台, 坐得舒服好多)
5) 周莊/烏鎮/朱家鎮(其一啦)
6) 新天地
7) 上海博物館(optional啦)

我唔係wet的人, 所以夜晚去浦bar的景點, 留待其他BK fans update你啦...

祝旅途愉快!

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-8 18:10 發表

唔好意思 , 我想請問 , 如果第一次過去 , 2公婆有咩地方值得一去 , 或者有咩地方既野好食 ? 同埋 ~ 請問我地唔打算帶咁多錢上去玩 , 如果1萬蚊又夠唔夠駛 ~~ 我指既係連車費 ! 喺交通上 , 如果機地去 ...

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-8 20:18 發表
家熹媽咪,

我上次貪得意係機場左坐磁浮列車入市區, 之後才再轉一程的士去艾美酒店, 車費兩者差唔多, 但多一個體驗, 我大鄉里想試新野嘛...車程啊, 由機場坐浮磁去市區, 大約20分鐘啦, 再坐一程的士, 又再20分鐘, 總 ...

我真係無言感激呀 ! 呢個磁浮列車好正 , 等我都試試先 , 但我想問 , 買飛覆唔覆雜架 ? 哈 ~ 我諗我比你更大鄉里呀 ! hehe ~ 同埋 , 兩程車程幾錢倒呢 ? 如果全程的士你又知唔知幾錢倒呀 !?

多謝你既提意 , 我今晚就做定功課先 ! thx ~

複式洋房

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-8 21:48 發表

我真係無言感激呀 ! 呢個磁浮列車好正 , 等我都試試先 , 但我想問 , 買飛覆唔覆雜架 ? 哈 ~ 我諗我比你更大鄉里呀 ! hehe ~ 同埋 , 兩程車程幾錢倒呢 ? 如果全程的士你又知唔知幾錢倒呀 ! ...

家熹媽咪,
如由機場去市區(近南京路)的士約RMB150-160.00時間要一個鍾多D,磁浮列車如計車程由機場開出到龍陽路需時8分鐘,出示機票買票可平RMB10.00一程,由龍陽路(浦東)到南京路約RMB50.00 !

子爵府

原文章由 CY.Carol 於 07-11-9 10:17 發表

家熹媽咪,
如由機場去市區(近南京路)的士約RMB150-160.00時間要一個鍾多D,磁浮列車如計車程由機場開出到龍陽路需時8分鐘,出示機票買票可平RMB10.00一程,由龍陽路(浦東)到南京路約RMB50.00 ! ...

Carol :

嘩 ! 好勁呀 ! 哈哈 ~ 十分之詳盡 , 唔該晒呀 ! 150-160蚊又唔算太費喎 ! 不過時間就幾長吓喇 !

複式洋房

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-9 17:33 發表

Carol :

嘩 ! 好勁呀 ! 哈哈 ~ 十分之詳盡 , 唔該晒呀 ! 150-160蚊又唔算太費喎 ! 不過時間就幾長吓喇 !

家熹媽咪:
因為上月去完工幹(順便帶啊囡去玩,如果您帶家熹去呢,他們在班上便有話題了 ! ), 上海的士起表是 RMB11.00, 上下班時間很難搭的 ! 如您只去三日應該不夠時間去周莊啦!
祝您們玩得開心 !
Carol

子爵府

原文章由 CY.Carol 於 07-11-9 18:13 發表

家熹媽咪:
因為上月去完工幹(順便帶啊囡去玩,如果您帶家熹去呢,他們在班上便有話題了 ! ), 上海的士起表是 RMB11.00, 上下班時間很難搭的 ! 如您只去三日應該不夠時間去周莊啦!
祝您們玩得開心 !
Carol ...

Carol :

哈 ~ 我都好想帶埋佢去 , 好在佢唔係話一定要我地帶埋佢去 , 唔知點解 ? 平時如我地話去旅行 , 唔同佢去 , 佢就喊到拆天 , 今次佢好乖 , 好抵鍚 , 冇喊晒口 , 重叫我地玩得開心d , 突然間 , 我覺得佢好似大個咗好多咁呀 ! ^^

我想問 , 周莊係咪好遠架 ? 果度有咩玩 ? 有咩值得去呢 ?

聽人講上海指數好高 , 如果去3日 , 我地要帶幾錢去 , 因為唔打算帶卡去 , 1萬蚊倒車費連食夠唔夠駛 ?

題外話 , 你帶埋阿女去上海 , 咁佢咪要請假囉 ?

伯爵府

家熹媽,

哈, 你都幾豪喎...去上海三天, 相信唔使洗一萬蚊瓜...你機票同酒店都cover左大部份啦..

我地當時一家三口, 一日約洗一千蚊左右咋, 已經好鬆動! 當然, 我地無mud點購物, 食下野, 行下街咁, 要買的手信又欠奉..

我跟旅遊書推介去左"上海老站"食lunch, 坐係古董的火車卡上, 環境幾特別, 食物都幾有水準, 我地一家三口叫左幾多野食, 都係RMB$250左右..我都幾推介你去試一試....如要Guarantee坐到車卡, 要訂台, 否則,我覺得坐落地玻璃窗一列坐位都仲正, 望住綠色草坪, 又望到左右兩列慈禧太后御用的火車車箱, 可惜佢係吸煙區!

另外, 由上海市中心去周莊都幾遠, 一般可以係上海體育館門外坐旅遊巴士去..車程1小時半左右....車票都好似係幾十蚊人仔....我上次一家三口, 費事煩, 直頭係艾美坐的士入去, 諗住buy time, 上車時問司機打表去幾錢, 佢話200幾, 點知, 坐的士都要粒幾鐘, 最後車費係RMB400幾, 真係好唔順氣...去周莊周未會熱鬧di, 我對上一次平日去, 水靜河非, 我還是喜歡遊人如鯽的周莊!

去周莊謹記回程的開車時間, 我對上一次又衰左, miss左最後一班出市中心的巴士, 結果輾轉成8點才回到艾美, 人都散晒...當然, 的士去, 的士返, 咁你可以唔洗咁趕, 不過, 周莊頂龍3小時mud都睇完, 所以, 70%時間都係用在交通上, 因為去周莊, 差唔多去左蘇州啦....我第一次去周莊, 也是去蘇州路經所以去埋..

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-10 10:01 發表

Carol :

哈 ~ 我都好想帶埋佢去 , 好在佢唔係話一定要我地帶埋佢去 , 唔知點解 ? 平時如我地話去旅行 , 唔同佢去 , 佢就喊到拆天 , 今次佢好乖 , 好抵鍚 , 冇喊晒口 , 重叫我地玩得開心d , 突然間 , 我覺得佢好似 ...

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-10 14:58 發表
家熹媽,

哈, 你都幾豪喎...去上海三天, 相信唔使洗一萬蚊瓜...你機票同酒店都cover左大部份啦..

我地當時一家三口, 一日約洗一千蚊左右咋, 已經好鬆動! 當然, 我地無mud點購物, 食下野, 行下街咁, 要買的手信又欠 ...

多謝你呀 ! 實在太感激喇 ! 連d 咁細節既事都可以提點埋我 . thz ~

你知嘛 ? 上次我同個朋友講話去上海 , 我問佢要用幾錢 ? 佢都去過好幾次 , 條友仔話我知萬幾蚊2個人駛時 , 我都眼"突" 呀 ! 我同佢講 , 有冇攪錯 , 大陸咋喎 ! 我重要係去得果3日2夜 , 咪玩啦 ~ 我機票連住2個加埋8千蚊條氣都好頂吓架啦 !

本來同隻佬講 , 不如去返泰國好過 , 我住到半島都係咁既價錢 , 食好住好又有得shopping , 頂佢個肺 , 去上海用咁既價錢 , 我真係覺得唔係好值 , 但隻佬話泰國去過 , 日本3日又唔夠玩 , 台灣下個月我地又會去 , 新年又"pan" 咗去韓國 , 咁東南亞又近既 , 又未去過既 , 都係得北京同上海 , 咁先揀去呢度 , 我聽個朋友講 , 又話咩果邊d生活指數好貴 , 又話呢樣貴果樣貴 , 唉 ~ 攪到都冇乜心機想去 !

我地2兜友又大鄉里 , 唔知頭又唔知路 , 傻佬又話驚跌銀包 , 佢唔想帶咭去 , 所以先叫我問吓 , 到底幾錢先夠駛 , 而家聽你咁講 , 我諗帶5千都比多佢喇 ! 哈 ~

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-10 14:58 發表
家熹媽,

我地當時一家三口, 一日約洗一千蚊左右咋, 已經好鬆動! 當然, 我地無mud點購物, 食下野, 行下街咁, 要買的手信又欠 ...

我想問 , 之你你介紹既幾間食府 , 都要book 台 , 但我地打去邊度book好呢 ? 如果照你所介紹 , 我地係咪最好買返本天書傍身好d呢 ?

大宅

回覆 #9 cheapbombom 的文章

如果去夜晚去新天地的話,不妨行行淮海路,和南京路不同風味, 通常的上海人都鐘意淮海路多過南京路的,高級好多, 同埋新天地對出好近。夜晚可以在新天地吃飯兼飲野,好多bar好正,有表演,價錢同香港差唔多,60蚊一杯飲左右,仲有間樂美頌有紅磨坊式的法國歌舞表演,不過門票
2XX,(前年去的價錢,現在不知啦)。
仲有浦東東方明珠可以去睇下, 對出個綠地公園幾靚,跟住可以去對面金茂大廈個56君悅酒店下午茶,個廳可挑高到87樓, 好靚啊。個酒店的晚餐buffert都唔錯,3XX左右,對正外灘江景。

伯爵府

家熹媽,

你唔好丙你老公啦, 佢都言之有理, 既然資源時間有限, 想去di未去過的地方, 都好合情合理..結婚周年嘛, 梗係商量一個大家都想去的地方...

我都係上個月剛慶祝結婚十周年, 去了泰國旅行, 初時也是struggle去大陸(海南島) or泰國之間...最後左計右計, 去海南島要接近3,000一個人, 老公忽然話, 不如去泰國啦, 於是乎, 在最後關頭也改了去泰國, 住五星一人都係2,290...我地唔係好shopping, 所以四日三夜連package也是用了合共了HK$9,000左右, 已經日日spa同buffet了...

所以, 從來唔敢睇少去大陸了, 因為大城市如上海, 一晚酒店過千的酒店比比皆是, 反而有時東南亞會仲平, 不過, 都係個句, 我去旅行, 都係盡量去di未去過的地方....我唔係有錢人, 所以, 盡量不會同一個地方去多過三次..(出差除外, 因為唔係用自己錢)

原文章由 家熹媽咪 於 07-11-10 17:48 發表

多謝你呀 ! 實在太感激喇 ! 連d 咁細節既事都可以提點埋我 . thz ~

你知嘛 ? 上次我同個朋友講話去上海 , 我問佢要用幾錢 ? 佢都去過好幾次 , 條友仔話我知萬幾蚊2個人駛時 , 我都眼"突" 呀 ! 我 ...

子爵府

原文章由 prettyenen 於 07-11-10 19:07 發表
如果去夜晚去新天地的話,不妨行行淮海路,和南京路不同風味, 通常的上海人都鐘意淮海路多過南京路的,高級好多, 同埋新天地對出好近。夜晚可以在新天地吃飯兼飲野,好多bar好正,有表演,價錢同香港差唔多,60蚊一杯飲左右,仲有間樂 ...

prettyenen :

多謝你既指路 ! 今次行8多謝你地咁多位 , 我上網睇路線行程都睇到死死吓 ~ 哈 ! 十分感激呀 !

另我想問 , 56畟店既下午茶駛唔駛BOOK位架 ?

子爵府

原文章由 cheapbombom 於 07-11-10 19:37 發表
家熹媽,

你唔好丙你老公啦, 佢都言之有理, 既然資源時間有限, 想去di未去過的地方, 都好合情合理..結婚周年嘛, 梗係商量一個大家都想去的地方...

我都係上個月剛慶祝結婚十周年, 去了泰國旅行, 初時也是struggle去 ...

CHEAPBOMBOM :

我又唔敢丙我老細 , 哈 ~ 今年自己都冇打算過要出國過週年紀念 , 難得老細主動開聲 !

講真架 ! 中國大陸既地方 , 我一值都不太好感 , 或者係因為之前去過既地方都唔係太難忘 , 今次老細話去上海 , 唔知點解自己又冇話唔想喎 ! 或者真係因為未去過啦 ! 加上佢係大城市 !

我都補祝你地倆口子姻愛到白頭 , 甜蜜到冇盡頭 ~

今次行程 , 唔係得大家咁出心去幫手提供路線 , 我都唔知會點 , 等下星期去完返嚟 , 我再同你地分享我地既旅程啦 ! ^^

反而泰國我真係會去完又去 , 去完再去 , 哈哈 ~ 因為自己好鐘意熱既地方 , 加上當地既食物 , SHOPPING 就更加唔駛講 , 果邊你只係帶3幾千蚊過去 , 就可以2大喼嘢返嚟 , 喺HK真係冇可能 ! 同埋我主要都係買小朋友衫同文具 ~

其實世界之大 , 我知道自己眼光太短淺 , 放得唔夠遠 , 但去得遠既 , 我又怕坐咁長途機 , 去得近既 , 都不外乎果幾個 ~ 我同我老細最大既分別係 , 一個國家你要完全走完每個角落 , 3/2次跟本就唔可能 , 好似泰國 , 我雖然去過數十次 , 但每次去既地方都唔同 , 玩既住既都唔一樣 ! 不過 , 我好明白佢心諗咩 , 有機會更係去多D國家睇睇啦 ! 我都想 ~ 希望40歲前真係可以周遊列國啦 ! (今晚早D瞓 , 睇吓會唔會發個好夢先 )

首頁

尾頁

跳至