跳至

首頁

尾頁

大宅

我想問吓大家熟悉邊隻低敏奶粉, 知道邊隻好呢? e生叫康仔試吓轉飲一排低敏奶粉, 但我唔知飲邊隻好呢!?

大宅

醫生一般建議轉食 "能恩HA1 OR HA2"

大宅

elaine
點解要轉低敏 ? 都咁大個 la wor.
可以試能恩 HA1, 應該比 HA2 更加低敏.

大宅

因為康康呢排d濕疹又勁, 連氣管都好易敏感, 所以e生suggest可以飲一排低敏後再轉返普通奶粉

複式洋房

我前幾日同個姑娘傾開, 我話我個仔傷風左成個月都咪好, 佢話應該係氣管敏感, 而且我又有nose敏感. 叫我轉比佢飲豆奶, 唔好食咁多肉.
我lum住打去雅培問下佢地隻豆奶, 佢地話多數係d BB腸胃敏感先飲. 其實係咪飲低敏OR豆奶對氣管敏感有幫助呢.
我又怕豆奶d營養或者咩DHA, ARA...冇普通奶粉咁好??
呢兩日我個仔面上的濕疹又係再出現啦? 可能天氣太乾燥.

原文章由 poo_law 於 07-11-6 14:29 發表
因為康康呢排d濕疹又勁, 連氣管都好易敏感, 所以e生suggest可以飲一排低敏後再轉返普通奶粉

伯爵府

小心d~~~~~~~~~~~~~

大宅

我仔exactly就係咁呢~~~ 但我都唔知低敏同豆奶有無分別~~~ 岩岩早幾日惠氏姑娘打比我傾, 我就問過佢關於飲低敏奶粉既野, 佢話低敏奶粉只會飲一排, 飲到見到bb好返d就可以同佢轉返自己平時果隻奶粉架喇~ 所以唔怕唔夠營養呢~~~ 但我就真係唔知豆奶同低敏既分別係咩呢???

原文章由 yeungmame 於 07-11-7 10:59 發表
我前幾日同個姑娘傾開, 我話我個仔傷風左成個月都咪好, 佢話應該係氣管敏感, 而且我又有nose敏感. 叫我轉比佢飲豆奶, 唔好食咁多肉.
我lum住打去雅培問下佢地隻豆奶, 佢地話多數係d BB腸胃敏感先飲. 其實係咪飲低 ...

禁止訪問

環保接龍勳章

大宅

柔柔一向飲人奶, 不過上星期開始面上都有兩三噠濕疹, 表面係鞋烚烚既, 差唔多一粒粟米咁大, 同佢搽返上年買既mustela專for濕疹個隻cream, 其實支cream都係其他mami介紹, 搽左兩三日就好返晒, 我都係一日搽一兩次, 我諗都係因為天氣乾燥而起, 你地都可以試下, 成支護髮素咁大支, 可以搽好耐架!

大宅

我巳經同康康勁搽lotion架喇, mustela我都有幫佢搽, 都唔多work, 要搽"煩士林"先ok, 但我又唔想成日搞到佢塊面豬咁油淋淋咁喎, 但試過一唔用一日就又出事~ 而家同佢用緊愛麗她沖涼, 身體情況改善左, 不過面豬仔都仲係成日好返又出濕疹, 好返又黎咁~~~ 我唸都係要轉奶粉先得架喇~

原文章由 柔柔mami 於 07-11-8 17:36 發表
柔柔一向飲人奶, 不過上星期開始面上都有兩三噠濕疹, 表面係鞋烚烚既, 差唔多一粒粟米咁大, 同佢搽返上年買既mustela專for濕疹個隻cream, 其實支cream都係其他mami介紹, 搽左兩三日就好返晒, 我都係一日搽一兩次, 我 ...

男爵府

原來柔柔同Adrian一樣淨係向面仔到出..
我都係用mustela專for濕疹個隻cream

原文章由 柔柔mami 於 07-11-8 17:36 發表
柔柔一向飲人奶, 不過上星期開始面上都有兩三噠濕疹, 表面係鞋烚烚既, 差唔多一粒粟米咁大, 同佢搽返上年買既mustela專for濕疹個隻cream, 其實支cream都係其他mami介紹, 搽左兩三日就好返晒, 我都係一日搽一兩次, 我 ...

大宅

如果康康搽凡士林先ok, 不如你臨瞓同佢搽la, 第二朝吸收晒就唔會油淋淋, 難得搵到隻夾佢既cream, 我依家都唔敢大力抹柔柔塊面, 只係引下引下, 因為眼下面個噠幾個月先好返晒! 我之前同柔柔睇e生又話濕疹唔關食魚敏感事, 可能係天氣影響, 又可能係dirty, 眼淚醃住都會好難好, 所以依家搵到隻搽得好就keep住用, 好過搽有類固醇既藥膏ma!

原文章由 poo_law 於 07-11-9 10:21 發表
我巳經同康康勁搽lotion架喇, mustela我都有幫佢搽, 都唔多work, 要搽"煩士林"先ok, 但我又唔想成日搞到佢塊面豬咁油淋淋咁喎, 但試過一唔用一日就又出事~ 而家同佢用緊愛麗她沖涼, 身體情況改善左, 不過面豬仔都仲 ...

首頁

尾頁

跳至