婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

BACKGROUND:
- 有左34週,阿B 屬超大碼
- 與C6,我阿媽,我家姐同住,阿媽同家姐一直都唔鍾意C6一家,但係其實(我覺得)佢地對我都好好

事件:
其實有左之後99每星期都會叫C6拎D花膠湯返黎比我同屋企人飲,但之後知道花膠長胎及阿B偏大後就唔敢再飲了,話說昨晚99話都好耐冇飲過(大約一個月前飲過), 又煲左花膠湯過黎,點知阿媽同家姐見到就叫我唔好飲,又話99靠害,明知花膠長胎仲要你飲...C6跟住就話醫生話其實係阿B 吸收,就算唔食野都會KEEP 住大,跟住家姐又話唔係你地生,梗係幾大隻都冇所謂啦....下刪三百字...

之後我就話唔飲喇,唔好再嘈喇,同時阿媽烚左雞蛋比我,我食左之後就話其實雞蛋都長胎架,跟住阿媽又話怕乜呀,又唔係日日食...

呢個時候我已經FEEL到C6好嬲,之後佢好快食完就入房了...

其實6299在上水有間冇人住既公屋,當初結婚後諗住搬入去的,但係阿媽話我返工遠,又話橫掂屋企有位,可以一齊住,所以就一齊住了....真係好後悔...因為真係好多磨擦,C6又可能因為寄人籬下,冇以前咁開心...

而家阿B就出世了,阿媽已經湊緊另一個家姐3個月大既B,雖然佢話可以湊埋我果個,但係心知阿媽都係死頂...所以諗住返工後都係搬去6299到住(上水村屋),62都話想點出聲就得,我地會配合你!!

大家覺得呢個決定OK 嗎??

JFL  Of course!  發表於 14-6-11 00:11
Bubblegumbb  搬啦, 你媽未必takecare 到2個new born.  發表於 14-6-10 21:54

男爵府

回覆:99 煲花膠湯 (呻,有D長)

搬啦,大家開心

大宅

如果你跟6299的關係不錯, 搬去村屋都ok la.

起碼避過哂呢D左右做人難的局面.

1個男人對住3個女人, 真係好惡啃...
由其一個係E仔, 一個外母...

子爵府

育兒性格勳章

回覆:rosalaw 的帖子

搬走,

大宅

搬左出來, 個B邊個湊?

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章

回覆 mimi_bbcat 的帖子

搬去同6299住,6299湊...

katherinelum    發表於 14-6-10 12:30

大宅

搬左先, 老公唔開心...! 搬完唔開心 再算....

katherinelum    發表於 14-6-10 12:30

大宅

當然搬....大家舒服....
其實你6299算好, 又配合你哋又煲埋湯,
下次叫老公提一提99你暫時唔飲住, 到生之後一定飲晒佢...

男爵府

搬啦。無謂影響你同老公感情。感覺你娘家人好似睇唔起你老公一家。
做人,5好難为自己

大宅

如果62 , 99 肯湊可以嘗試搬啦, 話晒只湊你一個B,可以專心D,
你媽一人好難湊兩個, 仲要兩個都咁細個. 好難攪

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

公平講句, 6299家, 爸爸媽家都唔係問題, 最重要你地一家開心

伯爵府

比着我係你老公都嬲,做99煲埋花膠湯你估吾洗時間呀,又要發又要煲,如果同99ok無問題,生左搬去99度住啦。村屋地方又大d.

JFL  :Thinking:  發表於 14-6-11 00:12

水晶宮

調翻轉頭諗,如果你同99住,你媽煲花膠湯比你飲,你99話你媽靠害,唔比你飲,然後就逼你食蛋,我諗你可能嬲到喊都似.

既然有間吉屋,就快D搬啦.

你媽同你姐唔比面你C6,係佢面前都兜口兜面咁講你99是非,亦唔識感恩,你唔搬,你C6有日都可能頂唔順會搬.

mrhappy123  agree, 完全唔識尊重人  發表於 14-6-10 16:36

大宅

你不如搬去間公屋,唔好同6299住啦
個人覺得有啲博啫。到時一齊住,同樣事情又會發生,不過唔開心嗰個係你。
既然有間吉屋,一家一主好過啦

複式洋房

認識瑞士牛牛第一回

果時就快生,去買花膠打算產後食,但買果時聽人講過,就生都要食,因為咁樣子宮修復得快啲同埋陀到尾段食係媽媽吸收比較多。

伯爵府

引用:BACKGROUND: - 有左34週,阿B 屬超大碼- 與

原帖由 rosalaw 於 14-06-10 發表
BACKGROUND:
- 有左34週,阿B 屬超大碼
- 與C6,我阿媽,我家姐同住,阿媽同家姐一直都唔鍾意C6一家,但係 ...
搬啦

大宅

搬左試下同住感覺如果先,合則來不合則去,唔ok就搬去間吉公屋自己一家住

男爵府

相見好,同住難,同長輩住係咁。他日同6299住,又可能產生類似問題。

littlesun    發表於 14-6-26 07:23

伯爵府

其實最好就一家一主
自己一家搬出黎
可能之後你c6同你媽媽關係仲好
同埋你媽媽一個湊兩個nb
可能好快就頂唔住
比我唔會比佢湊

首頁

尾頁

跳至