親子旅遊

跳至

首頁
12345...46

尾頁

別墅

我一家三口(3歲 110cm 高)啱啱5月尾去完
,玩左3日2夜
住後感:真係好正,好似去左泰國布吉個d resort 咁,加上我地係平日去,唔洗同人爭!

訂房:
訂房係大陸網“携程“到訂,貪佢可以到酒店先給錢,當然訂到1/F 的“親子湖畔房”,rmb 1050 ,包2個早餐
平日會平d,weekend 貴 rmb 200

交通:
因為我住天水圍,所以我地選擇左坐巴士去上水$8.8,轉火車去羅湖$21.6,再轉和諧號(二等座$39.5)去樟木頭火車站 ,車程大約廿分鐘,(買車票好容易買,高過120cm佔 先至要買票,一等和二等只係座位寛少少)一等$44.5

(出火車站右手有kfc,再過對面馬路左手面,有個好大的啡色牌,個到有個類似高左一個車台咁的停車場,有個寫住“零食亭”的舖頭仔前等,等個時可以面向車場入口處,因為有好多員工坐返宿舍,架車只係落客先入停車場)
同時有好多白牌車的,開大價70,其實你堅持50就得。或者去附近食下嘢等酒店車。

可以坐永東車,直接去到酒店,如果市區出發應該大約1個鐘9個字到。係酒店買票返香港,每人rmb 100,身高超過100cm都要買票,一家3口,rmb 300太貴啦!

專做酒店的私家車司機有講過可以直接包車係深圳,皇崗,落馬洲,深圳灣呢d口岸直接來回,車程45分鐘,價錢大約由rmb 200-250,要睇下上落車位置

飲食:
有中菜,西餐,日式鐵板燒

我地只係第一日試過西餐,試左晚餐自助餐,帶位個職員無問過仔幾多歲,其實高度超過1米半價,只收左2個大人,包加一rmb 297 ,可以由6點食到10點,d 員工好有禮貌,有刺生,生蠔,唔洗排(個人覺得2款焗蠔好味d)

早餐都幾好,幾多嘢食

*試過坐酒店call 的私家車出樟木頭火車站rmb50 附近食嘢,(kfc 右面見到一條隨道行過去,有好多商場行街,商場下面有茶餐廳之類),有士多個d買下嘢飲

*出塘廈rmb 30 ,個到有沃彌瑪行,仲有好多嘢食,3/F仲有個兒童樂園玩

玩:
室外:除外房外面,可以直接行/游去大池1.3米。仲有個“兒童城堡”水上樂園個d滑水道,好大座,大池個面可以租橡皮艇。仲有其他球類活動,獨木舟之類
室內:
主樓有個室內泳池,有按摩池(入面好去似揼骨咁,有locker,冲凉的地方。(個到接待處係可以幫忙將d浮床吹氣)。小朋友係主樓有個兒童樂園,波波池個d

康樂中心:
有麻雀,乒乓球,桌球,健身室(每款收費)

住:
我住湖畔B區,2121房,對出的泳池空間好大,大約一個標準池,遠望已經見到兒童城堡,好近。
2119-2125都個同一方向,2127個面都近,不過房對出的位置細好多。
入住個時有生果盤送。
去住房區同主樓有golf 車接送,唔洗行,房區的大堂有部電話,攞起直接講你係邊想去邊,等3分鐘左右就有車,好快,包括叫私家車都係個到等就得,唔洗去返主樓再出發。

接駁車:
係火車站出發,記得預早少少等車,好多員工坐的,坐係“零食亭”前面等,上客架車係停係停車場入口外。
如果係酒店出發,個地圖表示的A區大堂的意思係主樓大堂旁邊近卡拉ok門口等。我第一次誤會係房區的A區,結果等唔到,要給錢叫私家車

*走個日同個服務大使的女仔傾左陣,佢話由3/6/2014開始接駁車取消左最早兩班車,火車站最早的時間係13:30 ,15:30,17:30,19:30,21:00

Upload 唔到d相,再試下先後補到

JCBC  請問我3大1小,仔仔未夠100cm, 係咪自助餐唔洗收費。諗住book 1間雙人套票連早,晚自助餐,去到再加多個成人。可以嗎?  發表於 14-6-16 19:07
smallyan  請問樟木頭三正半山是否= 東莞塘廈三正半山?  發表於 14-6-10 16:40

別墅

回覆:ultraman357 的帖子

別墅

別墅

男爵府

好正....睇到我都好想去.....

thank you for your sharing!

別墅

Sorry 唔識得轉做直向
“兒童城堡“

男爵府

可唔可以分享多d相呀???
如buffert

別墅

酒店代call 私家車list

別墅

2127房係亭的右面

別墅

我最鐘意坐係呢張好似貴妃椅到hea下,好有布吉渡假feel

別墅

回覆:LeannBB1102 的帖子

Buffut 掛住食,唔記得影相

男爵府

Birth   7 Mar
出世  3.04 kg        1個月 4.5 kg
2個月 5.93 kg        3個月 6.73 kg
4個月 7.4 kg          5個月 8.1 kg
6個月 8.57kg

伯爵府

回覆:東莞塘廈三正半山酒店 (5月尾去完)

請問有冇包車資料?我想羅湖包車去酒店,唔知大約幾$?可坐幾個人?

大宅

醒目開學勳章

回覆:6x6=36 的帖子

如酒店叫車出塘廈rmb 30 ,回程是否要自己叫的士。我都住3日2夜,是否1日訂套票 (包早,晚餐),1日only book房( 包早餐)

別墅

回覆:6x6=36 的帖子

我pm你

別墅

出去個時可以同司機約定時間,走個時提早打給佢,塘廈夜晚出去食嘢,唔係好多的士,我覺得揾返個個司機安全d,大約15分鐘車程

別墅

引用:如酒店叫車出塘廈rmb 30 ,回程是否要自己

原帖由 bonnie_chan 於 14-06-10 發表
如酒店叫車出塘廈rmb 30 ,回程是否要自己叫的士。我都住3日2夜,是否1日訂套票 (包早,晚餐),1日only b ...
包車:個司機有給咭片我,我再pm你,詳細親自問好d,價錢大約rmb 200-250

別墅

如酒店叫車出塘廈rmb 30 ,回程是否要自己叫的士。我都住3日2夜,是否1日訂套票 (包早,晚餐),1日only b ...
包車:個司機有給咭片我,我再pm你,詳細親自問好d,價錢大約rmb 200-250

別墅

要睇下揾的package 幾錢,同埋你住邊區。
如果你住九龍區,坐永東方便好多。
我而家咁計,大約hkd 2200左右。
因為出火車站有免費,去塘廈要計埋車費,但可以多d 選擇,食平d

別墅

係塘廈,如果同的士司機講樟木頭三正頭係另一間,兩間都係係樟木頭市,但完全唔同架

首頁
12345...46

尾頁

跳至