跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地拿到PR之後,除左first land 之外,有冇特登飛去澳洲做功課? 如果有,去左幾多次?
用左幾耐時間安排移民、搬家事宜?
初時去到係租屋定買屋? 如果租,租左幾耐? 而家樓價好貴呀,澳紙又貴,租同買都好似好唔化算。
睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

回覆 的帖子

澳洲租樓平過買樓!

伯爵府

引用:你地拿到PR之後,除左first land 之外,有

原帖由 於 14-06-10 發表

你地拿到PR之後,除左first land 之外,有冇特登飛去澳洲做功課? ...
好多嘢都可以網上攪,買車,book service apartment ,

我只係過來一次睇咗幾間學校,之後全家移民到達當天即日取車,第二日小朋友返學

我會租住先,來到睇清楚環境才買

子爵府

親子王國15週年勳章

我當年一月決定走,即時聯絡學校二月同小朋友飛過嚟 interview,七月頭所有家具入貨櫃,HK 住咗 2 個月 serviced apt 因為 HK 平過澳洲,八月底飛。

男爵府

1mocha 發表於 14-6-12 04:42
好多嘢都可以網上攪,買車,book service apartment ,

我只係過來一次睇咗幾間學校,之後全家移民到達當 ...
mocha , 多謝你回覆。
請問servise apartment 租住時間係以日定星期為單位。你個時租左幾耐?
同埋你係 servise apartment => 租普通屋=> 買?
定係住緊servise apartment 就買左?
你係買house 定 apartment 呢? 呢方面你有什麼建議嗎?
因為我想買apartment, 但我老公就想買house。
係香港住慣樓,去到住house,我驚唔係咁容易適應,我又驚蛇蟲鼠蟻。

睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

Lower_Primary 發表於 14-6-12 08:10
我當年一月決定走,即時聯絡學校二月同小朋友飛過嚟 interview,七月頭所有家具入貨櫃,HK 住咗 2 個月 ser ...
lower primary, 多謝你回覆。
你取得PR後,隔左幾耐先至真係搬過去?
你運晒香港D家俬過去呀? 你運家俬之前租左/買左屋未呀? 2 月過去個時搵埋屋?
你係租定買? 如果買,對於house同apartment﹐你有咩建議點選擇?

睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

1mocha 發表於 14-6-12 04:42

我只係過來一次睇咗幾間學校,之後全家移民到達當 ...
mocha, 同一個問題,你取得PR後,隔左幾耐先至真係搬過去?

睇錢份上,我要忍忍忍~

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 的帖子

[size=15.333333015441895px]lower primary, 多謝你回覆。
[size=15.333333015441895px]你取得PR後,隔左幾耐先至真係搬過去? >>>[size=15.333333015441895px]我係好多年前跟家人移民,所以唔存在妳呢個問題

[size=15.333333015441895px]你運晒香港D家俬過去呀? >>>[size=15.333333015441895px]係,因為我老公社團 offer 個 package 包辦埋,當年好似係 hkd48k/櫃,如果自費我可能唔會運成個櫃,因為始終係舊家私,所以妳要計吓條數是否划算

[size=15.333333015441895px]你運家俬之前租左/買左屋未呀?[size=15.333333015441895px] [size=15.333333015441895px]2 月過去個時搵埋屋?>>>我地有地方

[size=15.333333015441895px]你係租定買? 如果買,對於house同apartment﹐你有咩建議點選擇?>>>[size=15.333333015441895px]租定買好睇自己經濟狀況,如果能力可以幾時有自己物業係最好。house 係有 land value。

伯爵府

引用:Quote:1mocha 發表於 14-6-12 04:42 好多嘢

原帖由 於 14-06-12 發表
mocha, 同一個問題,你取得PR後,隔左幾耐先至真係搬過去?
>>我係好多年前跟家人移民,所以唔存在妳呢個問題

我係hotel.com book service apt,每日計,我上次係140aud per night .

我本身有地方住,現在睇緊樓,想買house,因唔想比strata 管理費,因最平都要成千幾二千三個月,但屋價又貴。 好難決定。

其實我都想問吓呢度的人的意見,大家有冇買屋tips ?

禁止訪問

回覆:1mocha 的帖子

公爵府

引用:澳洲利息貴,應該賣左香港層樓,一炮過買澳

原帖由 puffdaddyy 於 14-06-12 發表
澳洲利息貴,應該賣左香港層樓,一炮過買澳洲樓,唔好供!
賣左層hk 樓,想回流就麻煩。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

親子王國15週年勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 14-6-13 07:28
賣左層hk 樓,想回流就麻煩。

我地 8x 年移民嚟,姐姐咪係咁囉,最後豬腸兩頭 ‘soak’,蝕埋匯水

男爵府

1mocha 發表於 14-6-12 22:11

我係hotel.com book service apt,每日計,我上次係140au ...
price still really high, wait for next year is better when in interest rate goes higher..........

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 14-6-13 07:28

原帖由 Lower_Primary 於 14-06-13 發表
我朋友隔山買牛b(樓花),\"舌“到cc下。樓價升20%,但滙價升40%。

Lower_Primary  時也命也,又一個唔好運既例子   發表於 14-6-13 16:01
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

別墅

買好過租。

男爵府

1mocha 發表於 14-6-12 20:11

我係hotel.com book service apt,每日計,我上次係140au ...
apartment, 我老公最大的考慮都係管理費問題,因為都幾金。
雖然house係相對抵買一啲,但我驚我住唔慣,仲有打理問題。除左屋內,仲要打理花園。
而且聽講都幾多小偷,佢地未必偷晒你屋企野,可能只係路過入去坐下,走時順手"hin"羊。會幾煩下。

睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

puffdaddyy 發表於 14-6-12 23:17
澳洲利息貴,應該賣左香港層樓,一炮過買澳洲樓,唔好供!
香港樓唔會賣啦,最大可能係按盡佢,再加埋積蓄一炮過買澳洲樓。
澳洲樓,以apartment計,如果唔係悉尼市中心嗰啲﹐都唔算好貴0既(相同面積相對香港來講)。

睇錢份上,我要忍忍忍~

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 14-6-13 12:09
我朋友隔山買牛b(樓花),\"舌“到cc下。樓價升20%,但滙價升40%。

...
你意思係喺香港買澳洲樓?用港紙供?如果係咁都幾慘。除左滙價,都好似要俾好多稅。
睇錢份上,我要忍忍忍~

禁止訪問

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

公爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 14-6-13 12:09

原帖由 於 14-06-13 發表
你意思係喺香港買澳洲樓?用港紙供?如果係咁都幾慘。除左滙價,都好似要俾好多稅。
...
系呀。
有咩税要比?

首頁

尾頁

跳至