烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

求賜教:最近新買左個焗爐,甘就跟BK JM學整戚風蛋糕啦,身水身汗甘整左兩次,都系以下甘個樣,其實我問題在於邊?個蛋糕系唔系太“long"啦?同埋我第一次用左兩只蛋第二次用左3只蛋,但焗出黎都系只有7CM到ge高度,正常嗎?求JM賜教!
我用六吋模ge材料:
1. 蛋黃糊:蛋黃2只/3只都試過效果一樣, 幼糖25g, 鹽少量,煮食油25g, 牛奶50g, 雲尼拿油數滴,低粉60g.
2. 蛋白:蛋黃2只/3只都試過效果一樣,幼糖40g.

大宅

回覆:DeeDeeDaDa 的帖子

補相

男爵府

我都係咁

男爵府

回覆:救賜教6吋chiffon cake

好明顯你個蛋糕燶咗。你個爐過熱或者係焗得太耐啦!

大宅

Katzecat 發表於 14-6-11 01:13
好明顯你個蛋糕燶咗。你個爐過熱或者係焗得太耐啦!

好多謝妳ge回復啊!!!
我焗170度,35分鐘,其實系唔系火力太猛?要點先為之岩火候?表頭金光色?
可否再賜教?

大宅

我見人地140度乍。 你燶晒

複式洋房

蛋糕升唔起可能係蛋白糊D空氣走晒

珍珠宮

DeeDeeDaDa 發表於 14-6-10 23:53
補相

1. 蛋黃糊:蛋黃2只/3只都試過效果一樣, 幼糖25g, 鹽少量,煮食油25g, 牛奶50g, 雲尼拿油數滴,低粉60g.
2. 蛋白:蛋黃2只/3只都試過效果一樣,幼糖40g.

睇妳食譜如果二蛋我個人覺得水份太多....三蛋都偏多
蛋白打未夠未能支撐個蛋糕,同埋太大火啦!

妳可試吓呢個食譜或參考Kenstin我的戚風
材料6吋:
蛋三只
糖40G⋯⋯
低粉55G
粟粉5G
奶30G
介花籽油25G
醋或檸汁幾滴加落蛋白用
160度焗30分鐘

子爵府

我都係用呢度的食譜(雪旦白同有落醋果個,啲旦白勁易打,洗碗時用水沖都唔散,超靚),3雞旦的,約130-140度焗45mins,

GGmahk    發表於 14-6-12 09:19
ipodbaby_123    發表於 14-6-11 23:15

大宅

Ricgloria 發表於 14-6-11 19:47
蛋糕升唔起可能係蛋白糊D空氣走晒
我系將D蛋白打到起直尖鉤,分三次加入蛋黃糊到,倒落模後會輕輕“鄧一鄧”,系唔系呢步錯左?

大宅

selko809 發表於 14-6-11 20:27
...

好多謝你ge回復啊!好details, thanks a lot! 再請教要點做到可以令到個蛋糕升高D?因我見JM們POST出黎的相都是滿模ge, 但我就只有一半滿,點解ar?

大宅

vickling 發表於 14-6-11 20:43
我都係用呢度的食譜(雪旦白同有落醋果個,啲旦白勁易打,洗碗時用水沖都唔散,超靚),3雞旦的,約130-140 ...

你個蛋糕堅靚啊
請問雪蛋白意思系將D蛋白分離後擺入雪柜?要雪幾耐好?THX!

男爵府

引用:Quote:selko809 發表於 14-6-11 20:27 1.

原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-11 發表
好多謝你ge回復啊!好details, thanks a lot! 再請教要點做到可以令到個蛋糕升高D?因我見JM們POST出黎的 ...
會唔會係你將蛋白同粉漿撈埋時過度攪拌,打沈晒啲蛋白呀?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:補相+

原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-10 發表
補相
有無倒扣?倒扣前有無敲一敲?可以講下你個爐幾多升嗎?你用相入面個模焗?有另外一個有中空嘅底?

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:Ricgloria+發表於+14-6-11+19:47+蛋

我系將D蛋白打到起直尖鉤,分三次加入蛋黃糊到,倒落模後會輕輕“鄧一鄧”,系唔系呢步錯左? ...
打蛋白要打到啱啱好

分3次加係啱嘅,但頭2次係蛋白加入蛋黃糊中,第3次要蛋黃倒入餘下嘅三分之一嘅蛋白中。

伯爵府

減齡達人勳章

引用:Quote:vickling+發表於+14-6-11+20:43+我都

你個蛋糕堅靚啊
請問雪蛋白意思系將D蛋白分離後擺入雪柜?要雪幾耐好?THX!
...
放入freezer,蛋白邊啱啱有條邊結成就得

個個人個freezer溫度不一,人哋可能5分鐘,我可能7分鐘,你可能6分鐘。大前提係自己執生。

大宅

引用:Quote:原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-11 發表

原帖由 Katzecat 於 14-06-12 發表
會唔會係你將蛋白同粉漿撈埋時過度攪拌,打沈晒啲蛋白呀?
我係加一次撈勻再加第二次咁lor,我下次試撈快d, 睇下會晤澮好d, 多謝妳意見!

大宅

引用:Quote:原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-10 發表

原帖由 印第安公主 於 14-06-12 發表
有無倒扣?倒扣前有無敲一敲?可以講下你個爐幾多升嗎?你用相入面個模焗?有另外一個有中空嘅底?

...
我出爐後有倒扣ga,不過無敲,要敲嗎?我用樂信23升的,同用戚風活動模,多謝妳熱v心幫忙!

大宅

引用:Quote:原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-10 發表

原帖由 印第安公主 於 14-06-12 發表

...
我出爐後有倒扣ga,不過無敲,要敲嗎?我用樂信23升的,同用戚風活動模,多謝妳熱v心幫忙!

大宅

引用:Quote:原帖由 印第安公主 於 14-06-12 發表

原帖由 DeeDeeDaDa 於 14-06-12 發表

...
補相

首頁

尾頁

跳至