自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:之前亞囡成日問可唔可以上補習社同學屋企玩

原帖由 河馬 於 14-06-11 發表
之前亞囡成日問可唔可以上補習社同學屋企玩 , 我話唔好去人家 , 一陣人家唔見貴重野 or 整爛野就麻煩, 叫佢 ...
如果同對方家長都熟既會冇甘擔心.

大宅

回覆:真心請教!!會唔會比 11歲囡自己上同學仔家

提議去starbucks或者自修室溫啦

珍珠宮

no

禁止訪問

大宅

河馬 發表於 14-6-11 15:09
之前亞囡成日問可唔可以上補習社同學屋企玩 , 我話唔好去人家 , 一陣人家唔見貴重野 or 整爛野就麻煩, 叫佢 ...
緊係不準! 人地阿哥都可以有其他男同學在場, 其他男性親人在埸, 直情三唔識七。

子爵府

回覆 河馬 的帖子

真係要傾下,同有時間望下個補習社同學。同埋講明唔俾上 ,女女又自己上左去,為左佢安全真係只有嚴少少。
仲有個同學屋企有個亞哥,唔太安全。

禁止發言

珍珠宮

雪菜肉c 發表於 14-6-11 15:17
補習社同學, 即係唔係學校同學仔...........

同校同學禾都會問清楚人地屋企有咩人,住係邊.........
Agree!學校同學都仲可以視乎情況而定,可以傾,補習社同學一定唔得!人地讀邊間學校都未必知,屋企有咩人更加唔知,仲去人屋企?!
唔好話有咩嚴重事故發生,自己個女去人地屋企唔見錢,學校老師都仲有得叫做幫你跟進下,補習社喎,人地打開門口只係做生意,唔通去搵補習社職員了解?

珍珠宮

唔得

水晶宮

BK Milk勳章

引用:你明明已經講左話唔比,你囡囡都仲要去,你要

原帖由 方方媽媽 於 14-06-11 發表
你明明已經講左話唔比,你囡囡都仲要去,你要同囡囡坐低傾下啦.
同意

大宅

做project 去m 記/圖書館/ 公眾地方。 如果係女仔朋友, 最好對方媽媽在家, 有男性 盡量避免。 可以叫朋友黎自己屋企。 囡囡唔明, 要教識佢世間險惡, 俾新聞佢睇, 11 歲應該明呢d 道理。我妹妹11 歲, 佢有個朋友就係去人地屋企,uncle 襯佢瞓摸佢大脾, 而且家境又唔好, 驚佢貪小小錢就 我聽完都好擔心。 男仔女仔都要睇緊d, 依家真係好多變態佬!

男爵府

引用:之前亞囡成日問可唔可以上補習社同學屋企玩

要直接同阿囡講
1 無大人係家,佢未成年=犯法
2 你唔識對方=非常危險
3 無問就去人地屋企=唔守信用

方方媽媽  第一點係講大話騙小孩,只會令自己變得失信用。  發表於 14-6-12 09:04
:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

公爵府

no

男爵府

回覆:null

我唔會俾,帶同學仔返自己屋企玩!

珍珠宮

畀面勳章

引用:佢唔明我擔心咩我又唔知點解釋比佢知 , 男

佢唔明我擔心咩

我又唔知點解釋比佢知 , 男人有幾可怕
直接解釋咪得羅!11歲女應該要明白!

男爵府

睇完你哋回覆, 決定張我擔心事直接同佢講.

剛傾完, 比埋之前神父 , 補習社職員新聞佢睇 , 希望佢識驚啦

越大越唔識教佢......唉

禁止訪問

畀面勳章

子爵府

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔會

侯爵府

畀面勳章

我唔識佢家人,我一定唔會。比我,我一定會問清楚時間表,唔會唔知道有中間空檔時間既情況下批淮。

恕我直言,做人阿媽要心思細密。易放難收。由其是女仔。重要有規有矩,例如要通電話交带。一開始就由得佢,以後要佢跟番,超難。佢試多你幾次你咁free, 佢地就更加自由奔放,你係米想咁?

首頁

尾頁

跳至