家庭理財

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請大家比比意見啦, 唔該晒

侯爵府

原文章由 ha8mo 於 07-11-13 16:57 發表
咁驚做乜?
你全副身家買晒嗎?

咁又唔係, 一半啦, 另一半响 939 & 交行到

大宅

【明報專訊】中國的國有商業銀行皆在計劃「走出去」。剛於上月公布斥資54億美元(421億港元)收購南非標準銀行20%股權的工商銀行(1398),行長楊凱生昨天說,工行在境外的資產仍不足夠,須透過收購去擴張。

他在北京參加一個研討會時說,工行在境外會同時收購及開展新業務,因為擴充境外業務,有助中資銀行分散風險,減輕中國經濟放緩時的影響。但楊否認工行有意收購新加坡淡馬錫所持的渣打銀行(2888)17%股權。上周英國《金融時報》報道,工行、中國銀行(3988)及建設銀行(0939)正研究購入該批渣打股權。

在同一場合,交通銀行(3328)董事長蔣超良說,正尋求在境外收購或開設分行。他說,在境外發展時,將會與戰略伙伴匯豐銀行合作。早前匯豐已透過增持交行H股,令其在交行的持股量由18.6%,回升至19.1%。市場人士指,內地銀行分別在中、港股市上市,籌集大筆資金之後,正尋求收購機會。加上次按問題令到國際銀行集團股價下跌,正為內地銀行提供併購機會。

子爵府

原文章由 MavisNg 於 07-11-14 22:04 發表
本星期都係觀望, 等下星期再調一次果時, 就再入囉, $5.8X一直等掛$5.5入, 故未有機會

我而家真係唔好買又唔賣住,資金有限,只見大回時等入939/1398 or 2628
其他唔唸啦

男爵府

本星期都係觀望, 等下星期再調一次果時, 就再入囉, $5.8X一直等掛$5.5入, 故未有機會

大宅

#1398我都係7.2入左跟住過左兩日就插水
之後6.02有再入,第二日跌穿$6
今日升返...真係剌激
不過長線睇應該都係信心之選

子爵府

原文章由 hunghung215 於 07-11-14 16:33 發表
咁又係 .....不過我終於明白點解d 人全職炒股 ................唔會因為返工, 忙起上來走寶 ........ 但係太低咪又係唔敢買

我會係跌到$7.30買,唔知重有無機會呢:lol:

男爵府

咁又係 .....不過我終於明白點解d 人全職炒股 ................唔會因為返工, 忙起上來走寶 ........ 但係太低咪又係唔敢買

禁止訪問

子爵府

原文章由 irenenursing 於 07-11-14 11:59 發表
尋日見到佢穿o左$6.0,落到$5.8x,都覺得好抵,但係又諗連支持位都穿埋,個勢好似好差喎,都係睇定D先,今日證明又走寶..... 真係講得無錯,投資係充滿後悔 ...

939都係咁 .不過呢個時期都唔好咁衝動,earn少喲好過訓唔到

公爵府

牛年勳章

星期一我都是看住2866, 由7.36 跌到7.07, 是10分鐘內喎, 點敢入啊! 像滑梯一樣, 今日升到8.5

原文章由 irenenursing 於 07-11-14 11:59 發表
尋日見到佢穿o左$6.0,落到$5.8x,都覺得好抵,但係又諗連支持位都穿埋,個勢好似好差喎,都係睇定D先,今日證明又走寶..... 真係講得無錯,投資係充滿後悔 ...

別墅

尋日見到佢穿o左$6.0,落到$5.8x,都覺得好抵,但係又諗連支持位都穿埋,個勢好似好差喎,都係睇定D先,今日證明又走寶..... 真係講得無錯,投資係充滿後悔
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_1064.gif[/img]

伯爵府

原文章由 AustinBaBa 於 07-11-14 10:02 發表
投資總係充滿後悔,高位無放又後悔,低位無入/放咗又後悔,太早放又後悔,好正常。我都係咁。

哎, 仲以為再跌多少少添; 又以為佢升都無咁快, 再睇

洋房

投資總係充滿後悔,高位無放又後悔,低位無入/放咗又後悔,太早放又後悔,好正常。我都係咁。

子爵府

原文章由 hunghung215 於 07-11-13 17:37 發表
呢2 日好忙呀, under $6都無機會入, 晒料 …………克心講句, 望佢再跌 …

under$6無入有喲後悔,今日可能勁升

男爵府

2 日好忙呀, under $6都無機會入, 晒料 …………克心講句, 望佢再跌

禁止訪問

侯爵府

原文章由 ha8mo 於 07-11-13 15:36 發表
工商銀行成立工銀印尼公司拓境外業務

工商銀行(1398)宣布, 成立工商銀行印尼有限公司 , 這是繼今個月俄羅斯莫斯科子公司開業後, 拓展另一境外金融服務市場.

工行表示, 與印尼Halim銀行股東於9月28日完成股權轉讓, ...

遲 d 好似話收埋工銀亞洲 ????? 係咪架.....

侯爵府

原文章由 ha8mo 於 07-11-13 00:12 發表
俾機會你平D買,仲話BAD?

8 哥, 我 $7.3 入咗呀, 溝雲 $5.3 , 好鬼驚佢穿 $5.3 :-( :-( :-(

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至