醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有無睇早幾日新聞

醫生籲市民勿誤信無註冊的灰甲產品可殺菌

商業電台商業電台 – 2014年6月25日星期三下午12:22..

醫生籲市民勿誤信無註冊的灰甲產品可殺菌

中文大學微生物學系及皮膚中心,於上星期五公佈有關治療灰甲的研究結果,發現即使使用含醋酸的灰甲產品一百二十次,都未能殺死在指甲上的真菌。醫院藥劑師學會會長崔俊明說,市面上不少宣稱治療灰甲的產品,指含有獨門配方,但都不是註冊藥物,亦沒有標明成分,他呼籲灰甲患者,不要花時間在療效不明的產品上,應該盡快求醫,選用藥物時,亦應該使用經衛生署註冊,有臨床研究證明療效的藥物,市民在日常生活,應該保持腳部清潔,不要共用毛巾等個人衛生用品。崔俊明又說,聲稱能夠治療灰甲但又無註冊的產品,有誤導市民之嫌,可能已經觸犯《商品說明條例》。

Linda_lady    發表於 14-7-14 10:00

大宅

ada0708 發表於 14-7-4 02:30
有, 個日我睇到ATV新聞. 都覺得好驚訝.
點解無註冊又無列明成份既灰甲藥水可以係市面上賣.
係囉, 我都見到恢甲清仲有賣廣告, 其實有無問題架?

大宅

AhMi0723 發表於 14-7-6 00:51
作為阿仔,應該原意,但係灰甲藥水唔係直接搽?
唔係架, 其實隻隻灰甲水都係咁樣用.

大宅

ada0708 發表於 14-7-7 17:54
以我認知, 中成藥或西成藥都要註冊, 有藥用功效.
HKP-XXXXX or HKC-XXXXX 表示產品屬於中成藥;
而HK-XXXX ...
咁又係, 我見我小朋友食衍生開奶茶, 猴棗散果D, 都有HKC-XXXXX
我知係註冊NO, 但就唔知點分.
灰甲都係藥, 就算外敷都係藥, 唔係保健產品, 所以要有註冊都好應該. '
如果唔係羅霉樂, 百敵方果d, 都唔駛唔去註冊啦.

大宅

Linda_lady 發表於 14-7-14 10:04
吓, 原來呢幾隻灰甲藥無註冊架, 有無攪錯呀.
除左恢甲清同爽健外, 另一隻係咩牌子?
恢甲清, 爽健, 健甲美, 報紙只係講呢3款, 其他應該無問題

大宅

Linda_lady 發表於 14-7-14 10:15
我都係比小朋友食衍生隻開奶茶同七星茶,無留意到開奶茶呢D都有中成藥註冊, 岩岩睇返先知.
我仲以為得猴棗 ...
佢應該得至尊果款先中藥成分,所以好似得至尊先有中成藥註冊, 其他應該唔駛.

大宅

又有新聞講灰甲, 比你睇下

【壹週刊】雨水汗水引爆灰甲 激光治療半年斷尾

壹週刊】陽光、雨水,香港夏日最強組合,強在「雙劍合璧」,引來真菌肆虐,尤其是在不見天日的鞋籠中!萬一真菌入腳,腳甲又有傷口,溫暖潮濕密封的鞋籠即成真菌最佳繁殖環境,造成感染,結果灰甲現形!

早前香港醫院藥劑師學會特別提醒灰甲患者勿胡亂使用灰甲非註冊藥物或偏方,否則除了延誤病情,分分鐘搞到爛腳及細菌入血,嚴重者可導致死亡。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140720/18805657

首頁

尾頁

跳至