家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

最近收到宏x保單話住院要加價,但係果時買時就因為可以一世5加價先買,依架就話全世界醫療加,多人索賠,所以要加,而好聽加保險會升級左啲野,但check番只係住院及醫生巡房各加80大圓,想問下各位,我係咪要順來逆x,我可5可以投訴或只能做到買或者5買
Ps 買時32xx依加要44xx...加成30%通x都冇甘犀利

洋房

回覆 ymc_85 的帖子

若果剩住院唔會咁貴,要成3千幾 ,係味連埋儲蓄一齊買?同埋住院加幅好細,唔會咁多,咁保障方面有冇話加返d咩俾你?

禁止訪問

大宅

引用:回覆 ymc_85 的帖子若果剩住院唔會咁貴,要

原帖由 Ludde_love 於 14-06-12 發表
回覆 ymc_85 的帖子

若果剩住院唔會咁貴,要成3千幾 ,係味連埋儲蓄一齊買?同埋住院加幅好細,唔會咁多, ...
剩係住院咋,之前係3千幾,依架仲要加到4千4佰幾蚊,保障方面就係醫生巡房及住院各加左$80,其他加左住院現金,但本身已經有所以等於冇用,連個a準都話加得好離譜,似想逼走我地呢啲早前做落一世5加價計劃既人。我咪話甘間公司咪姐係呃人,之前開口埋問講呢樣,如果咪又係加,加得一次3次年後又加,咪仲貴過年年加價果啲計劃,佢都冇聲出,5知可以點。

大宅

引用:住院係會因環境而作出調整嫁不過你提供既資

原帖由 Jenni123 於 14-06-12 發表
住院係會因環境而作出調整嫁

不過你提供既資料太少, 比唔到D 咩意見你
你有冇需要咩資料,我可以提供,多個人,可以俾多少少意見我,thx

大宅

引用:Quote:原帖由+Jenni123+於+14-06-12+發表住

原帖由 ymc_85 於 14-06-12 發表
你有冇需要咩資料,我可以提供,多個人,可以俾多少少意見我,thx

你份保險有無寫明唔加價?我估係個a準為左賣單而口講氹你買的

子爵府

而家入私家醫院人地一定問有無買保險, 有就跟個PLAN 既上限收, 搞到保險公司開支大左, 咁羊毛出在羊身上, 咪只有加保費. 樓主不如睇番張保單 / 當年的計劃介紹單張有無一D條款寫明"premium is level but not guarantee", 有既話即有機會加價. 呢D字眼如果有寫一定係細細粒, 你又唔可以話人地無寫, 只不過太細粒難睇.

大宅

引用:Quote:原帖由 ymc_85 於 14-06-12 發表你有

原帖由 bloody2mary 於 14-06-12 發表
我搵5番當時我買既單張,只係睇番幫個仔買果份,佢同我一樣,寫採用水平式保費,但原來係細字果行,寫左水平式保費不會隨年齡每年增加,但不保證永不調整。保費或會向上調整以反映理賠成本及經驗之改變,而經驗包括理賠經驗,醫療護理供應成本等。。。甘係咪姐係代表佢有權加價,但個a準隻字都冇提過。5係因為今次我需要隻隻字睇,都唔知會甘樣。

大宅

引用:而家入私家醫院人地一定問有無買保險, 有就

原帖由 maymay516 於 14-06-12 發表
而家入私家醫院人地一定問有無買保險, 有就跟個PLAN 既上限收, 搞到保險公司開支大左, 咁羊毛出在羊身上, ...
我搵5番當時我買既單張,只係睇番幫個仔買果份,佢同我一樣,寫採用水平式保費,但原來係細字果行,寫左水平式保費不會隨年齡每年增加,但不保證永不調整。保費或會向上調整以反映理賠成本及經驗之改變,而經驗包括理賠經驗,醫療護理供應成本等。。。甘係咪姐係代表佢有權加價,但個a準隻字都冇提過。5係因為今次需要我隻隻字睇,都唔知會甘樣。係咪代表我冇得意義,只能選擇買或5買?

大宅

ymc_85 發表於 14-6-13 10:45
我搵5番當時我買既單張,只係睇番幫個仔買果份,佢同我一樣,寫採用水平式保費,但原來係細字果行,寫左水 ...

佢咁寫就係有權加價, 再者保險公司一定會保障自己的, 你個A 準應該係文盲來的, 下次都係唔好再幫佢買

洋房

回覆:保險求救。。。

醫療通常每年續保 所以保費都會變

洋房

ymc_85 發表於 14-6-12 18:37
最近收到宏x保單話住院要加價,但係果時買時就因為可以一世5加價先買,依架就話全世界醫療加,多人索賠,所 ...

私訊左相關資俾你,可望望
希望幫到你。。。

大宅

引用:Quote:原帖由 bloody2mary 於 14-06-12 發

原帖由 ymc_85 於 14-06-13 發表
我搵5番當時我買既單張,只係睇番幫個仔買果份,佢同我一樣,寫採用水平式保費,但原來係細字果行,寫左水 ...
如果你嗰份係淨住院的話,而你又覺得貴,可以睇下會唔會轉其他,因為有d銀行或保險公司嘅plan係假如你買咗之後幾年(有啲3或5年)冇claim過$的話會有三成保費退番,自己計下數先囉,口唔一定要同佢續保嘅!

複式洋房

回覆:保險求救。。。

我都係買宏x保險,基本上住院佢年年都會加,我今年一月出左份周年報告,住院我買plan C,我只係加左0.9美金,你真係要check清楚同睇清楚自己買緊乜,我試過遇過d 保險sales ,基本連份單都未熟就嚟sale,淨係講佢上堂聽過份單d好既point ,其餘你唔問佢唔會講,或者根本就唔理解,求其講,到你發現有問題嗰時都已經買左好多年,可能連個sales 都無做,佢哋講既都不可盡信,因為唔係個個都有良心同理解份保單,一定要自己睇清楚晒白紙黑字,因為保險公司只承認保單細節內容

伯爵府

ymc_85 發表於 14-6-12 18:37
最近收到宏x保單話住院要加價,但係果時買時就因為可以一世5加價先買,依架就話全世界醫療加,多人索賠,所 ...
相信你買咗"安康人生住院", 計劃係水平式保費, 唔會因年齡而加價, 但會不定期按通脹/理賠數據作保費調整.

大宅

bloody2mary 發表於 14-6-13 10:49
佢咁寫就係有權加價, 再者保險公司一定會保障自己的, 你個A 準應該係文盲來的, 下次都係唔好再幫佢買
...
仲邊會下次丫,如果好似你甘講,公司冇錯,錯只你個A準冇詳細解釋,就算投訴都冇用喇...

大宅

Ryanyau426 發表於 14-6-13 11:00
醫療通常每年續保 所以保費都會變

但係我買時都冇講會加保費險,只係講一生唔會加..所以先大安指意

大宅

summerize 發表於 14-6-13 11:29
如果你嗰份係淨住院的話,而你又覺得貴,可以睇下會唔會轉其他,因為有d銀行或保險公司嘅plan係假如你買咗 ...
呢間公司咪就係想做到迫走我...

大宅

四姐弟 發表於 14-6-13 12:21
我都係買宏x保險,基本上住院佢年年都會加,我今年一月出左份周年報告,住院我買plan C,我只係加左0.9美金 ...

我冇年年加價,果時佢叫我買既特點就係唔會加價,我先會買,係到今年第7年先加我保費咋,仲要一加加成1千1佰幾,
成30%加幅先攞命...所以依架想同佢爭論都冇用,好似只能選擇續定唔續,好唔金心..

大宅

遙遙爸爸 發表於 14-6-13 13:03
相信你買咗"安康人生住院", 計劃係水平式保費, 唔會因年齡而加價, 但會不定期按通脹/理賠數據作保費調整.
...

係,甘可以點樣..

首頁

尾頁

跳至