跳至

首頁

尾頁

大宅

我BB比奶奶湊左兩個月病左三次,次次都係感冒,0-6個月BB有媽媽的抗體應該唔會病架,唔知係咪因為屋企有另外的小朋友病左傳染比BB,而家我奶奶仲成日係到話唔關事,係我BB衰,咁易病,真係好唔開心,BB咁細個食左咁多藥,真係担心佢個身體會差晒

複式洋房

我bb無病過, 不過好間唔中打個hut 次, 因為bb無鼻毛, 有小小塵都會打hut 次, 所以我估唔係傷風

我小b參加左hku兒科既流感研究, 佢地話嬰兒係流感既高危, 不過一向都無鼓勵6個月以下既bb打算流感針, 原因係成效只有15-55%, 宜家佢地研究緊新方法, 希望第時0-6個月既bb都多d保護, 因此我估都唔係話0-6個月既bb唔會病

但係我小b有濕疹, 手尾長

大宅

我bb都無病過, 不過出世到滿月期間,睇過5次醫生,因bb有嬰兒鼻敏感 & 有次係 patpat 紅晒 touchwood都無病架,有時間唔中打會hut 次,,醫生話唔係病,只因為bb無鼻毛有d塵都會勁打hut 次&流小小鼻水...
兩個寶貝囡~ 每日更新blog~

http://hk.myblog.yahoo.com/kevinjoey-family/

以 生 命 享 受 生 命 !!

男爵府

我個女病過啦,就係因為屋企有小朋友囉!

大宅

原文章由 knpbaby 於 07-11-8 14:38 發表
我bb無病過, 不過好間唔中打個hut 次, 因為bb無鼻毛, 有小小塵都會打hut 次, 所以我估唔係傷風

我小b參加左hku兒科既流感研究, 佢地話嬰兒係流感既高危, 不過一向都無鼓勵6個月以下既bb打算流感針, 原因係成效只有1 ...

咁你參加流感研究果到,有冇講到除左打針外,有冇咩方法可以增強嬰兒的抵抗力架??

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-8 15:11 發表

如果屋企有小朋友病左,係咪應該要隔離下佢地呢,我99就成日話唔怕,但次次佢外孫女病左之後,我bb就病啦,我99成日話我亞b咁流,0-6有免疫力,唔應該會傳染到喎,但我覺得唔係囉

男爵府

原文章由 Le829 於 07-11-8 03:38 PM 發表

如果屋企有小朋友病左,係咪應該要隔離下佢地呢,我99就成日話唔怕,但次次佢外孫女病左之後,我bb就病啦,我99成日話我亞b咁流,0-6有免疫力,唔應該會傳染到喎,但我覺得唔係囉 ...

緊係要隔離啦,仲要掂完個外孫女要洗手,掂你個b前都要洗手!
咁先可以減低傳染到嘅機会!
雖然話有免疫力但大大個病人起到唔病就奇la!

別墅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-8 15:11 發表

me too~~~:-(

禁止訪問

大廚勳章 畀面勳章

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-8 16:08 發表

緊係要隔離啦,仲要掂完個外孫女要洗手,掂你個b前都要洗手!
咁先可以減低傳染到嘅機会!
雖然話有免疫力但大大個病人起到唔病就奇la!

係啦,佢D老人家成日都話唔怕,如果唔係之前生bb 醫院D姑娘都唔會叫我地成日洗手啦

男爵府

原文章由 Le829 於 07-11-8 05:05 PM 發表

係啦,佢D老人家成日都話唔怕,如果唔係之前生bb 醫院D姑娘都唔會叫我地成日洗手啦

我都好明白你嘅感受,因我屋企都有老人家,佢哋d衛生意識真係好弱,話佢又唔鐘意!
:tongue:
好在我兩個都係自己湊,同埋佢知我唔鐘意某情度上已經好左d!
不過要佢完全好似自己嘅做法就唔得架啦!

男爵府

原文章由 vicky_cheun 於 07-11-8 05:02 PM 發表
我個b個幾月左右因為出左街飲茶就感冒lu,連我同婆婆都病埋,依家仲要有濕疹,再加埋d body check,打針咁,睇醫生都睇到窮晒:cry:

係呀,由其是歲半前病一病就成千蚊(起碼睇3次)!

大宅

我小b出院第二個星期, 就已經試過眼睛發炎, 去睇醫生, 滴左3日眼藥水好反.

跟住一個月到, 就成面"倉", 第左兩次醫生, 頭一次就話發炎, 揸左一輪藥膏, 唔好, 再睇第二個醫生, 今次醫生話其實係胎毒, 遲啲會無...點知真係.

so far, 都無食過藥. 不過最近每天都少少鼻水, 好少好少, 每日一次....而家都好驚, 如果再嚴重, 就要睇醫生.

洋房

我bb無病過,不過間唔中打個hut 次,但我最近就病左,間中都有抱下佢,所以我都有d擔心傳染俾佢.

複式洋房

我參加流感研究果到,冇講到除左打針外仲有咩方法預防

大宅

原文章由 TSZYUI 於 07-11-8 17:56 發表

我都好明白你嘅感受,因我屋企都有老人家,佢哋d衛生意識真係好弱,話佢又唔鐘意!
:tongue:
好在我兩個都係自己湊,同埋佢知我唔鐘意某情度上已經好左d!
不過要佢完全好似自己嘅做法就唔得架啦! ...

你就好啦,自己湊冇咁勞氣,而家我真係欲哭無淚:cry: :cry: ,話佢個孫會傳染比BB,佢就唔鐘意話我BB流成日病,自己又要返工,請人湊99又唔鐘意,搞到個仔成日病,藥都食左幾次,真係好担心亞B個身體

首頁

尾頁

跳至