母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

分享我的泵奶歷程及spectra奶泵
(家有M1,S2+,同spectra 9+)

睇完星期二檔案:母乳革命之後,覺得所有餵母乳嘅媽媽好叻。所以好想同大家分享一下。

我係全泵媽,除左笫一個月有埋身,之後因為返工要交俾工人餵就全泵啦。已經餵左人奶13個月,以家一日泵2次(早晩各一次),一日泵16安,夠奶俾BB食同儲冰奶。最高峰時一日泵4-5次,每日最多45安奶。我覺得除左奶泵好,仲要飲足夠水。我生完頭半年成日食青木瓜魚湯,豆奶,黑豆奶,三文魚,食超多飯。差不多生完7個月後來M時少左奶,好彩有more milk plus同goat rue(from mamabb shop)同我共同度過。泵奶時我會睇下BB嘅video,有時睇下韓劇,唔好成日望住自己泵奶。如果唔係都會影響奶量㗎!

最近見spectra 奶泵好受歡迎,我用過M1,S2(from gmarket),9+(from Babybox)買。

GMARKET點買SPECTRA奶泵我唔分享啦,呢度有好多人都分享過。至於係香港以家都有行貨,0岩我呢D怕麻煩同希望有保養既人呀。

M1同S2係水貨,所以係兩腳插頭,要轉插器。9+係三腳插頭。

S2同9+都係雙泵,M1係單泵不過可加個T-TUBE變雙泵。本身3部既力水都夠,不過如果M1單變雙泵,佢既力水係會差少少,被分薄左嘛!

S2
S2會有好多力度選擇,總共有12種力度,通常我會用3至4度,按摩功能ON,通常大概2-3分鐘。刺激一下個乳房,俾個訊號個腦我要奶啦。跟住就用力度8-10去泵。由於可以調較個CYCLE,所以有時可以快D,有時慢D。通常20-30分鍾就可以泵清0架啦。BB9個月前都係訓係我房,有時凌晨泵奶一定要用S2,因為夜晚泵時佢有夜燈,又靜,半夜泵奶都唔會嘈到bb同老公。

M1
M1係單泵,不過勝在輕,而且有型。所以我主力用係公司,細細部周圍拎都唔覺眼。不過得5種力水,所以用LEVEL2按摩,LEVEL4/5泵奶。如果差滿電M1可以用3次每次30分鐘。不過M1無TIME DISPLAY SCREEN,所以唔知泵左幾耐。如果單手單泵,M1就好正。因一路泵,一隻手揸喇叭,另外一隻手可以邊按摩乳房,咁出奶都快d。

9+
9+係最近買0架,因為我部M1有D問題,開始泵到無力,而且試過佢既火牛燒左。朋友話係鴨寮街有可能有得買返隻火牛,不過我作為女人真係唔多識呢d電子野。都係買過部好D。由於之前水貨無保養,又無賣家可以問返d事後保養or使用心得,所以今次係香港買行貨。之前心大心細唔知買邊部,問左babybox店主,佢地關於spectra都知好多,又細心,又俾到意見。最後見SPECTRA9+咁HIT,又唔係貴過水貨好多,而且速遞送到我屋企WO,所以就買左啦。雖然用左1個多月左右,係雙泵,又輕便。有埋時間顯示,配埋HANDSFREE BRA,真係好用。又快,又靜又清。以家泵少好多,早晚係屋企一次就夠哂BB食啦。佢差滿一次電可以用到
四五次,每次三十分鐘架。

功能
S2 > 9+ >M1

泵力
S2 > 9+ > M1

輕巧(輕至重)
9+ > M1> S2

力度選擇
S2(12段速 )>9+(10段速)>M1(5段速)

安靜程度
(其實都差唔多,都係好靜,唔會嘈到我同屋企人或者公司啲人)

個人認為,如果只買一個泵,打算一機走二涯,係屋企、公司丶出街都用,我會揀9+。如果有多餘錢,我會S2係屋企用,9+或M1係公司或出街用(視乎單定雙泵)。

其實泵奶同奶量,好多原因會影響。以上純個人分享,各位奶媽,要保持心情愉快,食多d,休息多d。希望多d媽媽會選擇母乳餵哺,因為係送俾BB最好嘅禮物。祝大家泵奶之路順利!加油!

媽寶樂園    發表於 14-6-15 22:35

大宅

複式洋房

回覆:分享我的泵奶歷程及spectra奶泵小分享

nice sharing....我用緊9+..用左1個月左右。。全泵。。日泵7次。。但發覺最近力水無之前咁勁。。通常泵到20 分鐘後就單邊泵先夠力。。其實係咪要換parts 呢?倒流氣個白膠膜用幾耐要換呢??

大宅

其實我都想知...
太太用開9+都兩三個月了~
一開始時好夠力, 好快清完~
依家泵咗半個鐘泵得好少...又清唔倒...但啲parts冇爛...
但又係咪parts老化都會令泵力弱咗?

我個9+晌gmarket買...返到黎唔著, 原來又係燒咗火牛~
令部機去鴨記問有冇火牛配, 佢地一睇個標籤就即時搵啱隻火牛比我, 即時試埋著返先比錢走人~

男爵府

係咪呢款?

男爵府

引用:分享我的泵奶歷程及spectra奶泵(家有M1,S2+

原帖由 lovesibilit 於 14-06-12 發表
多謝分享 啱晒我想買泵既媽媽

侯爵府

我就係9+放公司、s2放屋企,好好用

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

複式洋房

回覆:minnietabo 的帖子

駁在喇叭個白色valve我大概5個月先換。不過本身我有4set泵,輪流用。一日泵5次,所以應該冇咁快老化。
至於防回流入面塊白色膜,我用到8個月先成set防回流換。所以應該冇咁快老化。
我估可能係個乳房適應左泵奶節奏,你試下間歇性要換下按摩level and 泵奶力度。睇下會不會泵快d

複式洋房

回覆:貪靚小公主 的帖子

呢個係Dew350

複式洋房

回覆:lovesibilit 的帖子

可能係白色valve會老化,不過我都用左幾個月先換。
我初時唔知火牛壞左,我見有一日個M1突然間開唔到,嚇到我呀!個時個心慌唒,諗住唔係嘛!用左幾個月咋!好彩老公係度,佢話買隻火牛試下。個日唯有拎部s2返工用...

大宅

引用:分享我的泵奶歷程及spectra奶泵(家有M1,S2+

我都用9+,但每次泵左5分鐘就無奶出,但一鬆開個喇叭再泵,又泵出奶,請問你有甘既問題嗎?

唔知係咪乳頭size唔大,所以甘?

大宅

回覆 lovesibilit 的帖子

謝謝分享!我本身都用緊S2(at Home)同9+(at office),使用心得同你一樣
我而家餵左五個月,早晚埋身+泵四次,儲到冰奶,希望可以順利到達好似你咁日泵兩次喇~

複式洋房

回覆:ccm516 的帖子

唔係喎我都係細乳頭,由於BB啜唔到,我先全泵㗎!你試吓用手按摩幫助,睇下有冇用啦。邊泵邊按摩。

大宅

大宅

樓主,你幾時開始由4次變3次,3以變2次?奶量有冇變?

複式洋房

回覆:OxOx 的帖子

我由BB開始食固體,大概7個月我就由4變3次。個時BB一日食2固3奶,每餐食7安左右。去到BB11個月,變3固2奶,所以就由泵3次變泵2次。奶量係少左,不過泵一次2邊加埋有8-9安。其實BB以家食少左奶,所以我身體因應情況,泵少左奶。

別墅

多謝分享

大宅

請教下,三文魚係魚生定食熟的?

複式洋房

回覆:Tiffanymc 的帖子

我2樣都有食,多數煮熟 +飯。再飲下豆漿,就very good!

大宅

嘩,,,,利害。
我b14個月,我日泵5次,全日得5一6安炸

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊