在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:Quote:原帖由 要乖哦 於 14-06-21 發表好無

原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-21 發表
我媽湊我2個小朋友姐~
我果2個唔算百厭,但肯定唔係乖果隻…
你媽咪好好人!你亦都好錫你媽媽,好在意佢的感受,但針無兩頭利,有可能你湊小朋友沒有伯母湊得咁好添!
我c6同你老公差唔多,我做咗FTM重聽咗不小說話,成日鬧交!

大宅

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 F.T@FAMILY 於 14-06-21 發表

原帖由 idak 於 14-06-22 發表
你媽咪好好人!你亦都好錫你媽媽,好在意佢的感受,但針無兩頭利,有可能你湊小朋友沒有伯母湊得咁好添!
...
如果大家係有共識,就算嘈都係為小朋友,為家庭…
但有時真係搵野來嘈,我又睇唔過眼佢淨係打機唔同2個玩…
佢又因為攰而唔肯郁,好多時真係唔想講野…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

禁止訪問

回覆:返工定做ftm好呀

大宅

畀面勳章

引用:講真覺得樓主親近自己媽媽多過老公。親近媽

原帖由 niuniuma 於 14-06-23 發表
講真覺得樓主親近自己媽媽多過老公。親近媽媽是好事,但你已有自己的家庭要獨立。之前有jm講得啱,你同老公 ...
可惜佢都依賴好我父母呢~
凡有關小朋友嘅野都叫問下我媽意見先,到時我地再決定。之後就變左我同我媽決定,因為佢咩都唔理,問親都會講唔通…明明好簡單一件事,愈講愈過份。

唔係唔想靠老公,唔係唔信佢,亦都唔係想一直依賴我媽…
係我老公一開始已經依賴我媽來照顧2個,佢諗都無諗佢媽或者可以幫下手…
淨係叫佢媽返來住(依家係鄉下)但要我媽繼續湊,咁即係有咩事都要我媽睇埋佢媽… 我可以拒絕都做左啦,如果成功就唔會搞到今時今日咁無助…

總總好多野唔係我唔想離開我媽,係住得太近,好多時老公一句就話放係媽咪度啦…就放,佢完全無種爸爸有嘅態度…
我試過拒絕佢,叫佢唔好問我媽,我地自己搞掂…同佢嘈,叫佢咪當我媽係工人…

但久而久之變左習慣,連我媽都習慣放假都會來我度,幫手睇住2個孫…

依家我應該考慮左我媽嘅情況先再決定返工定係屋企湊…

2個老人家捱生捱死,我地俾唔到好日子佢,佢地依家仲要返工,我已經覺得自己無用…佢地又無積蓄係身(佢地有幾多我好清楚)而我地又只可以養到自己…

生活迫人,到左呢個年代都係…怪只怪自己唔好好讀書,搞到依家咁樣…
表面風光,內裡搾乾…

愈講愈亂…愈講愈多怨言…

扭扭家族之這一家四口~ 扭扭批PA~扭扭條MA~扭扭粉FI姊~扭扭蛋TOR弟~

男爵府

回覆:F.T@FAMILY 的帖子

樓主C6有錯但又錯唔哂, 你交租都係千幾, 已經比好多jm好, 另外佢畀15k 做家用, 又真係唔算少, 你C6 做体力勞動的工作, 要佢揾over 20k , 佢平日應工作好辛苦, 男人成日都係甘, 以為你好得閑好多錢用, 建議你自己湊番, 捱埋今年等細B入whole day K1, 你就可以揾半日part time , 改善財政之餘再有私己

大宅

畀面勳章

引用:樓主C6有錯但又錯唔哂, 你交租都係千幾, 已

原帖由 QNDEC 於 14-06-24 發表
樓主C6有錯但又錯唔哂, 你交租都係千幾, 已經比好多jm好, 另外佢畀15k 做家用, 又真係唔算少, 你C6 做体力 ...
我都知佢辛苦…其實有怨言都係上來呻幾句,見到佢做到眼都凹埋…我都心痛…
但嘈交時,大家當然火遮眼咩都講…

依家都決定左9月2個讀晒全日,到時候就可以搵pt,做得幾多得幾多,幫補又好,儲起又好,叫做多個安心呀~

之前所有野一次過來煩,個人好亂,無晒方向,依家叫做清晰好多,知道之後點行~

男爵府

回覆:F.T@FAMILY 的帖子

係哦, 到時你可以揾d 半日part time, 但要當私己錢, 可以的話唔洗同C6交代幾錢人工, 就可以做saving 及娘家家日, 一定可以揾到的, 放心, 我見d 健x 工房的staff 都ok hea, 你都可以, 加油

大宅

畀面勳章

引用:係哦, 到時你可以揾d 半日part time, 但要

原帖由 QNDEC 於 14-06-25 發表
係哦, 到時你可以揾d 半日part time, 但要當私己錢, 可以的話唔洗同C6交代幾錢人工, 就可以做saving 及娘家 ...
我會加油,到時候就可以返工,唔洗日日係屋企
又可以賺下錢,又唔洗搞到自己變肥師奶…

首頁

尾頁

跳至