烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇媽媽知毛豆除左食入面個粒豆食得之外,個外皮食食得家?
食左有咩好?街市邊度有得買?
努力練琴~愛很簡單,夢中的婚禮...

男爵府

畀面勳章

毛豆外皮唔食得....好韌啊!

呢個係台灣係極之好味的涼拌開胃小菜
所以個日見到有賣都買返來自己試整

我係裕記買,一袋可能半斤/1磅度
(都試過係佳寶見到,但就冇裕記咁靚)
買返來用滾水+八角一粒+鹽煮
(鐘意食軟D就煮耐D)
跟住過冷河,攤凍
加鹽/黑碎胡椒放,撈勻,入雪櫃
半個鐘後再加香蔴油繼續雪多半個鐘
就可以食啦!

如果要入味D就雪耐D

我個女都好鐘意食

[ 本文章最後由 cathy6710 於 07-11-9 15:25 編輯 ]

男爵府

請問煮的時候連唔連皮?伴入調味料的時候又連唔連皮呀?Thanks.

原文章由 cathy6710 於 07-11-9 15:24 發表

(鐘意食軟D就煮 ...

男爵府

畀面勳章

原文章由 emily192chan 於 07-11-9 03:39 PM 發表
請問煮的時候連唔連皮?伴入調味料的時候又連唔連皮呀?Thanks.

連皮煮啊! 加調味料時都唔使"MOK"皮
食個時先"MOK"就得啦!
所以話雪耐D、D味道會更加好...

大宅

5該曬~我會買左用你個方法黎試下家喇~:-P :lol: :-P :lol:

原文章由 cathy6710 於 07-11-9 15:24 發表

(鐘意食軟D就煮 ...

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我用好簡單既方法,就係用鹽水煮熟.食果時再加d鹽.
人就是如此!喜歡隨著環境轉變.是對是錯,當下覺得好玩就不顧後果!做了媽媽時常會大罵孩子的好奇.好勝心.但做媽媽的會否反醒自己也不是如此!

大宅

剛放lunch既時間已經去左裕記買喇~$4已經一大袋, 想問下你地通常煮幾耐?

首頁

尾頁

跳至