自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

唉,出咗去一陣就

工程學上海水化淡技術唔係一個簡單課題,而近代海水化淡,梗係用reverse osmosis啦,仲用filter,因為效率太低而成本太高。

不過,就算海水化淡用reverse osmosis呢,都一定要落chemicals的,因為落咗個效率就會高D。所以,大家千祈咪俾D唔係一個qualified既environmental scientist既知少少既外行人既歪理呃到,以為簡單到二減一等於一,化淡咗既水係會多咗D不必要既嘢架。不過,個濃度係會被控制響安全範圍內。至於咩係安全範圍呢⋯⋯就要長遠至知。

利申,我都可以算係半個environmental scientist的。

唔信,大家可睇吓以下由:http://www.wsd.gov.hk/filemanager/en/share/pdf/pilot_plant_study.pdf 裏面借用的圖

晉燁爸爸  所以化淡成本和買東江水差不多,買東冮水後仲要清潔!  發表於 14-6-14 14:19
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

禁止訪問

引用:唉,出咗去一陣就工程學上海水化淡技術唔係

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-14+發

原帖由 Owanc 於 14-06-14 發表
根本現在任何食物及飲水都唔係全部安全,所以自求多福。
冇錯。

唯有每樣有D,分散個risk囉

Please do not quote any information posted by fungwongphie.
何謂不誠實使用電腦??

子爵府

我細個本社會書仲有介紹香港個海水化淡廠.....

珍珠宮

引用:我細個本社會書仲有介紹香港個海水化淡廠..

原帖由 csdenis 於 14-06-14 發表
我細個本社會書仲有介紹香港個海水化淡廠.....
仲響度架
用來拍戲呀

屯門樂安排吖嘛

何謂不誠實使用電腦??

伯爵府

回覆:淺談海水化淡技術

係有好多人鍾意識少少扮代表,諗住啲人唔識就可以吹下水

子爵府

引用:Quote:原帖由 csdenis 於 14-06-14 發表我

原帖由 fungwongphie 於 14-06-14 發表
仲響度架
用來拍戲呀
其實有冇正式投產過....

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+fungwongphie+於+14-06-14+發

原帖由 csdenis 於 14-06-14 發表
其實有冇正式投產過....
有產過架,不過未試過多到可以俾我哋用卦之後就停產了

何謂不誠實使用電腦??

侯爵府

畀面勳章

當年成本好貴. 宜家海水化淡好多國家都用緊,.

但東江水越黎越貴了,其實政府應該探討下這個問題了

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

關於 reverse osmosis 貼咗先,唔係唔知你講乜

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%80%86%E6%BB%B2%E9%80%8F
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

珍珠宮

引用:關於+reverse+osmosis+貼咗先,唔係唔知你

原帖由 Yubi.T 於 14-06-14 發表
關於 reverse osmosis 貼咗先,唔係唔知你講乜

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%80%86%E6%BB%B2%E9%80%8 ...
Thanks.

另外, desalination都可以睇睇的

何謂不誠實使用電腦??

珍珠宮

回覆:淺談海水化淡技術

晉燁爸爸 所以化淡成本和買東江水差不多,買東冮水後仲要清潔! 發表於 2014-06-14 14:19:08

我唔敢講香港海水化淡既成本會否可以同買東江水差不多,香港地價唔低,個opportunity cost未必化算。不過作為一個alternative to buying fresh water from China,香港應該要加埋用海水化淡出來既水。

咁講,海水化淡出來既水,未必安全過東江水

何謂不誠實使用電腦??

首頁

尾頁

跳至