夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

引用:我都係政府順產,不过我自己揀,老公對私家

別墅

引用:我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好

原帖由 Cheuk168 於 14-06-15 發表

我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好,有冇媽媽可分 ...
我第一個兩個幾鐘好快生,但都好驚第二個痛好耐,想開刀,但幾萬真係唔捨得。最後,BB幫我地決定,臍帶在頸唔開有危險。

結果埋單感覺係,比左500蚊咁樣,當bb健康,一切順利既時候,你唔覺係咩錢。

不過,我都明白,幾萬for日後又有好大幫助。量力而為吧,比完如果只係積蓄小左就開刀。但,比完戶口剩番一萬幾千就太太應該體諒到。

Cheuk168  Thankyou  發表於 14-6-19 19:58

禁止訪問

回覆:老婆42嵗,怕順產,有冇媽媽可分享經驗?

大宅

回覆:Cheuk168 的帖子

我有朋友在政府開刀生,傷口痛足一個月,一年後仍隱隱作痛。
大肚婆心理因素好重要,讓她生得安心。自己在私家開刀,生完至落牀完全不痛,出院后更精神很好坐月湊b。 醫生刀術很重要!

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-20 09:54
Cheuk168  Thanks  發表於 14-6-19 20:46

複式洋房

有2位朋友 :
1. 43歲, 在KWH順差, 順利的
2. 41歲, 已約私家, 由於高血壓, 35週要轉回公立入院, 後來開刀了, 手術順利

見議無論約私家否, 一定要約政府, 產前驗很多血呢! 另高齡產婦有很多高危併發症的可能, 早期如有那些情況很多私家提議孕婦到政府跟進.....

大宅

其實最好係尊重番你太太既意願,駝bb同生bb真係好辛苦,touch wood產後抑鬱手尾長。無論點都好,最緊要同太太好好溝通。
Ps 唔知大家仲記唔記得年頭有兩位政府醫生都去左私家生,d記者問佢點解唔番政府生,佢地話希望將最好既野俾bb

大宅

引用:我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好

原帖由 Cheuk168 於 14-06-15 發表

我老婆42嵗,怕高齡順產生唔出,又怕QE唔好,有冇媽媽可分 ...
我試過私家醫院亦試過政府醫院,其實無分別,都係咁生,除非你太太想開刀啦,因為政府唔會俾你選擇開刀定順產,佢哋會睇你係咪真係生唔到或者有咩問題,先會考慮俾你開刀,我當年喺私家生原因係想大仔可以黎睇我,(我太掛住我大仔,因為出世到果日生二哥,佢都無離開過我) 另外私院又無探病時間,但錢要我自己俾==\' ,我喺私院生過一次,個人覺得無政府咁好,你自己衡量啦!如果無特別問題,其實喺政府生會好D,又唔駛咁貴,可以慳返D 錢!只可以話名牌唔一定好!

大宅

引用:Quote:原帖由 Cheuk168 於 14-06-15 發表本

原帖由 mamaSTONE 於 14-06-20 發表
我試過私家醫院亦試過政府醫院,其實無分別,都係咁生,除非你太太想開刀啦,因為政府唔會俾你選擇開刀定順 ...
我想講多樣野,就係上次喺私院生,我就係生到恥骨鬆左,今次再生我足足個幾月行唔到,今次喺政府生,因行唔到問姑娘醫生,佢哋話我上次喺私院生時,生得唔好,恥骨鬆過一次,以後生bb 都會係咁,仲會一次嚴重過一次,私院係咪真係咁好?我唔敢講,但入到產房一樣要俾人鬧囉!我喺私院生由頭到尾都係得一個姑娘一個醫生理我,就係咁多!!

Cheuk168  Thanks a lot  發表於 14-6-20 11:23
hayley_leung  我生頭一胎已經有恥骨神經痛呢個問題,但醫生只能解釋可能BB重量令恥骨受唔住鬆開咗,所以壓住神經缐,所以有呢個問題。  發表於 14-6-20 10:10

子爵府

Poo得好勳章

冇能力冇得講,但有能力呢D$要比,生過嘅女人就知,痛幾耐真係睇你好唔好彩,痛一個禮拜生唔出大有人在,係私院起碼唔駛受呢D苦,都要痛但至少唔駛痛咁耐吖,同埋女人生仔真係揾命博,可以嘅對佢好D,佢會好感激你

Cheuk168  Thanks a lot.  發表於 14-6-20 11:23
rachel_ching  Agree  發表於 14-6-20 09:56

男爵府

其實有冇傾過太太想去私家生既原因?私家係咪保證生嗰陣同生完傷口肯定唔痛先?私家生安全過政府好多?加上咁多JM講,萬一有事又係送番去政府E院,而且我認為唔應該預5萬蚊咁少!你都識講高齡,生完補身可能使得仲多,如果你流動現金超過十萬都可以,否則,我係你老婆,我寧願我一個人痛,D錢用黎補身或留番屋企急事要用

Cheuk168  Thankyou very much.   發表於 14-6-20 16:14

水晶宮

我同樓主相反, 我老公成日叫我去私家開刀, 我唔想因我想順, 我最後去咗qm, 足足痛咗4日先生, 果4日痛不欲生, 老公又唔可以成日係身邊又冇人理我, 我冇訓過keep住係咁痛, 我第二晚係床到自己喊, 有depression, 好彩最後好快生得出, 但成個人都好攰又要即刻take care個女, 真係想死, 如果有得再choose, 我唔會去政府囉, 真係好受氣, 我老公都好心痛我咁, 佢依家都仲覺得欠咗我.... 好彩我見到個女冇再有depression, 如果唔係後果好serious.......

大宅

引用:你有無問過醫生你老婆身體狀況點?有無大問

原帖由 tabo63 於 14-06-15 發表
你有無問過醫生你老婆身體狀況點?有無大問題?因高齡會多野check, 政府檢查服務好d. 如果大人,bb有咩事 ...
先不看錢,看太太情況,高齡有時麻煩D。
幾月生?
可以去公立,又去私家檢查,陀到34-36周,無特殊情況就向公立取回所有産檢文件,去私家生。
但要問個私家醫生肯不肯收公立的文件,我果個私家醫生肯,我朋友則被要求在私家醫院重新驗這驗那,收費。
私家下下收費,有乜麻煩野,始終公立多D醫生ready,touchwood要跟進也輕省些。

珍珠宮

其實去政府生最好,有咩事,都即刻有辦法救

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我同樓主相反, 我老公成日叫我去私家開刀,

原帖由 luvkaka 於 14-06-20 發表
我同樓主相反, 我老公成日叫我去私家開刀, 我唔想因我想順, 我最後去咗qm, 足足痛咗4日先生, 果4日痛不欲生 ...
我同你類似,我足足痛左五日先落產房,果五日無訓過,床都上唔到痛到腰好酸,係產房六個鐘先生到個b出黎

係公立生順產真係好多變數,果時我生完同我老公講:你要比錢我去私家生先好諗下一胎!

別墅

引用:Quote:原帖由 tabo63 於 14-06-15 發表你有

原帖由 potatorubby 於 14-06-20 發表
先不看錢,看太太情況,高齡有時麻煩D。
幾月生?
可以去公立,又去私家檢查,陀到34-36周,無特殊情況就向 ...
同意,驗血報告都要注意 。好彩荃灣港安肯問番政府取報告,否則下下驗過唔知幾錢落樓。

水晶宮

irene_mcmug 發表於 14-6-20 23:38
我同你類似,我足足痛左五日先落產房,果五日無訓過,床都上唔到痛到腰好酸,係產房六個鐘先生到個b出黎

...咪係囉都唔知點解可以咁, 你係邊間生?仲要生生下冇人, 走咗去隔離房,成個鐘先返.....
但講係咁講下胎一定政府生, 因生過都鬆咗啦...

珍珠宮

有能力咪去c+囉,10萬樓下

首頁

尾頁

跳至