想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

因為某種原因,我同老公都想生一個仔仔就夠,希望預產期係出年9-11月左右,所以距離想要bb既日子,仲有大概半年左右。
想問下幾個問題:
1. 因為我本身食梗避孕藥(21日),岩岩完左一排,有冇話停藥幾耐先可以準備有bb?
2. 食避孕藥之前既經期非常唔穩定,我可以用咩方法去知道自己幾時排卵?
3. 上網見到好多種說法,到底想生仔仔,係媽媽食鹼性食物,爸爸食酸性食物?抑或係調轉?

4. 咁其實鹼性食物同酸性食物有冇邊d係大家推介架?
5. 我係準備呢半年,其實可以做d咩、食d咩去幫助半年後容易d有bb?

暫時我係咁多問題了,感謝各位!希望各位唔好嫌我無知啦(雙手合十)

大宅

回覆:想生羊仔,而家要準備,請教各位姊妹

停避孕藥半年後先可以有b,有研究顯示殘留係身體嘅避孕藥,會對嬰兒發展有深遠影響。

而且,係度嘅jm大家都求b有一段時間,唔係話你想幾時有就幾時有。我個人而言,兩夫婦一切報告正常,又唔係高齡,都努力咗接近4年先有,我等兔等到宜家有馬b,一切真的來的不易。

你停避孕藥同埋開始食中藥調經,調準再講,排卵日可以用clearblue fertility monitor check. eBay 有售

大宅

睇書話想生仔男方多食肉類,海鮮,蛋類及五穀,女方多吃蔬菜及水果,每天喝牛奶並服用鈣片。。。
如果你準備緊,可以考慮下開始食葉酸&做多啲運動。

別墅

回覆 prince0214 的帖子

我明白呀!只係計劃係咁姐

別墅

回覆 april2015 的帖子

有開始留意邊d食物葉酸含量高就食多d了感謝!

大宅

b真係唔係話有就有...
我停左食藥都年半勒, 初初以為唔食就會有,
不過之前成年我都無計排卵黎do既. 係可有可無既心態,
停食左藥, m可能會亂, 就好難計排卵, 調理返好先,
量下體溫, check下紅d, 了解自己個pattern, 到時就可以知邊幾日do幾會大,
睇中醫調理下, 早3個月食定葉酸,
至於男仔女仔, 可以係排個時先do (即係紅d深粗轉淺個陣),
因為Y丁游得快D,
同埋射入D, 用後入式體位(狗仔式)

別墅

睇中醫調理下身體先,因為一定要血氣夠先易啲中!我以前啲m都係嚟得勁飄忽……最短都要兩個幾月先嚟!仲有貧血添……飲中藥又飲到想……嘔……跟住我食咗我媽咪嚮韓國買果啲高麗參丸,食咗三個月,諗住生個年頭BB,第時讀書入學都方便搵學校,四月尾先開始做人大計,一擊即中……而家8week喇……所以我覺得一定要血氣夠對子宮先會好^^
加油吖!(p.s一定要搵個夾自己嘅中醫!我當初都補唔倒,我貧血但係熱底,連我個中醫都話好麻煩,不過佢係一個後生靚女中醫,所以易溝通,我有無BB佢仲緊張過我,哈哈!)

別墅

仲有早啲食葉酸!反而係我個中醫叫我食……我食咗8,9個月葉酸先開始計劃生B,上網睇可以計劃懷孕一年前就食,食咗又無乜特別,反正我問過藥劑師佢話呢啲水溶性,吸收多咗都會排返出嚟!

男爵府

prince0214 發表於 14-6-16 14:38
停避孕藥半年後先可以有b,有研究顯示殘留係身體嘅避孕藥,會對嬰兒發展有深遠影響。

而且,係度嘅jm大家 ...

四年?! 後尾你做 d 咩 & 食 d 咩 而有?

大宅

引用:Quote:prince0214+發表於+14-6-16+14:38+停

原帖由 sweethk 於 14-06-17 發表
四年?! 後尾你做 d 咩 & 食 d 咩 而有?
一直有食藥、針灸,supplement,滴雞湯,有浸腳,增15磅而有

首頁

尾頁

跳至