懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我好大懵,醫生問我上次m係幾時,我都忘記了.胡亂說是9月尾...所以實際有幾多wk都唔知.胎囊是1.46cm,但阿b太細未見到佢.希望下次去照同媽媽打個招呼,俾個心跳仔來睇下啦!

大宅

我第一次五週三日照, 個胎得0.2cm, 醫生話個胎好細, 上次剛好七周第一日照, 醫生話個胎大左好多有1.2cm, 但佢話呢個size係五至六周既size.

複式洋房

我今日第一次去私家產檢, 6週1d, bb有心跳啦, 下次先量size.

複式洋房

royalbb,
話比自己媽知, 佢會小心煮嘢比你食嘛!
都想講比奶奶知, 老爺就遲啲先!

大宅

查實由邊一日開始計第一WK?來M後計?或是排卵日計?

複式洋房

我都係7月預產期, 第一胎, 早上起身經常作嘔, 胸部大了, 個胃好似俾bb頂住, 仲要唔講得俾太多人知(未夠3個月), 真係慘.

我book了瑪嘉烈1月頭檢查, 又在母嬰健康院檢查了一次. 但未去私家醫院check, 請問有咩好醫生介紹? 我朋友介紹了荃灣的胡廣森, 但排期仲耐過政府(瑪嘉烈)...

之前睇無綫話有d baby缺乏葉酸所以有病, 所以自己吃住葉酸先. 私家醫生通常會俾什麼維他命丸的?

複式洋房

葉酸好似唔可以自己是旦買黎食架
我之前去家計會做檢查, 買左一盒葉酸, 到發現有咗後去睇醫生
我俾家計會盒葉酸佢睇, 佢話劑量太多勒, 對bb反而唔係咁好
佢即刻俾咗d劑量少d既葉酸我
我諗你都係book下c+睇下, 等醫生開d適合你同bb既藥俾你

原文章由 mrs_liu 於 07-11-17 11:36 發表
我都係7月預產期, 第一胎, 早上起身經常作嘔, 胸部大了, 個胃好似俾bb頂住, 仲要唔講得俾太多人知(未夠3個月), 真係慘.

我book了瑪嘉烈1月頭檢查, 又在母嬰健康院檢查了一次. 但未去私家醫院check, 請問有咩好醫 ...

大宅

原文章由 mrs_liu 於 07-11-17 11:36 發表

我book了瑪嘉烈1月頭檢查, 又在母嬰健康院檢查了一次. 但未去私家醫院check, 請問有咩好醫 ...

我預產期係28/6, 我都諗住去瑪嘉烈, 但係我仲未book噃, 妳好手快呢

其實我昨天先啱啱係個c+到攞到封信, 諗住星期一先去排期, 我想請問妳係直接去瑪嘉烈排定係去附近母嬰健康院排?

大宅

yickyick ,

其實應該由第一日來月經開始計, 因為開始製造卵子.:-P

你上次幾時來m架???

原文章由 yickyick 於 07-11-17 11:14 發表
查實由邊一日開始計第一WK?來M後計?或是排卵日計?

大宅

2024勳章

hihi:loveliness: 大家好,
我預產期都係7月,
剛剛6w,
係第二胎,
大囡下個月4歲了 ,
大囡係我自己一手一腳辛苦湊大ga

大宅

嘩, 你兩個相隔四年, fit 晒喎, 大女又識行識走, 仲可以幫手湊細嗰個添.....

原文章由 mamimami(Pink) 於 07-11-18 16:42 發表
hihi:loveliness: 大家好,
我預產期都係7月,
剛剛6w,
係第二胎,
大囡下個月4歲了 ,
大囡係我自己一手一腳辛苦湊大ga

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 royalbb 於 07-11-16 16:32 發表

係呀
我地宜家咪決定請個工人湊bb囉
因為我mami又要返工
99其實已經湊緊件
不過…佢唔係好願意囉
所以都無打算靠人幫手

如果奶奶唔係好願意..就無謂啦... 始終BB係你地既.. 請得起工人咪請羅..或者你可以問下媽媽睇下會唔會QUIT份工來湊孫

侯爵府

原文章由 vvcc 於 07-11-16 17:20 發表
fre124124 ,

我係揀咗法國, 但係其實由私家醫生個診所啲姑娘幫手book 房, 依家都唔知book 唔book 到, 聽聞6月份床位己爆晒, 好擔心......?-(

唔係咁誇張呀...6月份床位己爆晒? 咁你BOOK左咪呀..

禁止訪問

侯爵府

原文章由 royalbb 於 07-11-19 11:02 發表

fre124124,
媽咪就應該唔會quit左份工﹐
太多野要顧慮﹐
算啦!
我地兩公婆都諗清楚﹐
bb係要架!

既然你地都諗清楚..咁咪得羅..

有BB ..真係好多野要諗...?-(

你諗住去邊度生呀?

複式洋房

原文章由 vvcc 於 07-11-16 17:20 發表
fre124124 ,

我係揀咗法國, 但係其實由私家醫生個診所啲姑娘幫手book 房, 依家都唔知book 唔book 到, 聽聞6月份床位己爆晒, 好擔心......?-(

我都係同你一樣打算係法國生,都係經私家醫生book,但係都未知幾時先有床位,都有d擔心...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至