自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

考完試,有同學話係補習社做過成份卷!係唔係應該提醒學校出卷唔好成照出?
[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

翡翠宮

畀面勳章

會同學校講
日日是好日

男爵府

回覆:係你,你會同學校講嗎?

Of course la

侯爵府

學校為保校譽,只會私了

侯爵府

引用:學校為保校譽,只會私了

原帖由 peppep2012 於 14-06-16 發表
學校為保校譽,只會私了
同校長講,叫佢查下, 同埋會去icac備案

CaramelLatte  icac 咁誇張?好大機會只係原裝抄補充練習  發表於 14-6-16 17:18

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

即係學校年年份卷一樣

翡翠宮

我諗「成份卷」係指同past paper 差唔多嘅卷。其實一d 都唔出奇,我以前小學去個間補習社有哂區內(同埋隔離區)咁多間小學舊卷。就算學校出新卷,出來出去都係差唔多樣。當你做過哂咁多間就覺得點改都係差唔多樣 不過你可以試下同老師反映,但講真老師只想學生有good grade ,因為d 老師自己都會比邊個多 students 攞a ,唔會為「公平」而特別出新野玩。

公爵府

唔好厚多士
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小朋友講嘢有時太概括,我估「做過份卷」的意思可能係每一條題目都曾經見過做過啫,如果間補習社不停拚命操練習/past paper, 考試時真係會見條條都熟口熟面。

Jolin_Yuen    發表於 14-6-16 17:47

水晶宮

這些事偶有發生

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

其實唔排除老師就咁用坊間出既練習/試卷 而咁ARM補習有比過小朋友做

我女試過成PART一模一樣 成份卷一樣就暫時未試過

男爵府

我覺得可能係差唔多,好難一模一樣!

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Dwmn 發表於 14-6-16 17:18
我諗「成份卷」係指同past paper 差唔多嘅卷。其實一d 都唔出奇,我以前小學去個間補習社有哂區內(同埋隔 ...
係啦 有時學校會拿返早幾年出過既卷來用 係補習做過有咩咁奇

Jolin_Yuen    發表於 14-6-16 17:48

子爵府

侯爵府

咁家姐考完影低比呀妹做呢?

同埋操卷班係咪又係操呢啲卷?

水晶宮

學校用出版社嘅試題資料庫唔改照般咪咁囉,老師懶嘛!我女小學都試過,唔係全份卷,某part lor

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

我都知補習社大把passpaper,但成份一樣就真係over左!唉
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

唔覺得有問題,大學都係做past paper for 溫習,題目差唔多or一樣有幾出奇,人地補習班tip 到又有幾出奇,你都可以問返高年班人羅past paper 練習。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

會考同 A Level, 都係重覆又重覆 D past paper

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:考完試,有同學話係補習社做過成份卷!係唔

原帖由 webjen 於 14-06-16 發表
考完試,有同學話係補習社做過成份卷!係唔係應該提醒學校出卷唔好成照出?
...
其實試題來來去去都係大家估,有D補習社貼中,有幾出奇?
我朋友囡囡本來讀港島名女校,考試卷有間同學補緊嘅補習社貼中,其他家長投訴,終於全級重巧,果幾個投訴嘅咪又係繼續低分,人哋果幾個補習嘅又係高分。
全級要再溫書,再考多一次試,怨聲載道,損人不利己。
我朋友頂唔順啲怪獸家長行為,怕個女會去學,過年送咗個女去外國讀書咯

Jolin_Yuen    發表於 14-6-16 17:58

首頁

尾頁

跳至