跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我個囡今年入讀K1,覺得學校行政方面好不當,好似安排校車、買校服等,上星期尾先有冬季運動服賣,竟然無貨求其比套L SIZE我個囡,條褲長到上心口。

其他家長覺得學校有冇問題?定係得我一個人咁不滿呢?

[ 本文章最後由 PRISCILLALAM 於 07-11-12 14:21 編輯 ]
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

哈哈...你的情況同我一模一樣呀! 我女都係今年k1, 但就無搭校車, 因為校車無我屋企條線. 上星期四早上老師都仲話未有貨返, 點知有個同學仔入課室時話有得賣了... 攪到最後要排長龍呀! 我女都係大碼, 條衭真係長到嚇死人, 可能可以著足3年呀! 仲有條校服裙又闊到死, 好似大肚裙咁....

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-12 14:16 發表
我個囡今年入讀K1,覺得學校行政方面好不當,好似安排校車、買校服等,上星期尾先有冬季運動服賣,竟然無貨求其比套L SIZE我個囡,條褲長到上心口。

其他家長覺得學校有冇問題?定係得我一個人咁不滿呢? ...

大宅

Hi cherrychunhim,

早晨呀!真係好啦有人回應, 因為真係好少人講綠楊幼稚園, 無乜人回應!

係呢, 你囡囡讀邊班?得閑多D入黎交流下學校D野啦, 希望其他綠楊家長都入黎交流下就好啦!

上星期六朝我攞翻件運動服返學校諗住換碼, 點知嗰位曹小姐話無S碼, M碼星期五賣晒, 問佢幾時有貨又話唔知, 嬲得我走入校務處投訴, 咁啱副校長响度, 我就連埋校車問題一次過向佢投訴囉!沉日老師打電話通知我下午有貨返, 應該今日可以有套M碼比我個囡帶返屋企咁話!

好似12月9日運動會咁oY, 通告淨係問你搭唔搭旅遊巴, 又無講幾點响邊度集合, 提都無提運動會當日會做D乜!

仲有嗰個家長教師會, 報左名咁內淨係搞過1、2次講座, 完全無活動, 無開會, 人地嗰D個個月有會開, 有月刋架!

人地D稍有規模嘅幼稚園, 間間都有秋季旅行, 又有親子活動, 我問老師, 佢答我學校無定期旅行, 會視乎天氣而定, 一般都响春季喎, 人地學校每年行事曆會定晒ga ma ... 唉 ... 真係!

[ 本文章最後由 PRISCILLALAM 於 07-12-6 09:55 編輯 ]
Tung Tung [img align=left]http://lilypie.com/baby1/050925/2/2/1/+8[/img]

大宅

你地好, 我囡囡今年讀N1架.

我都覺得學校行政方面做得比較差, 令我對E間學校既信心打左折扣. 我亦都有問過自己行政做得唔好重唔重要呢? 我諗係重要, 不過唔係最重要. 下年我亦會比我囡囡原校升讀, 因為學校最吸引我既係英文堂課. 我覺得真係好少學校每日都有外籍老師任教, 時間仲要係唔短添.

你小朋友依家讀得開唔開心呀?

大宅

Hi mamacpy,
早晨, 你好呀!我都同意你嘅講法, 學校最吸引嘅地方係英文、普通話都教得幾好, 而且有幾位駐校英文老師, 係幾難得!
我囡囡讀得都好開心, 每次問佢都話開心架!所以其他野我都隻眼開隻眼閉!因為唔係自己湊返/放學, 無機會同其他家長交流, 希望响度多d交流下, 可以集合多d意見, 有需要時向校方反映下!

[ 本文章最後由 PRISCILLALAM 於 07-11-14 10:43 編輯 ]

大宅

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-14 10:42 發表
Hi mamacpy,
早晨, 你好呀!我都同意你嘅講法, 學校最吸引嘅地方係英文、普通話都教得幾好, 而且有幾位駐校英文老師, 係幾難得!
我囡囡讀得都好開心, 每次問佢都話開心架!所以其他野我都隻眼開隻眼閉!因為唔係自己湊返/放 ...

係呀, 所以我都會選擇原校升讀.
我好讚同有咩意見都要對學校反應, 希望佢地有更好既改善.

複式洋房

hihi

我個女讀緊k1..開唔開心唔知.但就學唔到d咩返黎.仲老師成日投訢話我個女學野慢.又專注力底.要我去智能測驗,測左又無野wo.都唔知咩問題.
:-

別墅

雖然我唔係綠楊幼稚園家長, 但我小朋友明年就入讀N1. 並於12月便是interview. 之前都有找尋有關綠楊幼稚園的topic. 但都不是太多人回應. 依家有呢個topic, 大家可以多d交流!

子爵府

Hi, 我都同阿女報左綠楊N1,12月interview,不過唔係我首選 ,睇下interview之後先決定

大宅

原文章由 cici727 於 07-11-15 00:07 發表
我個女讀緊k1..開唔開心唔知.但就學唔到d咩返黎.仲老師成日投訢話我個女學野慢.又專注力底.要我去智能測驗,測左又無野wo.都唔知咩問題.

叫你囡囡去做智能測驗, 咁誇張?? 你囡囡喺屋企有無唱學校教既歌呀? 我唔知N1同K1課程差幾遠, 不過自從囡囡返左學後, 依家日日唔停口唱歌, 無論係學校教既/屋企聽既, 囡囡都有唱. 上兩星期學校做評估, 我知佢地有教"人"字, 我就寫出黎問我囡囡, 原來囡囡真係喺學校學識左個"人"字. 之前我肯定我囡囡係唔識架.

大宅

原文章由 cici727 於 07-11-15 00:07 發表

Hi cici727,

你好呀!你個囡讀邊班呀?會唔會係老師嘅問題呀?

雖然問亞囡每次都答返得開心, 但問佢幾時上過英文、普通話堂佢講唔出架!如我無記錯, 學校嘅宣傳單張係話每日中、英、普各佔3分1時間, 但實際上現階段一定唔係囉!我開學時都問過老師, 我記得佢話因為K1未習慣返學, 唔會咁安排住, 要到K3先可以全面實行到, 有冇其他媽咪可以補充下?而家平日上課流程、中、英、普分配, 講真老師無正面答過點舖排...唉...覺得學校好鬼神秘!

大宅

sarah622 & littleMiyo,
其實睇下你地覺得行政做得唔好緊唔緊要. 我覺得我老公都講得啱,佢話行政做得唔好對小朋友無影響, 不過對家長就有影響, 可能會令家長比較煩. 好似上堂有咩要小朋友帶返學, 我唔知其他班係唔係咁, 但我囡囡嗰班就係老師只係口頭同帶返學嗰個人講, 連通告都無一張. 上星期尾我已同班主任反映, 希望以後有改善.

雖然係咁, 我囡囡確實真係讀得好開心. 試過有日返到屋企拎起電話, 話要打比xx老師傾電話添.

大宅

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-15 11:21 發表

Hi cici727,

你好呀!你個囡讀邊班呀?會唔會係老師嘅問題呀?

雖然問亞囡每次都答返得開心, 但問佢幾時上過英文、普通話堂佢講唔出架!如我無記錯, 學校嘅宣傳單張係話每日中、英、普各佔3分1時間, 但實際上現階段一定 ...

會唔會開學同依家已經唔同呢? 好似n1咁, 每日有半小時上英語, 但因為小朋友開頭要時間適應, 所以當初講第三個星期開始返足時間, 但最後要延遲1星期, 而上英文課亦因此要延遲開始. 你有無睇囡囡個上堂時間表呀? 入面寫係點安排架?

大宅

多D人入黎交流就好啦 ... 各位N1或者報左N1嘅媽咪, 你地好!

如果有d K2 & K3嘅媽咪入黎分享或指導下我地就好啦, 等我地唔洗盲鍾鍾, 到底K2 & K3嘅情況係咪會好好多呢?學校起碼都開左廿幾年啦 ... 但係點解咁混亂 ... 好似初辦學咁架!

大宅

mamacpy,
乜有上堂時間表架咩 , 我淨係有手冊咋bor, 入面無寫每日上d乜, 淨係show晒全個week學d乜內容咋!仲要係老師得閑就一次過貼幾個week嘅內容, 唔得閑就 ... 呢 ... 上個星期五都未貼今個week學d乜, 想温都無得揾, 要等今個星期五派手冊我先知亞囡今週學過d乜

[ 本文章最後由 PRISCILLALAM 於 07-11-15 11:48 編輯 ]

大宅

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-15 11:36 發表
mamacpy,
乜有上堂時間表架咩 , 我淨係有手冊咋bor, 入面無寫每日上d乜, 淨係show晒全個week學d乜內容咋!

我手冊入面有一板係寫全星期大概課堂既安排係點架喎.

大宅

原文章由 PRISCILLALAM 於 07-11-15 11:36 發表
mamacpy,
乜有上堂時間表架咩 , 我淨係有手冊咋bor, 入面無寫每日上d乜, 淨係show晒全個week學d乜內容咋!仲要係老師得閑就一次過貼幾個week嘅內容, 唔得閑就 ... 呢 ... 上個星期五都未貼今個week學d乜, 想温都 ...

我囡囡個手冊每次都係到星期尾先知嗰個星期學咩架.

其實講下講下, 學校行政上應該有好多地方要改善. 好無不如我地試下集合一批家長, 一齊同學校反應下呢?

[ 本文章最後由 mamacpy 於 07-11-15 12:15 編輯 ]

伯爵府

好媽媽勳章

我女兒是在綠楊畢業的, 現上了小一傳統學校學習情況非常理想...今時今日我女兒仍然說在此校讀得很開心, 所以她仍在此校跳舞, 而且遲下還要表演tim...我對此校唔會比足滿分但都唔會低

其實n1及k1可能好多小朋友還未習慣, 所以時間表可能都要彈性處理, 在教學方面其實是不用懷疑的.如果有問題可直接找班主任的, 而每日老師要求小朋友帶東西回校, 只想訓練她們有否留心, 沒有帶是沒有問題的, 不要放在心上...

至於行政方面, 一般於換季時買校服係比較混亂, 可能人手問題吧 !

你地有咩問題可以問我, 我知一定會答你地....

大宅

原文章由 PANCO 於 07-11-15 12:14 發表
我女兒是在綠楊畢業的, 現上了小一傳統學校學習情況非常理想...今時今日我女兒仍然說在此校讀得很開心, 所以她仍在此校跳舞, 而且遲下還要表演tim...我對此校唔會比足滿分但都唔會低

其實n1及k1可能好多小 ...

你好呀~~
你知唔知你囡囡嗰時上英文堂既情況係點架?

大宅

原文章由 mamacpy 於 07-11-15 12:19 發表

你好呀~~
你知唔知你囡囡嗰時上英文堂既情況係點架?

我仔仔同PANCO女女係同班架、毎年上學期10至11月有觀課架、你地今年觀課未?我以前自己帯返學有乜都可以問老師好好架。

緑楊最吸引都係師資、其他就不過不失啦、今年英文科會再加強、多加―本英文書。

上英文堂全英語架、朝早未上堂d外籍老師亦會入課室和小朋友傾吓計架.

MY SON LIKE LUK YEUNG VERY MUCH TOO !! DONT WORRY LA!!

首頁
12345...6

尾頁

跳至