在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 熱血金章

各位jm, 我係大公司做officer, 年頭做appraisal, manager 問我有咩目標, 咁我照直講想做asst. manager, 我同mgr 講, 因mgr會多好多野做, 同埋要咩好多責任, 我照直講做asst mgr 就ok。 我job duties 係關於digital marketing 既, 上司說加強呢方面既發展,我地關係一向都ok。
(我背景係有2個小朋友, 公司文化都接受有家庭的員工)
我想問下, 做manager 要具備咩條件( 湊好下屬同gm…) , 真心請教!!

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/mobile_v1.gif[/img]

男爵府

push~~

大宅

真心講, 就係唔好預左有時間兼顧到家庭, 返到屋企仲要做, 因為要有太多野要manage, 除左公事, 仲要管人

真係要預左OT, 所以我都預左日日搭的士返屋企

大宅

回覆:tinaleung 的帖子

但其實你表明只想做asst manager喎,咁點解又考慮manager的條呢?

rachel_ching  X2  發表於 14-6-17 20:13

男爵府

引用:但其實你表明只想做asst manager喎,咁點解

原帖由 MuiC 於 14-06-17 發表
但其實你表明只想做asst manager喎,咁點解又考慮manager的條呢?
學下野lor , asst mgr 都要咩飛嫁

大宅

回覆:做manager 要具備咩條件

做經理就是老細未出聲已經要做定先,懂得做計劃及實行,能夠motivate同事及能以身作則就最好!當然工作上的知識及良好溝通技巧是必然的,能做好time management就事半功倍!

rachel_ching  Agree  發表於 14-6-18 12:58
Dicdicmama  Agree!  發表於 14-6-18 09:49
tinaleung  謝謝,我會細嚼和記住  發表於 14-6-18 09:03

大宅

回覆:做manager 要具備咩條件

做am其實=做m既野
做得到既就上m,做唔到就繼續am
Ot,做ppl managment就緊係要
但重要夠tough,做大公司好多時要同其他唔同dept唔同style既m email搏火,軟弱d好多時就會suffer好多野

我係一個好mild既人,所以覺得而家做m好辛苦,返工為左日日同人嘈

男爵府

引用:做am其實=做m既野做得到既就上m,做唔到就繼

原帖由 newmamababa 於 14-06-18 發表
做am其實=做m既野
做得到既就上m,做唔到就繼續am
Ot,做ppl managment就緊係要
我都係一個mind 人地點睇既人,大家和諧下唔好咩,但世界就係咁,個個都要爭下,擦下老細鞋,我近年都睇化左

伯爵府

傻啦, 所有升職都係被迫既.
做manager 既首要條件, 咪你阿頭走囉.

首頁

尾頁

跳至