自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:一間好的中學唔係緊要過一間好嘅小學嗎

我既經歷係小學好個底好,上左間差中學都追到

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:一環扣一環喎

原帖由 iris5a 於 14-06-18 發表
一環扣一環喎
係啦!小、中學都咁重要

珊瑚宮

畀面勳章

引用:覺得中學好緊要....小學睇學生考得好唔好至

原帖由 jackco-mami 於 14-06-18 發表
覺得中學好緊要....小學睇學生考得好唔好至入到好中學,睇實力,但小學就睇有冇運氣入唔入到....對嗎 :questi ...
但入唔到間好嘅小學好難入到好嘅中學

公爵府

醒目開學勳章

引用:其實我都同意一間好的小學,係可以影響佢入

原帖由 凌太 於 14-06-18 發表
其實我都同意一間好的小學,係可以影響佢入唔入到一間好的中學,或者未必一定入到中學,但機會大啲。
好似 ...
絶對認同

別墅

回覆:一間好的中學唔係緊要過一間好嘅小學嗎 ?

中學緊要點,但小時候要打好語言根基

別墅

回覆:一間好的中學唔係緊要過一間好嘅小學嗎 ?

好像得甘,小時候英文麻麻,大個好努力都補吾反晒

禁止訪問

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:理論上係,但不能否認入到好小學較大機會升

原帖由 happyfarm 於 14-06-18 發表
理論上係,但不能否認入到好小學較大機會升到好中學

侯爵府

好媽媽勳章

覺得中學好緊要....小學睇學生考得好唔好至入到好中學,睇實力,但小學就睇有冇運氣入唔入到....對嗎 :questi ...
我都覺得中學緊要d, 即使是普通小學,我相信跟足教育局指引,程度唔會相差太遠,入小學不靠成績,完全靠運氣!小朋友即使在普通小學讀,如努力讀書,靠成績一樣可入好中學!

jackco-mami  完全agree~  發表於 14-6-18 12:51

珊瑚宮

凌太 發表於 14-6-18 11:53
其實我都同意一間好的小學,係可以影響佢入唔入到一間好的中學,或者未必一定入到中學,但機會大啲。
好似 ...
別人口中的好學校, 我會問多句乜野好, 大家定意唔同, 差之毫釐謬以千里。

我唔會EXPECT人地了解我小朋友能力, 所以學校點都以自己了解過嘅評估和決定行先。

琥珀宮

「入到好中學睇實力,但小學就睇有冇運氣入唔入到」,呢樣只係講出入學方法,同邊樣緊要d關係不大!
我年代nn年前小學大家都hea,讀邊間影響不大,所以中學緊要d!但而家小學已博殺,直接影響入邊間中學,所以中小學同樣緊要!

男爵府

熱血勳章

原帖由 凌太 於 14-06-18 發表
好似 ...
我認同架!
一間好嘅學校,成績中等,去到一間冇咁好嘅學校,可能已有可以名列前茅。

相反,一間冇咁好嘅學校,名列前茅嗰幾個,去到一間比較好嘅學校,成績可能只屬中等!

水晶宮

一間屋以沙地做根基,將來你想起摩天大廈,不可以, 因為會倒下,經不起風吹雨打,能力也有限。

一間屋探挖地基以鋼筋水泥作地基,將來你想怎建築也可以,想起幾高也可以,而且也經得起風浪。

小學好重要。

littleangelyy  agree  發表於 14-6-18 12:28

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

在一間好的小學打好底, 才能入到一間好的中學.

男爵府

回覆:jackco-mami 的帖子

同意

CONNIE

男爵府

回覆 patpat234 的帖子

冇錯冇錯.....我就係咁諗啊睇吓有冇JM認同

公爵府

引用:但係小學係學基礎野,+個底打得唔好,+中學讀

原帖由 timycy 於 14-06-18 發表
但係小學係學基礎野, 個底打得唔好, 中學讀幾好都冇用啦...
都係,真係好難追,如果入頂級中學長期考第尾,又點會好受。

禁止訪問

回覆:loloma 的帖子

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

中學小朋友天資+勤奮缺一不可,小學則不同天資唔够可以勤力搭够都可以勉強上到band1,同樣有小聪明唔勤力也可上到band1,讀法完全唔同。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:一環扣一環喎

原帖由 iris5a 於 14-06-18 發表
一環扣一環喎
平衡嘅!

首頁

尾頁

跳至