自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:覺得中學好緊要....小學睇學生考得好唔好至

原帖由 jackco-mami 於 14-06-18 發表
覺得中學好緊要....小學睇學生考得好唔好至入到好中學,睇實力,但小學就睇有冇運氣入唔入到....對嗎 :questi ...
好既中學都有壞學生
小學就係打好個底

小師妹  咁大家認為好的小學一樣有成績差及唔好的學生,問題不在於學校是好或不好,相信每間小學程度不會相差太遠,最重要是看小朋友資質,是否勤力讀書!   發表於 14-6-18 14:29

子爵府

回覆 jackco-mami 的帖子

我認同小學和中學一樣甘重要 , 地基打得不好 , 大樓點起呢 ?
小學要有好的品德和成績 , 中學除了學業 , 品德 還要學社交 , 中學生崖是由 一個少年轉變成一位成年的過程 , 這個過程足己影響成世人

子爵府

我覺得, 天才去邊都no problem, 蠢才去邊都唔得, 但超過90%人係中間, 唯有比最好的, 增加成功率...

大宅

良師益友最緊要, 尤其中學開始, 朋輩影響最有力; 入到好學校但搵唔到前兩者, 我覺得會影響待人接物同欠缺讀書既動力

男爵府

回覆:一間好的中學唔係緊要過一間好嘅小學嗎

選擇那區小學決定你讀那區中學。或者想入某頂尖傳統名中,入讀它的直屬小學就容易很多。選同區的小學除校風要好,也要知道它的升好中學的人數

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:但係小學係學基礎野, 個底打得唔好, 中學讀

原帖由 timycy 於 14-06-18 發表
但係小學係學基礎野, 個底打得唔好, 中學讀幾好都冇用啦...
totally agree

男爵府

睇吓今年普通幼稚園畢業小朋友,張成績表曉飛都無用,好多叩門時in都無得in,連表現自己机会都無!

普通小學去好中學一樣,依家小朋友個個有特異功能,派唔到去叩門时好小學点都有优勢d!

男爵府

引用:Quote:原帖由 凌太 於 14-06-18 發表其實我

原帖由 QUSTINLING 於 14-06-18 發表
認同,校風好重要,中學時朋輩影響力仲大過父母
年青反叛個個有,朋輩影响好重要。因為未必個個肯同父母好好傾計,通常有乜事一定同朋友講先。所以好多時長大了所謂嘅知心友都會係中學同學!我女讀嘅中學係地區名校,學生成績好唔駛講(我女只係中游份子)。我真心欣賞係老師不會只死谷成績,也花好多心機同學生溝通,不論成績高低,令他們感受到愛及關懷!這學校出來的學生不只成積好,更重要係有自信同正面。好多學生畢業後都成日有返去探老師,甚至大學畢業也戴著四方帽同高中班主任影相。我自己覺得中學嘅校風真係好緊要的。

首頁

尾頁

跳至