單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

這是我應該8年前寫的信..哈哈哈...超正..今早係網上報紙睇到,跟大家分享下...

大家努力..

------------------------------------------------------------------------------------------------------

老公:

對不起,老婆決定離開了。

決定放棄,不是不愛你。只因老公沒有珍惜我、沒有珍惜這個家。

可能由你向她分手,直至現在,她沒有迫你,異常平靜地等你,使你更加感到對不起她,認為她比我更好,沒有壓力。說實話,她很了解你,也很聰明,她知道你一定不願意放手,只要你仍keep住與她聯絡,老婆必會離開。因為沒有一個老婆可以容忍老公與情婦仍有聯繫。說什麼仍可做朋友等說話,全部都是假話、廢話。這四個月來,老公你見過她多少次?是不是有時間就想陪她?首選已不是老婆和仔仔了!她跟本不需要做甚麼留你,因為你所有的行動,已讓她知道,你選擇了她。

老公,你只有兩個選擇:1. 對她殘忍 (與她斷絕來往) 或 2.對老婆殘忍 (與老婆離婚,大家過自己新的生活)。

如果老公已不在乎老婆,只是為了仔仔而留在這個家,不必了。老婆唔想過了五年、十年後才離婚,長痛不如短痛!

其實老公你很自私,根本沒有為這個家設想!亦覺得你很懦弱,當你感覺到我倆出現了問題,覺得很悶的時候,老公連開口告知我的勇氣都沒有,最後只是逃避,找過另一個。然後找些藉口支持自己的做法。我沒有怪你,因為老婆的確忽略了老公,察覺不到老公的不愉快情緒。希望你再過十年後,不會因為悶、沒有新鮮感而再找過另一個。

老公喜歡send sms給她、見面或過夜,已與我無關了。老婆唔想每一次知道老公欺騙我而發瘋了。這不是我應有的生活!

老公不需要擔心我,老婆仍有家人和朋友支持,沒有男人不是一件大不了的事。我有工作、有工作能力,可獨立生活。老婆應該比老公活得更好,是嗎?我會堅強。雖然現在很難過,很傷心,但我會同自己講,不會後悔,雨天後便是晴天,可以放下,重新過我的生活。

你已經自由啦!不須在老婆面前假裝甚麼,也沒有人再給你壓力。祝福你與她過著想過的理想幸福生活。

接著要傾的是處理兩個仔的問題。老婆希望照顧兩個仔,起碼每天放學後,我仍有時間照顧他們。不會選擇一人一個,對他兩兄弟來說,分開了他們,實在太殘忍了。租屋不成問題,已請菲傭,下月可上班。我不會一走了之,因你永遠都是兩個寶貝仔的爸爸,星期六日如果你放假的話,仔仔同你一起住,一起玩。我不想仔仔由後母照顧。其實你也不必爭,你快快與她結婚,10個月後已可擁有你和她的小朋友,況且,她也未必想照顧我們的兒子,可能在你面前就ok。想長遠一點,當她有自己的小朋友時,便無暇、無心照顧兩個囝了。這些例子在學校見得多,很真實、很現實。

我們應該平心靜氣傾吓怎樣同兩個仔講和甚麼時間講最適合,不想影響他們讀書。

離婚由老婆提出,老公個心會舒服啲,是嗎?

老婆 X-X-201X

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

噓.... 劈佢啦! 仲寫乜鬼野信呀...

哈哈哈哈.....寫完里幾粒字, 自己都笑死左...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

回覆 catfitfit 的帖子

哈哈哈..

一劈就死邊有睇頭架....

加封信...咁D情節先有d 懸疑feel 架嘛...

人地以為我地兩個傻架...哈哈哈

伯爵府

畀面勳章

唔係以為..........係已經知道你地係傻嘅.

伯爵府

畀面勳章

講真有幾多個當局者可以咁冷靜理智地去寫出這樣的信呀?

公爵府

講真有幾多個當局者可以咁冷靜理智地去寫出這樣的信呀?....//....又嚟比你笑鬼死, 咪就係因為噤, 所以呀moon 就post出嚟, 比大家copy and paste囉

sailow  copy n paste  發表於 14-6-18 15:41
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

公爵府

Chunma8083 發表於 14-6-18 12:56
喂)))俊媽

俊俊考完試味? 出動去玩嗱...

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

伯爵府

畀面勳章

catfitfit 發表於 14-6-18 13:09
喂)))俊媽

俊俊考完試味? 出動去玩嗱...
阿仔考完好耐喇, 等放榜 (其實未放都知結果係點!!!!)

子爵府

哈哈哈…咪係.....我重專登除左係邊份報紙…幾時幾日登出架....

唔係原文照copy and paste就唔好啦...

重有,記得改下款...唔好叫自己做XXXX..hehe...

Chumma8083..唔使擔心...警就兩份...出年到我警…

所以快d約出黎玩下....

認真...封信其實想帶個訊息比大家....

他要變心...要放棄家庭....我地點做都改變唔到...

可以做既係...點改變自己...變得更堅強...更勇敢去面對將來...

他不是全世界...我們還有孩子..有家人...有朋友....

所以更應活在當下...

Fighting...!

複式洋房

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

moon_moon 發表於 14-6-18 13:47

HIHI~~ 我今朝響公海都見到呢份信.. 同樣地講當年的我都唔會咁理智寫呢封信..

但今時今日我更加唔會寫先O岩.. 而家都唔興寫信既.. WHATSAPP 算啦...
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

子爵府

dordor1207 發表於 14-6-18 16:57
HIHI~~ 我今朝響公海都見到呢份信.. 同樣地講當年的我都唔會咁理智寫呢封信..

但今時今日我更加唔會寫先 ...

hello 多多..

Whatsapp要分幾次出wor..唔夠一氣呵死wor...同埋邊有書信咁好格式公整遮..hehe

當年我真係有寫信比佢架, 重幾頁紙架...email比佢...不過剷佢既多...輸入唔輸陣呀嘛...哈哈

發洩下都好......咪當舒發下囉...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:唔係以為..........係已經知道你地係傻嘅.

原帖由 Chunma8083 於 14-06-18 發表
呢句好正

順順利利 大吉大利       

子爵府

charmaine_1 發表於 14-6-18 18:42
呢句好正

咩遮...做咩爆我地d秘密出黎呀...? hehe..

喂,幾時出來玩呀?

侯爵府

環保接龍勳章

charmaine_1 發表於 14-6-18 18:42
呢句好正

比moon...引左你出黎...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

公爵府

引用:Quote:dordor1207+發表於+14-6-18+16:57+HI

原帖由 moon_moon 於 14-06-18 發表
hello 多多..

Whatsapp要分幾次出wor..唔夠一氣呵死wor...同埋邊有書信咁好格式公整遮..hehe
哈哈哈哈……笑死我啦

点腥依貓呀~噤多生殖器官名詞,仲有動詞同助動詞,用併音又唔識併,用諧音自己又忍晤到笑啞!!!

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

子爵府

回覆:vane 的帖子

佢掛住我呀嘛……

子爵府

引用:Quote:原帖由 moon_moon 於 14-06-18 發表h

原帖由 catfitfit 於 14-06-18 發表
哈哈哈哈……笑死我啦

点腥依貓呀~噤多生殖器官名詞,仲有動詞同助動詞,用併音又唔識併,用諧音自己又忍 ...
嘩,邊顧得咁多!晤通要查埋大英字典,詞怨咩!hehe...……求其符號xyz$#!咪得囉……

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 Chunma8083 於 14-06-18 發表

原帖由 charmaine_1 於 14-06-18 發表
呢句好正
夠唔夠啲傻人正呀? 功夫女考完試未呀?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 charmaine_1 於 14-06-18 發

原帖由 Chunma8083 於 14-06-18 發表
夠唔夠啲傻人正呀? 功夫女考完試未呀?
剛考完了

順順利利 大吉大利       

首頁

尾頁

跳至