家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

請問有冇人用過孖人牌鑊, 是否好用? 真的完全不黐底及容易打理?$1,800是否物有所直??-(

民房

我之前試過用美亞不锈鋼鑊, 非常黐底, 又試過吉之島推廣的陽極鑊, 人哋用就好好, 我自己就唔得???

大宅

我有孖人牌的平底鑊,佢做demo咪又係唔黐,但我做咩都黐,已經跟足晒程序啦!凍鑊落油...結果都係一樣...黐到飛起

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問各位用明火還是"電" ??

其實我懷疑會不會有關 ?-(

原文章由 tingtingb 於 07-11-16 13:43 發表
我有孖人牌的平底鑊,佢做demo咪又係唔黐,但我做咩都黐,已經跟足晒程序啦!凍鑊落油...結果都係一樣...黐到飛起

男爵府

印象中好似有媽咪係BK講過話佢見到某牌子賣鑊的sales做demo煮的食物係溝左油,所以煮乜都唔黐,不過唔肯定係唔係呢個牌子。

原文章由 tingtingb 於 07-11-16 13:43 發表

民房

我以為孖人牌是大牌子, 應該可靠, 幸好未買。見示範推介真係好好, 各位有冇好介紹? 可燒煤氣, 不黐鑊, 容易清潔。

水晶宮

只要鋼水靚同埋識得點用,其實咩牌子既不秀鋼鑊都唔痴架.
如果亂咁來都唔痴,個隻鑊既面一定加左料,至於d料係咪對人體有益就唔敢包啦.
我用左不秀鋼鑊都成三年啦,初初用,唔多識,都痴架,後來用熟左,依家煮咩都唔會痴啦.

大宅

回覆 #6 再生花 的文章

我都用緊孖人牌平底,開頭都好痴底,後尾再問D Sa1e,係個Pan唔夠熱至會,我再試又唔會,佢好受熱啱晒趕時間既我,唯一決點係好重

民房

謝謝YY239。即是要燒到鑊夠熱先落油, 就唔會黐。有冇試下乾焗, 較果如何? 是否很容易清潔??

大宅

回覆 #9 再生花 的文章

未亁焗過,你都係睇多D示範,問多D問題先決定,同埋開鑊都好煩,記得問清楚

別墅

咁即係點呢?? 凍鑊落油, 定係要開大火等隻鑊夠熱至唔黐架??!! 好混淆呀!!!

不過有人話隻 氣墊鑊 唔黐, 有冇人用過??

原文章由 再生花 於 07-11-18 18:10 發表
謝謝YY239。即是要燒到鑊夠熱先落油, 就唔會黐。有冇試下乾焗, 較果如何? 是否很容易清潔??

大宅

我試過乾鑊焗番前一晚食剩的pizza,就幾好,脆卜卜的

民房

如果亁焗都可以, 照計唔會黐鑊。 至於開鑊, 購買時好似可要求代開。心思思想買。
我星期日見到天X野出了一隻萬能電鍋, 蒸炒煎煮焗都得, 一鍋攪掂, 夠慳地方, 似乎幾好。天X野的出品是否好用?

水晶宮

Lagostina要凍鑊落油,
Amway 皇后牌要熱鑊落油.
孖人牌就唔太肯定,好似都係熱鑊落油.
問下d sales啦.

大宅

我都用孖人喎, 初頭唔識用都黐,後尾問左原來係凍鑊落油,要見倒開始起白煙先落鑊,就唔會黐架喇!

民房

凍鑊落油? 咁煮完第一碟到第二碟, 個鑊咪熱咗, 第二碟黐唔黐呢?是否要等凍咗先用?

大宅

我多數會洗過隻鑊先煮第二味喎!
下次等我試下唔洗鑊煮多味,睇下黐唔黐先!:-P
我買果陣佢就同我講話凍鑊落油, 對隻鑊就好d囉!
但我諗唔洗等隻鑊凍左先, 反正你都燒紅左隻鑊, 再加油都唔怕既, 唔會黐既!

原文章由 再生花 於 07-11-20 18:09 發表
凍鑊落油? 咁煮完第一碟到第二碟, 個鑊咪熱咗, 第二碟黐唔黐呢?是否要等凍咗先用?

[ 本文章最後由 tigerl 於 07-11-21 17:25 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

剛才煎雞排, 我學你地講等見白煙, 等左真係好耐. 哇, 呢次終於唔黐鑊啦

煎排類燒到隻鑊咁熱就冇所謂, 唔知你地有冇佢來煎過荷包蛋呢 ??

原文章由 tigerl 於 07-11-21 17:20 發表
我多數會洗過隻鑊先煮第二味喎!
下次等我試下唔洗鑊煮多味,睇下黐唔黐先!:-P
我買果陣佢就同我講話凍鑊落油, 對隻鑊就好d囉!
但我諗唔洗等隻鑊凍左先, 反正你都燒紅左隻鑊, 再加油都唔怕既, 唔會黐既!

...

大宅

試過, 你見倒微微白煙就ok, 我覺得d白煙越多, 就反映隻鑊越紅, 所以煎蛋就唔好起咁勁白煙先落鑊!

原文章由 ian723 於 07-11-21 18:50 發表
剛才煎雞排, 我學你地講等見白煙, 等左真係好耐. 哇, 呢次終於唔黐鑊啦

煎排類燒到隻鑊咁熱就冇所謂, 唔知你地有冇佢來煎過荷包蛋呢 ??

...

子爵府

畀面勳章

原文章由 方方媽媽 於 07-11-20 13:34 發表
Lagostina要凍鑊落油,
Amway 皇后牌要熱鑊落油.
孖人牌就唔太肯定,好似都係熱鑊落油.
問下d sales啦.
我用咗lagostina好幾年,我係等到隻鑊出煙先落油,一樣唔黐,因為我覺得凍鑊落油,等到隻鑊出白煙,啲油已經乾了一半,而且會黃哂

[ 本文章最後由 alicemun 於 08-11-20 22:42 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至