母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

我bb係全人奶 + 2餐粥

10個月大時染傷風 (daddy傳染 )
傷風好翻
一路咳和有痰

食了 個半月藥都未好翻
這個半月仲食過一次消炎
昨天又去看另一個醫生
開了'特效藥',咳好左,少左痰

乜唔係人奶 bb強壯 d嗎
怎麼 10個月就病,病足個幾2個月:cry:

有時諗
我咁辛苦泵奶,餵奶
點解會咁

需要你們支持
請鼓勵下我

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

唔係唔會病,可能已經病少好多了!

copy from'兒童健康證書(光碟)課程' ---- 香港兒童健康基金

網頁
Website: http://www.childhealthhongkong.com

.............因人奶可隨嬰兒不同的年齡、需要而變動。如這條線是初乳,嬰兒初出生是須要大量的抵抗力來幫助他抵抗疾病。故初乳是含有很多抵抗力,亦幫助將胎糞推出來,這是轉變期的奶,待嬰兒慢慢適應成熟的奶。....................

例如嬰兒不足月時,媽媽的奶也適合不足月的嬰兒食用的。對腦部的成長有特別幫助。看這裡,在嬰兒六個月大,人奶又會轉變,奶的成份會有較高的脂肪和蛋白質。奶粉商模仿人奶的轉變,而製造出現在的所謂大仔奶。其實給予人奶的嬰兒是不須轉奶粉的,因人奶非常好,而且人奶是跟著嬰兒的年齡而轉變,亦含有大量的抵抗力,幫助嬰兒抵抗疾病。我們可看圖表,紅色代表餵人奶,綠色代表餵牛奶。大部份吃人奶的嬰兒感染疾病的機會比較少。一:中耳炎。二:呼吸系統的疾病。三:肚瀉、嘔。而這是須要到醫院接受治療。如嬰兒是吃牛奶的,他們患這些疾病的機會是吃人奶的兩倍。在這圖表裡,我們看到第一條線是代表肚瀉,紅色的線是代表食人奶,綠色是代表食牛奶。第二條線是代表肺炎。第三條線是代表霍亂。第四條線是代表腸胃炎。最後是呼吸系統。總括來說我們可看到吃牛奶的嬰兒患的疾病是比較多。而吃人奶的嬰兒身體也比較強壯。

我時常與小朋友的媽媽說,用人奶餵哺是最好的,我們可看到接受人奶的嬰兒患病率是比較低,如媽媽不能完全餵哺人奶,我亦希望這些媽媽可混合人奶與牛奶並用。因全部用牛奶的話,患病率比較高。最近有調查報告顯示,吃人奶的嬰孩智力比其他嬰兒高。當小朋友初出生時,就有四種基本的需要。空氣、溫暖、食物和安全。而我們在餵人奶的一個程序裡面,就能滿足到嬰兒三個最基本的需要。溫暖、食物、安全。亦可幫助嬰兒將來心理上的健康發展。世界衛生組織說,每個人的身體健康應在身體上、心態上與及社交方面也很健康、快樂,這才是健康。在餵哺人奶方面能給嬰兒一個強壯的身體和健康的心態,與人接觸也易適應。

伯爵府

好媽媽勳章

我真的以為是~~~唔會病

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

10個月第一次病,都叫做好健康啦﹗

講真,如果只係同認識既bb/小朋友比,個sample size咁細,好難睇得出人奶b健康d,要成千個or 幾千個bb先至有得真正做比較。但妳個心都知道同一個bb,食人奶身體一定好過唔食人奶,係咪?

唔好因為bb病而灰心,b開始大,接觸外界多咗,係容易d病,係成長過程既一部份。

原文章由 olimo 於 07-11-15 12:46 發表
我真的以為是~~~唔會病

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

大宅

人奶唔係仙丹, 飲人奶和飲奶粉的寶寶一樣也是會生病的。

我自己咁睇, BB 病的時候比較難湊, 已經食固體的話胃口會變差, 我個仔出玫瑰疹同感冒時, 只有媽媽奶令佢安靜和飽肚, 所以人奶對BB 來說仍然是十分重要的。食完藥喊, 我餵奶令佢唔喊, 粥粥勉強嚥下半碗, 我餵奶令他飽d.
如果無人奶, 我同個仔都會好難挨過生病的日子.

你諗下你個仔將來大個, 患上obesity, allergies 同asthma 的機會少d
, 呢個健康人生的基石由你定, 咁你咁辛苦餵奶同泵奶, 係咪好值得先?

大宅

小笨都係, 七個月開始成日病, 喉嚨發炎、感冒咁, 每次都攪成兩個星期至好, 於是我更加唔敢同佢停人奶, 有埋我0的抗體都咁水皮, 如果無我幫手佢仲得掂!
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

大宅

my girl was first sick when she was 5 months old which was high fever about 105F and was admitted to QMH. no diagnosis was found but iron level was low in blood. the fever subsided spontaneously. she got sick from time to time but doesn't last long, usually fever and cough which was spread by me or her father.

i strongly believe that it was breast milk which made her be able to recover quickly or to be spread/ infected lately, usually 7-9 days after we got sick

believe in yourself, natural food is always good for your baby

伯爵府

好媽媽勳章

thank you for the sincere concern

I totally understand how important Mami milk is
But I was so emotion when I found my BB was sick since 10-month-old

He is much much better after taking the effectives
:mrgreen:

大宅

10個月第一次病, 真係唔錯架啦! 我見好多bb 4個月開始就有小毛病!都離唔好傷風感冒咳同喉嚨發炎!

大宅

我亞b在六個月時,出牙仔,就有一次發燒,之後到九個多月時,就一次發燒加感冒。

出世到三個月, 全人奶
之後 羊奶

複式洋房

你真係傻,吾好吾開心!
十個月先第一次病,真係好叻
bb大左,多左去玩,自然接觸多左,味易病囉!
我明白餵人奶要好有自信,我都爭d信心!
大家一齊努力!加油!

大宅

其實一直以來,母乳對初生嬰兒的益處是較少機會患上腸胃炎、中耳炎、Sudden Infant Death Syndrome、肚瀉呢d 致命大病,無話過唔會傷風感冒,呢d 小病痛係唔包架。

BB 半歲以後易患傷風感冒也不是罕見,主要也是因為BB 體內的母體抗體用完,要靠自己的抵抗力。

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 nikitac 於 07-11-17 00:01 發表
無話過唔會傷風感冒,呢d 小病痛係唔包架。

原來如此
我真係傻:lol: :lol:

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我bb由4個月開始至七個月, 每個月總有一次傷風(咳同流鼻水), 我都問醫生"mug唔係食人奶無咁易病咩?", 佢話人奶唔係靈丹妙藥, 因為媽咪o既抗體已用完, 所以係易d病, 之後我發覺原來亞仔夜晚訓覺係唔可以開冷氣, 唔開冷氣訓之後就無再傷風喇.
,

大宅

話口未完, 小笨又病左啦, 又係傷風咳喉嚨發炎, 問你怕未...
@ 如果有錢有社會地位先至會被人喜愛,呢個世界就太可悲了 @

別墅

The first time my son got sick is about 3 mths. Even I breastfeed my son until now (he is already 2.5 yrs old), he goes to see the doctor once per month after he goes to school. The doctor said that even we as adult will get sick, why not a child.

He is so energetic everytime when he is sick. He can play and eat. I think mami milk can made he recovers faster. Without mami milk, I think he will get more sick.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊