興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

侯爵府

醒目開學勳章

lafield 發表於 14-6-26 06:53
犀利, 我果棵未開花已經比鼻涕蟲食左個花蕾
鼻涕蟲係咩樣架?
好奇怪, 有隻棉花怪(因為唔知佢係咩黎, 但永遠都有好多好似棉花咁既野的, 識跳, 仲跳得快過草猛), 成日都係棵樹既下面d 枝到. 其他植物唔見有的, 捉左掉左去九里咁遠, 第2日又見到佢.

跟住之後變左2隻黎, 燒左一隻, 另一隻走甩左. 第2日又有2隻黎. 最後有3隻黎添. 噴殺虫水先殺到佢.

子爵府

2018復活節勳章

happypiano 發表於 14-6-26 13:10
鼻涕蟲係咩樣架?
好奇怪, 有隻棉花怪(因為唔知佢係咩黎, 但永遠都有好多好似棉花咁既野的, 識跳, 仲跳得快 ...
貼唔到圖, 你click落去下面 wiki 條link 到就睇到鼻涕蟲係咩樣:
http://en.wikipedia.org/wiki/Slug

你講果隻應該叫粉介殼蟲, 害蟲黎ga

侯爵府

醒目開學勳章

lafield 發表於 14-6-27 08:11
貼唔到圖, 你click落去下面 wiki 條link 到就睇到鼻涕蟲係咩樣:
http://en.wikipedia.org/wiki/Sl ...
我睇左啦, 都有D 似蝸牛.
自從用殺虫水噴左2次之後, 暫時無再黎. 希望佢................快D塵歸塵, 土歸土!!

你知唔知檸檬 會唔會好食肥架? 而家有1X個果, 我怕佢唔夠肥, 諗緊駛唔駛加密落肥.

大宅

侯爵府

醒目開學勳章

壞消息, 今日見到跌左4粒果呀!! 差不多無左1/3呀!! 唔知係咪剛剛落得狩多肥呢!!!

子爵府

2018復活節勳章

回覆 happypiano 的帖子

我都有同棵樹落肥呀, 落完後果幾個月突然生得好快, 好神奇

侯爵府

醒目開學勳章

lafield 發表於 14-6-30 06:38
回覆 happypiano 的帖子

我都有同棵樹落肥呀, 落完後果幾個月突然生得好快, 好神奇
我3星期前落左, 上星期四再落, 但係上星期四落既份量係3星期前既1 2/3倍, 所以我怕過量令佢甩左D 果落黎.

侯爵府

醒目開學勳章

跌左出黎既4粒果呀. 好彩今日無再發現咋.

首頁

尾頁

跳至