跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #3 bbchunhei 的文章

Sorry 呀,你係後備1号

複式洋房

暫時上過的playgroup,我覺得YMCA同協康會的都幾好。 我諗會所都唔會成日壞冷氣嘅,只係咁啱果日我地黑仔啫
原文章由 jl118 於 07-12-5 23:55 發表
Thanks for sharing.好詳細呀 我check左,港灣豪庭冷氣無壞:mrgreen: 我上完又同你交流下:-P
係呢,你有無上過的playgroup值得推介

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #1 mandy1227 的文章

YMCA唔係1.5歲先上得咩?你上邊個course?

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 bbearbaerb 於 07-12-5 09:12 發表

因為我睇過d專家講bb月早揸筆個腦會月靈活ga....

...

唔係 ma

無可能
唔可以太早揸筆寫字

複式洋房

路過...
我都上緊佢0地D堂......
其實佢0地0既意思係想比BB拎住支筆當玩具咁亂畫0下野, 因為我上咁耐都無叫我地教D BB點樣去揸筆0既方法,只不過有D GAME會比佢0地習慣0下支筆ONLY....
咁細個B又點會識揸呀,就算我地一齊同BB揸住都只不過係HOLD住,好似HOLD樣玩具咁.....唔好意思路過.....

原文章由 olimo 於 07-12-6 08:26 發表

唔係 ma

無可能
唔可以太早揸筆寫字

民房

bear bear 係11/06 bb,佢10個月就識得自動波自己攞起支筆鬼劃符拉.

我係澳門搬黎香港住唔係咁耐,平時都好少上黎,之前想同bearbear搵playgroup先上多左.

原文章由 jl118 於 07-12-5 12:51 發表

Oh! I see...甘你個B依家幾大?認到乜字同識揸筆未?
等我星期六睇下導師點train先

民房

不過我姐夫真係咁同我地講ka.?-(

我姐夫係葡國人,係葡國系做Kinder老師,對bb同小朋友有認識.係澳門時教我個b學寫字(當時6個月&寫葡文 ),葡文咪即係鬼劃符拉....haha..... 所以佢係唔夠10個月就識揸筆拉.

原文章由 olimo 於 07-12-6 08:26 發表

唔係 ma

無可能
唔可以太早揸筆寫字

男爵府

醒目開學勳章

各位,我將有關comment比左Queen Education,以下是她們的reply:
Hi Ling,

十分感激你,有comment才有進步,我已將這個comment與有關人事分享過,包括中心負責人及導師.

他們請我向你道謝統籌.亦再次抱歉特發性壞冷氣,至於悶....因為Emily任教那間學校是比較著重語言及行為方面發展,所以她的遊戲都大部份以這方向進行,這也是本中心的特色.其他中心設計的遊戲只著重小朋友玩得高興便算(家長分享),如只是為了玩得高興小朋友學到的便相對減少,而本中心則會平衡50%,所以才會有學習遊戲的出現及家長亦越覺其重要.

至於時間緊迫方面,其實市面很多playgroup都以一小時進行的.

而6個月開始揸筆的問題都有與導師分享過,她只是想小朋友可以早些對筆有所接觸,她並沒有教導小朋友如何揸筆,而是希望他們感覺筆這樣東西.她更稱她當日特意選擇了大而粗的筆給小朋友就是這個目的.

導師稱需要排隊取小食是要小朋友學習 序及規矩,而等候也是學習忍耐.

其實以我經驗試堂才會多人,真正上堂的大約6-7人左右.

而人手方面本中心因收費不貴關係,助教一職亦不能支持設立.

(若不介意可與家長一同分享, 謝謝!)

QEdu
May
6/12/07

c.c. Professor
c.c. Dr. H.Y.Chan
c.c. Emily

複式洋房

我上果個叫parents&toddlers,6個月可以開始上。不過佢唔係一個課程嚟架,係親子playgroup,由導師帶領bb同媽咪一齊唱歌,做動作。
原文章由 jl118 於 07-12-6 08:15 發表
YMCA唔係1.5歲先上得咩?你上邊個course?

男爵府

Hi jl118,

Pls check PM, I have deposited the fee to the QE.

Thanks

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #1 Swift 的文章

received thanks

大宅

我剛剛星期六上完港灣果班"試堂", 我想問幾時先知會正式開班呢?
又, 如果我想再玩多一堂, 可唔可以報15/12呢?

[ 本文章最後由 黎料 於 07-12-9 17:52 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

唔知港灣會唔會開班呢﹖

男爵府

me also 上完港灣果班"試堂" last Sat!! 黎料 , your daughter looks familiar~~

I was soo exhausted as baby enoch just kept walking and walking around..................

but I think 排隊取小食 was good.. just too many people and taking too long.. and i think better to assign some other activites during the waiting time??? or maybe make it more clear on where to form the line (like make marks or indication of the line location??)

原文章由 黎料 於 07-12-9 17:51 發表
我剛剛星期六上完港灣果班"試堂", 我想問幾時先知會正式開班呢?
又, 如果我想再玩多一堂, 可唔可以報15/12呢?

大宅

hi fonny & eshiro,

我認得喇, 你地係卓曦同enoch既媽媽, 唔知港灣開唔開得成呢, 子瑤上完堂之後, 依家我地叫"好野"佢識拍手呀:lol:

男爵府

黎料,

seems like most babies in the playgroup were born in Jan - march 2007 ar.... so, baby enoch seems too old in he group!! .. actually, he knows how to 拍手 already la~~ haha.. so, when the music was up... he already get ready to 拍手~~ kekeke

but baby enoch was soo happy and excited to see soo many similar ages babies around ar!!

原文章由 黎料 於 07-12-10 14:26 發表
hi fonny & eshiro,

我認得喇, 你地係卓曦同enoch既媽媽, 唔知港灣開唔開得成呢, 子瑤上完堂之後, 依家我地叫"好野"佢識拍手呀:lol::" />

[ 本文章最後由 eshiro 於 07-12-10 16:11 編輯 ]

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #5 黎料 的文章

其實我覺得個course just ok,不過$100一堂ok啦.
不過我都有點意外,今日隨口同蕎蕎講big huge (之前無教過佢),無做手勢,佢竟然真係big huge我,唔通係playgroup到學到
上完想正式join既媽咪,揾夠6個,可以打去同center講約時間開班:mrgreen:
我相信只6個B會更好
不過TKO因不是center地方,最少要8個

複式洋房

我想問荃灣試左堂嘅媽咪有無人會join?

大宅

Hello, 蕎蕎好叻喎, 我今日都有入d 野係個polybag 入面叫正藍攞番出黎, 佢都攞到...

我都想正式join, 只不過我覺得d 地方dirty d..同埋我覺得蕎蕎媽sent comment to center, 個miss 好似唔係好咁比咁多野我地亞b 玩....不過都冇所謂, 因為幾個差唔多出世bb 一齊玩都好開心...正藍果日出左門口已經瞓著左..haha...

但有冇媽咪係想join 星期日呀...因我黎緊星期六要返工(長短週)...不過如果星期日真係冇媽咪想 join, 我星期六都可以, 到時要返工果日就要我媽咪帶佢返...

原文章由 jl118 於 07-12-10 20:09 發表
其實我覺得個course just ok,不過$100一堂ok啦.
不過我都有點意外,今日隨口同蕎蕎講big huge (之前無教過佢),無做手勢,佢竟然真係big huge我,唔通係playgroup到學到
上完想正式join既媽咪,揾夠6個,可以打去同center講 ...

大宅

好媽媽勳章

星期日我都有興趣呀....不如打去問下呀....不過.... 幾號電話呀????

首頁

尾頁

跳至