跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我都好肥, 所以有左都唔覺, 亦唔旨意有人讓位, 好彩我搭bus都係10至15分鐘, 仲頂得頫.

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我今日乘地鐵無人讓我時,我已經暗地裡決定左啦!

在我懷孕期間有幾多人讓過我,我就會捐幾多次的$100給不同慈善機構,來多謝這些似乎是絕無僅有的好人。

現在so far有12個人曾讓座給我,我想知道善款數字最終可以去到幾多!

大宅

咁好! 都有唔少人讓座俾你喎。暫時我都係得3次咁多。

不過, 通常我會搭多2-3個站倒頭車, make sure 有位至上車。其實我見有唔少人都會咁做, 講真特登搭倒頭車上車, 梗緊想坐, 咁佢地又點會想讓座俾人。其實, d 人唔讓座我無咩所謂, 但係最唔鍾意d 人係咁亂撞、係咁迫, 無d 禮貌。:tongue:

而且, 因為我地多數都唔係著住大肚裝, 有時d 人都唔知我地係大肚抑或肥。我老公試過讓座俾人, 人地好詫異, 我老公都話有d 尷尬, 可能對方係肥唔係大肚。

原文章由 Freesia_cat 於 07-11-23 13:32 發表
我今日乘地鐵無人讓我時,我已經暗地裡決定左啦!

在我懷孕期間有幾多人讓過我,我就會捐幾多次的$100給不同慈善機構,來多謝這些似乎是絕無僅有的好人。

現在so far有12個人曾讓座給我,我想知道善款數字最終可以去到幾多! ...

珍珠宮

我都係咁做,唔趕時間我會等到有位先上車...... 不過有時歸心似箭,即使知無位都要上。

我想多些人讓位給我,是因為我個肚好明顯地大,好明顯我就係孕婦而不是肥婆。不過當然我也明白,有時我見到一些女人都唔敢講她是肥定孕婦,都會驚讓位又會令她尷尬。

大宅

我一次都無人讓過, 唔知第一次會唔會覺得好好笑呢?!

我成個人都仲係偏瘦(不過我重左17磅架喇:-| ), 我除左2-3件窄身tee, 牛仔褲, mini-skirt著唔到之外, d衫仲岩著..個肚又唔係特別大, 所以未有人讓過我囉, 又或者睇得出都唔想讓我garops:" />

係有一次迫巴士(k巴), 我去到樓梯位置, 唔敢上去, 而且只坐一個站, 咁就想再行入d(樓下車箱), 但已經好full, 後面又有人入黎, 有3仔"也母"企我面前, 見我唔上樓梯又迫去佢地o個面, 就好厭惡咁望我, 郁都唔郁, 唔肯比少少位我, 我見行唔入, 又上唔到, 塞左o係樓梯口, 又有人想再行入, 就同後面學生妹妹講:"等等". 再試下轉身迫d位比妹妹上樓梯, 偷到少少位先比佢上到樓梯
隔離有個女人就同我講:"你楂穩d扶手, 小心呀" 岩岩比人厭惡咁望完, 忽然有人關心, 都唔知幾開心呀, 我咪答佢, "係呀, 我唔敢上樓梯", 佢又話"梗係唔好啦", 我多謝左佢幾次
呢3仔"也母"先竊竊私語, 算啦, 你地兩公婆都唔做"身教", 人地想行入d都頂住哂條路, 無論我係咪大肚, 你地咁自私都算, 仲要用d咁衰既眼神望我:tongue: , 發現左我大肚先好似"恍然大悟"咁

[ 本文章最後由 朝日太太 於 07-11-23 23:58 編輯 ]

大宅

有位朋友教我, 無論你見肚未, 都要用隻手擋住個肚, 防有突發事發生而撞向個肚度
所以我認為, 無論你個肚大定細, 都應該有此動作保護自己, 人地見到都會小心d 你, 更何況我地係大肚婆 :lol:

珍珠宮

我同意yauyau08所講,尤其是初初懷孕個肚唔算大時,根本無人知你懷孕,所以我會特登用手護肚,及行得似大肚婆一些,等人知道我是大肚婆,唔好撞我!

哈哈!昨日放工又有人讓座給我了,善款數字又上升多$100!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

早幾日搭車返工, 仲俾個阿伯打尖, 真係想打佢一身!!!

別墅

不嬲我自己都係楂車返工放工
前幾日部車壞左
逼住搭火車(我係沙田教書→紅磡住)
我放工放6.7點
咁岩果陣d人係放工時間
咁一定冇位坐架啦
好啦,咁我特登揀火車車箱最前果個位
以為可以少d人,點知都係咁多人= =
咁算啦,我唔行返去後面
企係到啦
點知係九龍塘站,好多人轉搭地鐵
俾我見到個位
我個肚算大,加上拎住好多野[一抽二抽]
一心諗住[有位坐啦]
點知未行埋去有個中二中三果d學生跑過黎
撞左我個肚一下,坐左個個位到
果陣火都黎埋
搶我個位都唔緊要
仲要撞我個肚
之後我藐左佢一眼
佢仲要陰陰咀咁笑我
依加d學生真係,,,,,:tongue:

大宅

kathylcy
哇, 比我就一定出聲話有無搞錯, 仲要一路搖頭一路講添呀!

複式洋房

KathyLCY
你真係好脾氣, 比人咁撞都可以唔出聲
如果換著係我, 咁樣撞我個肚, 我一定同佢死過
我依加廿七週...都係試過一次有人讓位咋...
平時我自己一個都係坐的士多...通常我都係同老公去街街先會坐地鐵, 次次同老公出去佢都會好嬲點解無人會讓位=.=
佢話佢平時見親有大肚婆十有九都有人會讓位...但同自己老婆就無人讓

子爵府

我就比較好彩!搭MTR超過10多次有人讓位比我!
(其實有5 - 6次都同人講,唔使,仲多謝佢地咁有心)
可能我D手腳都比較瘦,D人好容易睇得出我係孕婦‧

講真呀! 我唔習慣比人讓座,除非自己拿住好多野 或者
行路行得太多,覺得好攰‧

複式洋房

I don't take MTR too often, but so far I've been quite lucky, almost got a seat from someone every times (maybe 5-7 times in total?). Actually quite a few times it takes a few stations before people realized that there's a pregnant woman in front of them. They are just too busy playing NDS/PSP, sleeping or reading.
It's safer for us to take a seat even if you're not tired; so if someone offer, pls take it as it will make them feel good too. =)

伯爵府

醒目開學勳章

平時返工搭巴士實有位,唔洗人讓
講真個肚仲未大到企1陣都好累,搭地鐵會行埋1邊企係度打nds或者聽下歌,完全無指望人地會讓座
但有次居然有個後生仔讓位我坐,我仲傻到問係咪比我坐,簡直難以致信:)

大宅

一時時la,有次個女人以為我同佢爭,之後我大聲講左一句,我唔係同你爭位呀
個位當然比個女人坐左la,其實都無乜所謂,咪比其他人知道呢個女人同個大肚婆爭位law:tongue:

原文章由 JAL 於 16 11 2007 12:02 發表
有冇搞錯丫, 乜 d 人咁架.
我就試過等上車時有人 (c9, 又係 40+) 想 big 開我, 我即時好怒咁望住佢, 佢見我個樣咁鬼怒, 就彈開左.

仲試過有個男人同我爭位坐

...

男爵府

唉, 我都係呀,
個個都上到車衝埋D空位度扮訓覺!

我試過坐火車由粉嶺返大埔,
有個內地女人同個仔(2歲左右)霸哂橫排四個位,個仔係訓o係佢阿媽個大脾度,
腳放上坐位上面。
有個行動不便要用腳架行路既,
咁有個男人(應該唔識)叫佢地比阿婆坐啦,
個細路竟然話唔得!
然後個阿媽話個仔唔肯佢都無辦法!

可見而家D人係家教有問題啦!
我地生左BB之後一定要好好教佢地呀!

不過都有樣野值得一讚既就係:
我搭大埔3條K巴線 / 71k返屋企,
無論有無位坐都好,
巴士司機總會等我坐定 / 企定先開車,
因為好多時我都係最尾尾一個人上車,
佢地都會等埋我, 仲叫我小心D,
真係好好人ga!

伯爵府

醒目開學勳章

原文章由 ivymeoow 於 2007/12/11 17:36 發表
唉, 我都係呀,
個個都上到車衝埋D空位度扮訓覺!

我試過坐火車由粉嶺返大埔,
有個內地女人同個仔(2歲左右)霸哂橫排四個位,個仔係訓o係佢阿媽個大脾度,
腳放上坐位上面。
有個行動不便要用腳架行路既,
咁有個男人 ...

如果係我,會叫個阿媽落車買多2張車票先可以霸4個位囉

大宅

我已經到左絕望階段了, 上mtr 時都係自動行去 企位便算, 唔會特登走去等人讓座

子爵府

原文章由 yauyau08 於 07-12-12 23:11 發表
我已經到左絕望階段了, 上mtr 時都係自動行去 企位便算, 唔會特登走去等人讓座

如果係收工時間,反而會有人讓座‧

前二天收工搭MTR,我都預左企,所以慢慢行,又唔想同人
爭位‧入都車箱,只有依附玻璃‧有個男士走來,特登叫我座,
全卡D人都睇住‧:-P

大宅

收工時間D人比較倦, 我都明白係比較難希望人地會讓座。不過, 可能依家個肚真係比較大, 最近都有2-3次有人讓座, 多數都係女士。

其實我D朋友都好奇怪點解會咁少人讓座, 因為佢地每次見到都會讓座架。:)

原文章由 PandaVV 於 07-12-12 23:44 發表

如果係收工時間,反而會有人讓座‧

前二天收工搭MTR,我都預左企,所以慢慢行,又唔想同人
爭位‧入都車箱,只有依附玻璃‧有個男士走來,特登叫我座,
全卡D人都睇住‧:-P ...

首頁

尾頁

跳至