自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

係咁嘅,星期日帶阿仔去公園玩(2歲半),阿仔玩緊車車汰盤,有個小朋友走埋黎( 我估差唔多大)阿仔唔比人玩想推開人地,我企係則邊已即時制止,但已經遲左一步,阿仔的確有推左個小朋友一下不過唔大力,小朋友亦無跌倒。
我拉開左阿仔,同佢講返頭先推人係唔岩,要一齊玩同要向小朋友道歉。。與此同時果小朋友媽媽已經好惡好大聲咁閙我阿仔:

"你有無攪錯呀~你做咩推佢"

跟住就拉走左自己小朋友走左,我果刻呆左,連道歉都黎唔切。。。

其實我想講,係公園玩唔多唔少都會有推撞,尤其係呢段年紀,小朋友未太識分事非黑白,做父母係應該引導佢地同要識得認錯。。定係我有問題

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

對方太心急, 應該係太燥.

你己盡了責, 佢嘅反應不必放係心

侯爵府

回覆:比著你係媽媽,你會點做

都會同自己小朋友講,一齊玩,吾好推人,但小朋友仲細,未必會叫佢同對方say sorry, 由阿媽負責講,跟著再慢慢教自己小朋友。至於人地阿媽要嬲都無辦法。

子爵府

畀面勳章

我會即刻要個仔道歉,呀仔唔肯,我會代佢道歉先,再帶埋一邊講道理,然後要呀仔同小朋友道歉,其實我覺得你拉開左小朋友講道理,人地家長自然覺得你唔教同唔理

wunjj  態度正確  發表於 14-6-23 13:33
wcpcelia  謝謝分享  發表於 14-6-23 13:30
bettylam  同意,吾好理有趺無趺,推左就係推左,即時道歉,然後先講道理  發表於 14-6-23 12:44
yusostupid  啱  發表於 14-6-23 12:32

大宅

我覺得人地係心急自己個仔俾人恰,所以惡左.
而事實上你個仔係真係推左人地,
唔係大力先係有問題,行為上推人係唔啱,

我認同佢其實對細路仔無需要咁惡, 教仔留俾人地阿媽教
但你唔怪得人,因為係你小朋友推人在先,
你要做的係教好自己小朋友.

你話小朋友咁細個會有推撞,
即係你有責任去睇住佢唔好去推撞人

我明白自己小朋友俾人鬧一定心痛, 仲要唔係咩嚴重事, 真係心有不甘!
不過為左唔好俾人有把柄,
從今日起自己教好小朋友, 無謂俾街外人有機會鬧自己小朋友! 加油

vego  100 agree!  發表於 14-6-23 14:28

翡翠宮

都冇計,因為真係自己小朋友郁手在先......

用戶要求終止服務

引用:係咁嘅,星期日帶阿仔去公園玩(2歲半),阿

原帖由 joycechung74 於 14-06-23 發表
係咁嘅,星期日帶阿仔去公園玩(2歲半),阿仔玩緊車車汰盤,有個小朋友走埋黎( 我估差唔多大)阿仔唔比人玩想 ...
有時父母太緊張小朋友就會有咁嘅反應,加上只有一個就更加保護,所以唔係你有問題,係對方唔識放手。

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:joycechung74 的帖子

別墅

你地講得岩,阿仔打人在先係錯,作為媽媽嘅要好好看管自己小朋友,但問題發生左我地係唔係唔應該追究邊個錯邊個岩,而係點樣去教返小朋友正確態度,打人係錯嘅同做錯事要道歉。
阿仔亦試過被其他小朋友推撞過,我會叫佢自己起返身,反問返佢係唔係好痛同唔開心,從而教佢唔可以打人因為對方都會有相同感受。

我唔係反話返果個媽媽唔岩,而係覺得做父母嘅要學識引導,放手,如果太緊張個小朋友反而令佢地唔識點處理問題!

伯爵府

畀面勳章

天氣熱,d人係燥D,我自己都係燥左好多
唔怕貨比貨,只怕你唔識貨

大宅

我覺得對方媽媽唔知你下一步係乜唧。或者她單單睇到個“傷害”,無諗過有乜跟進。
有些媽媽個仔打左人,個媽只係帶走自己個仔,咪仲勁!

別墅

引用:我覺得對方媽媽唔知你下一步係乜唧。或者她

原帖由 setyawan 於 14-06-23 發表
我覺得對方媽媽唔知你下一步係乜唧。或者她單單睇到個“傷害”,無諗過有乜跟進。
有些媽媽個仔打左人,個 ...
我地距離好近,對方係聽到我要個小朋友道歉

大宅

引用:你地講得岩,阿仔打人在先係錯,作為媽媽嘅

原帖由 joycechung74 於 14-06-23 發表
你地講得岩,阿仔打人在先係錯,作為媽媽嘅要好好看管自己小朋友,但問題發生左我地係唔係唔應該追究邊個錯 ...
自己做媽媽多數了解自己仔下一步行為,呢年紀好多時吾識分享,正常!但在家教無人會理,我會係仔未做前睇實及時制止,推了就是推了,別人孩子媽媽嬲也是正常反應,有邊個吾緊張自己孩子,妳緊張要教小朋友認錯、要分享、吾可以推人,別人媽媽同樣緊張自己孩子有否受傷,不能因妳想此刻身教別人要理解!

別墅

引用:Quote:原帖由+joycechung74+於+14-06-23+發

原帖由 ming(catgary) 於 14-06-23 發表
自己做媽媽多數了解自己仔下一步行為,呢年紀好多時吾識分享,正常!但在家教無人會理,我會係仔未做前睇實 ...
無人話緊張自己小朋友受傷係錯,比著自己都會肉赤,但我唔會大聲喝一個2歲多嘅小朋友。身教言教,小朋友都會學到大聲閙人係王道。

大宅

醒目開學勳章

回覆:比著你係媽媽,你會點做??

一個軚盤點樣一齊玩,點樣分享?

嗰位小朋友唔排隊,格硬去搶樓主小朋友玩嘅軚盤,根本就係錯誤嘅行為,係佢錯先。

樓主小朋友反抗,推對方小朋友,係出於本能反應,係保護緊自己。
佢嘅本意冇錯,只係行動方式錯誤。樓主試吓教小朋友下次遇到同類情況,可以同對方講:「我用緊,請你等等!」,動手推人會傷害到別人,係唔啱嘅行為。

喺呢度,想借個位同其他家長講:「請先教自己小朋友學習排隊,唔係每件玩具都可一齊玩,凡事都有先後次序!」

ming(catgary)  妳都講得對!

但應用係小朋社交上會不太好!
小朋友在校有同學搶自己物品,出於保護是否要揮拳相向,老師知道搶人文具要罰,但出於自衛出手一樣要罰!

妳說得對首要教係要排隊,但也不能出手,甘就完美!   發表於 14-6-23 19:25

侯爵府

俾我,雖然唔認同對方媽媽做法,但响個媽媽走左之後,我都會教番自己小朋友唔可以推人~
人地媽媽反應係點,係另一回事....

珍珠宮

joycechung74 發表於 14-6-23 12:03
係咁嘅,星期日帶阿仔去公園玩(2歲半),阿仔玩緊車車汰盤,有個小朋友走埋黎( 我估差唔多大)阿仔唔比人玩想 ...
我會唔理佢,亦都由得啊仔比人鬧(唔由都唔得,佢鬧完即走),亦提醒下啊仔推人有可能有嘅後果。但我諗我唔會一定要啊仔道歉,好小事之麻,自己亦唔會好大反應,細路做錯野比人鬧下好閒,雖然嗰位啊太反應未免太大。

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我通常會先問侯人哋小朋友有無事,如果無事就會同小朋友講,想玩要排隊架
通常人哋阿媽知自己小朋友唔排派在先,都會收斂些
之後再同自己小朋友講推人係唔啱,要say sorry

珍珠宮

人地咩反應唔重要,重要既係你之後做左d咩善後工作。。。。

琥珀宮

引用:係咁嘅,星期日帶阿仔去公園玩(2歲半),阿

純討論,自己個仔無啦啦比人推,同自己個仔推完人比人鬧,其實做阿媽會邊樣肉赤d?

ming(catgary)  所以雙方都有自己唸法,無一定對錯!  發表於 14-6-23 19:03

首頁

尾頁

跳至