在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

剛發現新入職同事人工高過自己....仲要唔係高DD, 真係好唔開心, 心情真係平伏唔到, 我都知無嘢可以改變到, 除非我走去同老闆講..唉..好辛苦呀..

複式洋房

回覆:藍星人民 的帖子

無計,多數都係咁,不滿就跟老細傾下或者另謀高就。

rachel_ching  X2  發表於 14-6-23 13:01

大宅

咁對方學歷,經驗,年資,年紀?

我下星期有個新同事入職,將會做同一樣嘢

但佢人工高我兩萬,我又覺得無嘢,因為人哋年資經驗都高過我.

老實,當初係你自己開價,冇得怨.

Snoopy211  你好勁, EQ高。  發表於 14-6-23 15:45

大宅

搵過份....
同Boss講...比較難,睇你同Boss有關係好唔好!

rachel_ching  X2  發表於 14-6-23 13:01

男爵府

畀面勳章

經驗,年資,年紀 - 呢3方面應該差唔多, 係學歷佢係大學畢業, 我就冇學位囉..真係想讀返個學位返黎..有冇好介紹邊間讀...我公司好多高層都冇學位

我估我老細係唔知佢人工高過我架...

Snoopy211  老闆唔知都識問下會計部亞頭  發表於 14-6-23 15:44

水晶宮

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:經驗,年資,年紀 - 呢3方面應該差唔多, 係學

原帖由 藍星人民 於 14-06-23 發表
經驗,年資,年紀 - 呢3方面應該差唔多, 係學歷佢係大學畢業, 我就冇學位囉..真係想讀返個學位返黎..有冇好介 ...
而家無degree好慘架 快d讀返個

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:經驗,年資,年紀 - 呢3方面應該差唔多, 係學

原帖由 藍星人民 於 14-06-23 發表
經驗,年資,年紀 - 呢3方面應該差唔多, 係學歷佢係大學畢業, 我就冇學位囉..真係想讀返個學位返黎..有冇好介 ...
而家無degree好慘架 快d讀返個

伯爵府

唔順咪去第二間公司做新入職同事囉.

男爵府

好多人都會睇唔過眼新同事人工高過自己, 特別係職位相近的同事. 我公司就成日有同事係到嘈話唔公平.

但你地有冇諗過大家背景係咪一樣? 人地黎到你公司係新同事, 但可能係不同公司已有多年經驗, 仲有學歷同工作處事手法等, 呢啲都係好值錢的因素.

仲有最最重要既係, 人地願意走出comfort zone去搵一份想要得到的人工 (好多人都做唔到), 唔介意重新接觸新人事新環境. 講到底都係一場買賣, 公司認為呢個員工值呢個價錢便可!

男爵府

回覆:藍星人民 的帖子

人地有degree 收高d 人工好正常, 讀一個又成十幾萬又要時間返學交project , 無得唔憤氣

公爵府

引用:好多人都會睇唔過眼新同事人工高過自己, 特

原帖由 littlerabbitmom 於 14-06-23 發表
好多人都會睇唔過眼新同事人工高過自己, 特別係職位相近的同事. 我公司就成日有同事係到嘈話唔公平.

但你 ...
認同,有時經驗或學歷會值錢好多

首頁

尾頁

跳至