跳至

首頁

尾頁

複式洋房

:cry:求救啊!我啊B而家7個月,系全人奶B,我就幫啊B轉奶粉同俾米糊,但系過程非常艱辛!從今個月11號到而家一個禮拜拉,而家俾米糊啊B吃得好稀,我一日俾一餐啊B學吃,但系而家都可以吃得到BB完大半碗一餐!:-( 但系喂奶粉就完全投降啊!先喂惠氏4日,每日每餐喂2安,但系BB初初吃就扭計!而家就更加慘,直頭見我俾奶樽就轉頭唔肯張開口!我依家已經無抱住啊B喂人奶!BB就系吃少到可憐的米糊!天啊!點辦啊!奶樽我喂BB飲水,可以飲到3安!飲湯都ok飲3安.唯獨就系裝奶就唔肯飲!我試過泵人奶5安!BB都飲曬!證明唔系奶樽問題!但系BB就系唔肯飲奶粉!跟住!我就到第五日轉奶粉,俾安嬰寶A+,但系BB依然唔肯飲!我試過相隔6~7個鐘頭先喂啊B奶粉拉!但系結果就系啊B系度狂cry,就系唔肯飲啊!!:-( 點算啊!!!!!急死我拉!BB唔肯飲奶粉啊!!!而家日日就吃唔夠飽的米糊,所以非常扭計,成日cry!!好難湊啊!!!唔該邊位有經驗的媽咪幫下我拉!天氣凍拉!咁樣落去BB就會唔夠營養,我驚BB會病啊!!!!:-( :-( :-( :-( :-( 咩問題啊??我啊B咩問題啊???點解全人奶B就系唔肯飲奶粉啊!我見你地D啊B個個都可以飲奶粉!點解我啊B就系咁扭計啊!
:-( :-( 啊B今日就系早上7:00飲泵出的人奶4安,然后中午就飲奶粉開的奶2安<我系用成個鐘頭喂佢,系用匙更喂>到下午5點再喂奶粉奶1安,到而家拉!今日我無喂啊B吃米糊,因為想餓啊B,等啊B可以肚餓吃奶粉!但系宣告失敗啊!我打算今晚11點先再喂啊B吃2安奶粉奶啊!如果啊B都唔肯飲,我先再喂米糊啊!!!系咪我方法又有D錯啊!急死我拉!我都唔知道點算吖喇!你睇啊B今日就系吃咁少,當然好扭計拉!我又心痛又無奈啊!點算啊!!!!!!:-( :-( :-( :-( :-( 有邊位可以幫到我拉!!急急急!!!!!!!!!!!!!!!!!

[ 本文章最後由 simba 於 07-11-18 20:11 編輯 ]

大宅

原文章由 simba 於 07-11-18 19:56 發表
:cry:求救啊!我啊B而家7個月,系全人奶B,我就幫啊B轉奶粉同俾米糊,但系過程非常艱辛!從今個月11號到而家一個禮拜拉,而家俾米糊啊B吃得好稀,我一日俾一餐啊B學吃,但系而家都可以吃得到BB完大半碗一餐!:-( 但系喂奶粉就 ...

understood, try try one meal as bf milk, then one formula milk, or make more cereal with formula milk, or ... actually i don't really know, but try different ways!

u may try to post it on 母乳餵哺, may be more experienced mama can help!

大宅

試下再轉奶粉啦..
我聽人講日本奶粉d 味淡d.. 阿b 會飲..
我係每日俾一次奶粉阿b jar..餵奶既時間冇變..
等佢習慣先.. 其他時間都係俾人奶a..

大宅

原文章由 superstupid 於 07-11-18 21:24 發表
試下再轉奶粉啦..

会唔会先轉好奶粉先食糊仔好d呀,
等佢知道唔食奶奶就冇其他野食
一刀切好似急左少少喎

大宅

係o路你要一餐一餐咁轉喎,即一日食一餐奶粉,其他食番人奶;而第二日就食兩餐奶粉,其他食番人奶;如此類推~而且你可以比bb試下日本奶粉,日本奶粉比香港奶粉淡d,可能bb唔鍾意太甜~我bb都飲森永,呢隻出名似母乳架,你可以試下 ~不過買罐細嘅黎試下先~最方便o係卓悅買啦~ok先再諗邊度買~
原文章由 simba 於 07-11-18 19:56 發表
:cry:求救啊!我啊B而家7個月,系全人奶B,我就幫啊B轉奶粉同俾米糊,但系過程非常艱辛!從今個月11號到而家一個禮拜拉,而家俾米糊啊B吃得好稀,我一日俾一餐啊B學吃,但系而家都可以吃得到BB完大半碗一餐!:-( 但系喂奶粉就 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

複式洋房

原文章由 superstupid 於 07-11-18 21:24 發表
試下再轉奶粉啦..

:-( :-( 我而家都仲有人奶!我可以泵出黎喂啊B,但系我怕我越系仲俾啊B吃人奶!啊B更加唔肯吃奶粉啊!!!!搞度今晚都唔知道喂夜奶系喂人奶好定奶粉好啊!如果喂奶粉!!我怕啊B實系吵到成屋人都醒啊!:-( :-( 但系就系要戒奶啊!因為我要去第二度,急要同啊B戒奶啊!我就系驚就算買左日本奶粉,啊B都系唔肯試吃啊!!!好煩惱啊~~~~~~~

複式洋房

原文章由 ling_piglet 於 07-11-18 22:34 發表
係o路你要一餐一餐咁轉喎,即一日食一餐奶粉,其他食番人奶;而第二日就食兩餐奶粉,其他食番人奶;如此類推~而且你可以比bb試下日本奶粉,日本奶粉比香港奶粉淡d,可能bb唔鍾意太甜~我bb都飲森永,呢隻出名似母乳架,你可以試下 ...

:-( :-( :-( 一日先俾一餐啊B吃奶粉!我驚啊B就更加唔肯吃奶粉啊!因為我啊B好頑強啊!寧愿餓都唔吃奶粉奶啊!:-( 再講一日一餐!我無時間啊!!!點辦啊!!我得翻10日時間拉!我無時間拉!!!我好擔心啊B到時候都系唔吃奶粉啊!!!!!擔心死我拉~~~~:-( :-( :-( :-(

複式洋房

原文章由 leungwaimin 於 07-11-18 21:55 發表

会唔会先轉好奶粉先食糊仔好d呀,
等佢知道唔食奶奶就冇其他野食
一刀切好似急左少少喎

:-( :-( :-( 我就系咁樣做啊!!因為奶先系主糧啊!所以我唔俾屋企人喂其它食物!!搞度今日同我啊媽吵架!!佢話我餓死個孫啊!!系要俾其它食物,而我就系堅決要俾啊B餓,等啊B餓就可能會吃奶粉!我有人奶都唔泵出黎拉!:-( 點知到俾屋企人鬧死啊!我而家都已經餓啊B六個鐘頭拉!我試下俾奶粉佢吃拉!餓6個鐘頭期間都系俾一安水啊B飲過咋!!我再試下啊B吃唔吃奶粉先啊!!!!啊B而家開始好扭計啊!!可能肚餓拉

大宅

原文章由 simba 於 07-11-18 22:44 發表

:-( :-( :-( 一日先俾一餐啊B吃奶粉!我驚啊B就更加唔肯吃奶粉啊!因為我啊B好頑強啊!寧愿餓都唔吃奶粉奶啊!:-( 再講一日一餐!我無時間啊!!!點辦啊!!我得翻10日時間拉!我無時間拉!!!我好擔心啊B到時候都系唔吃奶粉啊! ...

why 10 days?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

但係要戒媽媽奶, 最好媽咪要不在場喎... 你親自餵佢食奶粉, 佢又點會食吖~
你咪餵埋呢幾日, 等你外出時, 婆婆餵奶粉或其他糊/粥, 咁阿B無可能會抗拒囉!! 因為已經再無選擇啦嘛!!

別墅

如果有人奶, 就俾佢食啦~
餓親佢就唔好la...

慢慢來, 叫人幫手餵佢, 睇下會唔會好d?

大宅

食咗7個幾月人奶要bb一下子轉奶粉真係有d難度。唔怕嘥錢買森永試吓啦,我都係人奶媽,响洛洛2個幾月大嗰陣試奶粉,試過 A+/s26/和光堂都唔肯食,試森永就肯飲,而家洛洛人奶森永兩隻都肯食。
bb 唔肯食糊,其實有無試過食粥?有d bb係唔鐘意食糊仔架!
只許周官放火 不許百姓點燈

複式洋房

原文章由 carey_mum 於 07-11-18 23:34 發表

why 10 days?

:-( :-( 因為特殊原因,我要將BB擺低俾人湊啊!!我剩低10日時間同BB一齊拉!!我見BB唔吃奶粉,但系都識得吃少少米糊同粥仔,我好擔心啊!!!!!!!!天氣又越黎越凍拉!我驚BB身體頂唔到啊~~~~

大宅

原文章由 小倩 於 07-11-18 23:39 發表
但係要戒媽媽奶, 最好媽咪要不在場喎... 你親自餵佢食奶粉, 佢又點會食吖~
你咪餵埋呢幾日, 等你外出時, 婆婆餵奶粉或其他糊/粥, 咁阿B無可能會抗拒囉!! 因為已經再無選擇啦嘛!! ...

係呀! 人奶b見到媽媽只會想飲媽媽奶的.

我的妹記都是全人奶b, 如果由我餵粥, 妹記只肯食半碗, 但工人餵, 見唔到我/同我無眼神交流, 佢就食晒成碗.

以前哥哥轉奶粉時, 都係工人餵 / 老公餵, 我仲要不在場, 否則一定唔肯食, 但也要試很多次才成功. (因為哥哥勁喊, 我又唔忍心)

bb好叻, 佢會知你是否在家, 如果真係唔得, 你要試下出街, 等佢知一定無得食人奶先得.

我都知好難, 加油, 加油! 我妹記都係唔肯食奶粉, 所以我好明白有幾難.

Cheers,
Kam

男爵府

同意小倩講, 第一件事你要離開現場, 個仔七個月好叻架啦...

原文章由 小倩 於 07-11-18 23:39 發表
你咪餵埋呢幾日, 等你外出時, 婆婆餵奶粉或其他糊/粥, 咁阿B無可能會抗拒囉!! 因為已經再無選擇啦嘛!! ...

男爵府

有無試下羊奶karihome? 我有朋友話幾好. 話佢最似人奶味.

大宅

唔怪得之阿b 個個星期六日都唔食奶啦..
次次用樽餵都食得好少..

原文章由 kamtsk 於 07-11-19 01:00 發表

係呀! 人奶b見到媽媽只會想飲媽媽奶的.

我的妹記都是全人奶b, 如果由我餵粥, 妹記只肯食半碗, 但工人餵, 見唔到我/同我無眼神交流, 佢就食晒成碗.

以前哥哥轉奶粉時, 都係工人餵 / 老公餵, 我仲要不在場, 否則 ...

子爵府

simba, 再轉多幾隻奶粉試下啦, 我囡果時5個半月自己放棄唔食人奶, 我買過好幾隻奶粉佢試先肯食, 好似dogdogling咁, 試下日本奶粉啦!

公爵府

人奶b轉奶粉很困難的, 晴晴由2個月大時已mixed奶粉, 到現在都唔肯比我用奶瓶餵, 不論人奶或奶粉, 所以假日她回家我就有壓力, 之前c6都有幫手餵, 現在連他都放棄, 只是煲魚湯我飲

你可以試用學習杯, 可能bb貪新鮮肯飲呢!

別墅

試下啊B瞓咗先喂佢奶粉:lol:

原文章由 simba 於 07-11-19 00:48 發表

:-( :-( 因為特殊原因,我要將BB擺低俾人湊啊!!我剩低10日時間同BB一齊拉!!我見BB唔吃奶粉,但系都識得吃少少米糊同粥仔,我好擔心啊!!!!!!!!天氣又越黎越凍拉!我驚BB身體頂唔到啊~~~~ ...

首頁

尾頁

跳至