跳至

首頁

尾頁

大宅

simba,你唔可以夾硬黎家~10日時間足夠轉有餘啦~一日一餐,阿b一日都係食五餐奶,五日都轉哂啦~學其他媽咪咁講,唔好你餵bb,試下日本奶粉等等~放鬆d啦~
原文章由 simba 於 07-11-18 22:44 發表

:-( :-( :-( 一日先俾一餐啊B吃奶粉!我驚啊B就更加唔肯吃奶粉啊!因為我啊B好頑強啊!寧愿餓都唔吃奶粉奶啊!:-( 再講一日一餐!我無時間啊!!!點辦啊!!我得翻10日時間拉!我無時間拉!!!我好擔心啊B到時候都系唔吃奶粉啊! ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

simba, 我同意其他媽咪講,試下日本奶粉,我個囡都唔鐘意太濃咪d食物(包括奶同糊仔),可以試下係佢半睡著時餵佢(雖然唔係太好的習慣),同常都會食得多d,或者試下人奶+奶粉,由小奶粉慢慢加多d奶粉,等佢習慣d咪道,可能會好d。總之,唔好太擔心,觀察下bb d喜好,一定有方法架!加油!

複式洋房

原文章由 小倩 於 07-11-18 23:39 發表
但係要戒媽媽奶, 最好媽咪要不在場喎... 你親自餵佢食奶粉, 佢又點會食吖~
你咪餵埋呢幾日, 等你外出時, 婆婆餵奶粉或其他糊/粥, 咁阿B無可能會抗拒囉!! 因為已經再無選擇啦嘛!! ...

系啊!!!我啊媽就系要我消失3日就可以幫啊B戒奶!但系我又點放心啊~~~我都試過拉!俾其他人喂,雖然時間都系耐D,但系成個吃曬D奶啊!!!!!我而家先喂奶粉,然后吃完4安后,再俾米糊半碗,啊B都吃曬啊!!!但系啊B就非常扭計囖!!!我就系之前一個禮拜,日日都唔系屋企,我啊媽驚啊b肚餓,就只系俾啊B吃米糊,我翻度屋企就俾人奶!!所以過去一個禮拜拉,咩效果都無!!!我先焦急啊~~~~:-( :-(

複式洋房

原文章由 ling_piglet 於 07-11-19 13:54 發表
simba,你唔可以夾硬黎家~10日時間足夠轉有餘啦~一日一餐,阿b一日都係食五餐奶,五日都轉哂啦~學其他媽咪咁講,唔好你餵bb,試下日本奶粉等等~放鬆d啦~ ...

:-( :-( 我的頑強啊B,<凌晨計起>今日到而家吃左4餐,一共先吃得6安奶啊!系度扭計同難湊,我連米糊都無俾啊B吃拉,佢都系唔肯吃奶粉啊!!!水都有飲一共2~3安,唯獨就系唔肯吃奶啊!我已經人奶+落奶粉度,騙啊B吃拉!都系非常艱辛咁到而家就吃得個6安奶囖!!暈啊~~~~~~~

複式洋房

原文章由 ling_piglet 於 07-11-19 13:54 發表
simba,你唔可以夾硬黎家~10日時間足夠轉有餘啦~一日一餐,阿b一日都係食五餐奶,五日都轉哂啦~學其他媽咪咁講,唔好你餵bb,試下日本奶粉等等~放鬆d啦~ ...

明白拉!今日開始我都唔同啊B訓教拉!!!我已經嘗試更多方法拉!多謝關心啊!!

複式洋房

原文章由 winnie194 於 07-11-18 23:42 發表
如果有人奶, 就俾佢食啦~
餓親佢就唔好la...

慢慢來, 叫人幫手餵佢, 睇下會唔會好d?

而家叫屋企人喂啊B,好似情況好D啊!!!

複式洋房

原文章由 kamtsk 於 07-11-19 01:00 發表

係呀! 人奶b見到媽媽只會想飲媽媽奶的.

我的妹記都是全人奶b, 如果由我餵粥, 妹記只肯食半碗, 但工人餵, 見唔到我/同我無眼神交流, 佢就食晒成碗.

以前哥哥轉奶粉時, 都係工人餵 / 老公餵, 我仲要不在場, 否則 ...

我而家就按照尼個方法拉,BB吃耶我就唔出現,今日等屋企人喂,情況有D好轉,但系喂人奶+奶粉奶4安!吃成1個鐘頭15分鐘,屋企人攰到咩咁拉! 真系啊B好叻啊!!真系好難搞啊!!!我夾硬將奶樽塞入佢嘴,佢就系唔肯吸!!激氣啊!!!!!!!!!!!!!!!!我會努力加油拉!!

複式洋房

原文章由 babushka 於 07-11-19 10:08 發表
同意小倩講, 第一件事你要離開現場, 個仔七個月好叻架啦...

唔~~唔~~唔~~我而家試緊尼個方法拉!!!7個月BB真系好醒啊!咩味道都識得分!!!!反正到啊B開餐時間,我就出街,或者系房唔出黎啊!!!!!

複式洋房

原文章由 dogdogling 於 07-11-19 00:00 發表
食咗7個幾月人奶要bb一下子轉奶粉真係有d難度。唔怕嘥錢買森永試吓啦,我都係人奶媽,响洛洛2個幾月大嗰陣試奶粉,試過 A+/s26/和光堂都唔肯食,試森永就肯飲,而家洛洛人奶森永兩隻都肯食。
bb 唔肯食糊,其實有無試過食粥?有d bb ...

我啊B而家吃奶米糊都肯吃大半碗啊!粥就少D,湯都飲2安,唯獨奶粉奶就系唔肯吃啊!!!但系我就系想餓啊B等佢先學吃奶粉,再補米糊俾啊B啊!!!所以而家都系每餐,先要啊B吃奶粉奶先,然后再開米糊吃啊!!!!我啊B真系頑強啊B啊!寧愿餓同扭計,同飲水,就系唔肯吃奶啊!我人奶溝奶粉!佢就肯飲囖!而家我就3安人奶溝落2安奶粉度,但系屋企人喂吃一個鐘頭十五分鐘,啊B先吃曬啊!!吃下停下咁囖!難搞啊!!!!吃完奶2個鐘頭后就開米糊俾啊B吃囖!!啊B真系好難搞啊!

複式洋房

原文章由 babushka 於 07-11-19 10:10 發表
有無試下羊奶karihome? 我有朋友話幾好. 話佢最似人奶味.

而家咩都想試啊!!!!你的建議我會考慮啊!多謝提點啊!!!

公爵府

原文章由 simba 於 07-11-19 17:03 發表

我而家就按照尼個方法拉,BB吃耶我就唔出現,今日等屋企人喂,情況有D好轉,但系喂人奶+奶粉奶4安!吃成1個鐘頭15分鐘,屋企人攰到咩咁拉! 真系啊B好叻啊!!真系好難搞啊!!!我夾硬將奶樽塞入佢嘴,佢就系唔肯吸!!激氣啊! ...

晴晴會將d奶poo晒出來

複式洋房

原文章由 Cammy3007 於 07-11-19 13:08 發表
人奶b轉奶粉很困難的, 晴晴由2個月大時已mixed奶粉, 到現在都唔肯比我用奶瓶餵, 不論人奶或奶粉, 所以假日她回家我就有壓力, 之前c6都有幫手餵, 現在連他都放棄, 只是煲魚湯我飲

你可以試用學習杯, 可能bb貪新鮮肯 ...

我啊B喂奶粉奶都好啦,用匙羹就ok.但系喂得好慢囖!!!總之喂到D奶都凍曬,又要熱翻再接住喂~~~真系好難搞囖!!!

複式洋房

原文章由 Cammy3007 於 07-11-19 17:21 發表

晴晴會將d奶poo晒出來

我啊B就系咁樣情況啊!!!!!!!就系唔肯吞啊!!!!激氣啊!!!!

複式洋房

原文章由 kalam611 於 07-11-19 13:36 發表
試下啊B瞓咗先喂佢奶粉:lol:

今晚開始我就唔同啊B訓教拉!等啊B餓,就先開奶粉奶,等屋企人喂,我唔出現,如果啊B扭計得好緊要,我就泵人奶加落奶粉奶度等啊B飲!!希望啊B訓未醒~~可以騙到佢就咁吃奶粉奶拉!!!如果唔系我邊度放心交低啊B俾屋企人啊~~~~艱辛啊!啊B真系扭計啊!奶奶都唔飲~~~

複式洋房

睇完你的情況,都知你心急呀!
但情況好似好左呀!

複式洋房

原文章由 pocky 於 07-11-19 17:43 發表
睇完你的情況,都知你心急呀!
但情況好似好左呀!

方法試完一個又一個!奶粉拉!奶樽轉完一個又一個!真系好艱辛,好心痛啊B啊!情況系有D好轉囖!不過就驚啊B聽日又扭計囖!又有新問題啊!又過去一日拉!剩低9日拉!希望我尼個情況,日后其他媽咪遇到都學下轉奶經驗拉!我個B個案真系幾難搞啊~~~
系了其實奶粉奶開左放系度,可以放幾耐啊???我用暖奶器暖住可以嗎???定系啊B如果唔吃就要倒左佢啊????

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 simba 於 07-11-19 18:15 發表

方法試完一個又一個!奶粉拉!奶樽轉完一個又一個!真系好艱辛,好心痛啊B啊!情況系有D好轉囖!不過就驚啊B聽日又扭計囖!又有新問題啊!又過去一日拉!剩低9日拉!希望我尼個情況,日后其他媽咪遇到都學下轉奶經驗拉!我個B個 ...

你放鬆啲啦... 你越緊張即係俾越大壓力你屋企人!
你全權放手信任屋企人啦, 佢O地都愛錫BB嘛, 都唔想餓親阿B... 呢個階段, 大人同BB都响度適應緊, 如果你咁緊張, 一次唔成功就再改變策略, 會令人無所適從啊!!

子爵府

agree. Try try la. My bb also very naughty when drinking milk when he was about 3 to 5 months old. I need to dream feed him. Then, there will be one day he could drink the milk without sleep. Add oil

原文章由 kalam611 於 07-11-19 13:36 發表
試下啊B瞓咗先喂佢奶粉:lol:

複式洋房

原文章由 chunyatmama 於 07-11-20 10:01 發表
agree. Try try la. My bb also very naughty when drinking milk when he was about 3 to 5 months old. I need to dream feed him. Then, there will be one day he could drink the milk without sleep. Add ...

啊B尋晚5點喂夜奶,開2安奶粉,啊B飲1安后,就非常扭計,狂cry<已經系屋企兩個人喂拉>.我就系房唔出現,吃個1安奶都用半個鐘頭,我見啊B唔吃,然后就泵人奶2安+落吃剩的1安度,BB就無咁扭計吃曬,然后就訓教~~~然后啊B就跟其他人訓,然后到今早8點,屋企人見啊B醒,就喂BB碗半碗米糊,然后中午12點準備繼續喂奶粉+人奶!!!希望啊B可以快d習慣拉,下午就準備喂粥仔!!今日啊B餐單大概就系咁拉!!!!

複式洋房

I have similar problem, my boy doesn't like water, he refused to drink water , he likes me to breastfeed him. What should I do, I think I should give him water to drink since he was small but now it is too late, I don't know why he doesn't like water at all, I forced him to drink but he always cry when he drinks water. Is there any other way that can make him drink water.

By the way, why there is so many mummy like Japanese milk powder , my son is taking Promil Gold, I want to try Japanese one,what is so good about Japanese milk powder??

原文章由 simba 於 07-11-20 11:47 發表

啊B尋晚5點喂夜奶,開2安奶粉,啊B飲1安后,就非常扭計,狂cry.我就系房唔出現,吃個1安奶都用半個鐘頭,我見啊B唔吃,然后就泵人奶2安+落吃剩的1安度,BB就無咁扭計吃曬,然后就訓教~~~然后啊B就跟其他人訓,然后到今早8 ...

首頁

尾頁

跳至