烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

無木盒用紙版焗,一樣OK呀!

子爵府

引用:無木盒用紙版焗,一樣OK呀!

原帖由 lalamike 於 14-06-24 發表
好靚啊!好味呢

lalamike  THANKS  發表於 14-6-25 17:07

子爵府

好靚啊!好味呢

子爵府

好靚啊!好味呢

子爵府

好靚啊!好味呢

男爵府

回覆:第一次做蜂蜜蛋糕,yummy!♪( ´▽`)

可否教我點整呢?同埋點用紙板焗呀?

子爵府

好靚!有無食譜呀?

lalamike  已加在#16  發表於 14-6-25 17:14
lalamike  已加在#16  發表於 14-6-25 17:14

大宅

回覆 lalamike 的帖子

請問有無食譜?

複式洋房

畀面勳章

別墅

好好味!

lalamike  THANKS  發表於 14-6-25 17:15
[img align=right]http://img.photobucket.com/albums/v336/happyvalley2k/7150-a.jpg[/img]

珍珠宮

大廚勳章

可唔可以解釋一吓 , 點解 "蜜糖"蛋糕 要用 "木盒" 或者 "紙板" 嚟焗呢 ?
Please ~
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

大宅

好靚呀,

lalamike  THANKS  發表於 14-6-25 17:09

子爵府

男爵府

有冇食譜提供?

lalamike  食譜已加,在#16  發表於 14-6-25 17:08

珍珠宮

整得好靚

lalamike  thanks  發表於 14-6-25 17:08

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

引用:可否教我點整呢?同埋點用紙板焗呀?

原帖由 Katzecat 於 14-06-25 發表
蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法
1。室溫蛋白用電動打旦器打發,打至出泡泡後,分3次加入砂糖繼續打發至出尖頂
2。逐次加入蛋黃(分4次),用手動打蛋器拌勻
3。加入蜜糖,循一個方向慢慢打圈拌勻
4。分2次加入已篩高粉,軽手拌勻
5。加入全脂奶,用手動打蛋器軽軽拌勻,再用刮刀fold in至麵糊被完全拌勻(見大氣泡可大力dun一下),全程軽手,小心消泡
6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可,倒扣至涼才脫模,切去四邊,切件即可

6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,再將焗盤放入四邊已放有包上錫紙的瓦通紙的焗盤內,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可。將紙板取出,取出入面焗盤,倒扣在木板上,待涼以刀&#132985;出蛋糕,切去四邊,切件即可

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法
1。室溫蛋白用電動打旦器打發,打至出泡泡後,分3次加入砂糖繼續打發至出尖頂
5。加入全脂奶,用手動打蛋器軽軽拌勻,再用刮刀fold in至麵糊被完全拌勻(見大氣泡可大力dun一下),全程軽手,小心消泡
6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可,倒扣至涼才脫模,切去四邊,切件即可

6。預熱焗爐160度,將麵糊倒入已放牛油紙的焗盤,再將焗盤放入四邊已放有包上錫紙的瓦通紙的焗盤內,20cm高處向下dun幾下,入爐焗35分鐘,如面上色可蓋上錫紙,出爐用竹籤拮入,不沾即可。將紙板取出,取出入面焗盤,倒扣在木板上,待涼以刀&#132985;出蛋糕,切去四邊,切件即可

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

蜂蜜蛋糕
材料
蛋白 4隻
砂糖 60g
蛋黃 4隻
蜜糖 20g
高粉 60g
全脂奶 20g

做法

Katzecat  Thx ar  發表於 14-6-26 00:48

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

khman 發表於 14-6-25 15:52

可唔可以解釋一吓 , 點解 "蜜糖"蛋糕 要用 "木盒" 或者 "紙板" 嚟焗呢 ? ...
我都係初哥
唔知講得啱唔啱嫁
(如有錯高手請指正)
因為蜂蜜蛋糕要保存濕潤的口感才好味
所以高溫焗不能
但太低溫慢烤又會抽乾了蛋糕水份
所以用比較傳熱慢的木盒
可以相同爐溫但做出濕軟口感的蜂蜜海綿蛋糕
紙板原理一樣啊~~

khman  明白了 !
多謝分享啊 發表於 14-6-25 17:41

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

附上無用紙卡的(即只用金屬模入爐)蛋糕相

lalamike 發表於 14-6-25 17:08
補充一點

第6點有2種方法(我2種同步試了)
前者無用紙版,但出來效果會較差(較乾及氣孔大)
後者就是我說的以紙卡代木盒處理了……
出來的效果如#1第一幅圖
軟綿濕潤
但如果真的沒時間製紙盒
要求也不太高的話
試第一種無紙盒的亦可

附上無用紙卡的(即只用金屬模入爐)蛋糕相

首頁

尾頁

跳至