家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

我行入銀行, 想問十萬定期息率, 佢話得 2.x里, 跟住就話有d 三個月有七, 八里,供五, 六年, 點知係叫我每月供幾千蚊, 再放十萬元至有七里 ! 我都唔係要d咁既野, 再者, 我已經話比佢聽, 我要保本同埋要隨時搵得出黎應急, 佢都咁 sell 我, 真奇怪 !

咁其實我個case 有乜選擇呢 ?

禁止訪問

男爵府

原文章由 Daisy媽咪 於 07-11-20 08:10 發表
我行入銀行, 想問十萬定期息率, 佢話得 2.x里, 跟住就話有d 三個月有七, 八里,供五, 六年, 點知係叫我每月供幾千蚊, 再放十萬元至有七里 ! 我都唔係要d咁既野, 再者, 我已經話比佢聽, 我要保本同埋要隨時 ...

睇黎個staff一定係要交quota, 所以想介紹隻saving plan比你!! 依家做銀行真係幾慘!:cry:

大宅

我都比佢地sell過,仲要一開頭唔講係saving plan,
佢話係"零存整付"喎,咁大家聽到"零存整付"有無諗過係廿幾三十年後先拎得返錢,真係睇小眼都死得

你講既保本同埋隨時拎得出黎用,你o個十萬佢無lock住架,佢做得到你要求,只不過要你每月供saving plan黎換取高息o者,no free lunch呀 佢比3個月定期7厘息喎,吸引到你開呢d有年期saving plan銀行先搵到真銀

十萬定期真係得2.x%,如果唔想心掛掛都係擺定期喇
不同程度既回報係同風險成正比架

[ 本文章最後由 littlefatc9 於 07-11-20 10:57 編輯 ]

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 07-11-20 10:59 發表
我老婆都俾人老點過買外幣掛勾
我老婆乜都唔識
條婆娘老點佢買澳元波幅內唔升唔跌
果排D商品貨幣係咁升
我老婆當然又做左羊牯啦

ha8mo,你個肚"酥"得喇喎

買唔升唔跌佢最後拎返咩幣?

我都成日比人sell呢d野
不過我有一原則就係唔熟唔做
如果想做一定會四出問人
知晒details再考慮

禁止訪問

大宅

你咪衰衰咁成日笑老婆喇

禁止訪問

大宅

原文章由 ha8mo 於 07-11-20 09:12 發表
你想要D咩選擇?

其賁我想有靈活既掉動可能性, 本來諗住搵間高息d既銀行做定期, 但佢又sell 我完全另一樣野 !:tongue:

禁止訪問

大宅

就定期利率黎講其實大新唔算低
你都可以問o下建行/永亨既
不過依家間間10萬都係around 2.x%
高小小都係睇小數點後o個個位咋

禁止訪問

大宅

我都有做外幣定期,真係高息好多
如果d錢唔等住用都係好選擇

不過Daisy媽咪要靈活掉動,依家先黎入外幣有兌換風險,唔一定會入左就升,要用錢o個陣就麻煩

大宅

原文章由 littlefatc9 於 07-11-21 11:38 發表
我都有做外幣定期,真係高息好多
如果d錢唔等住用都係好選擇

不過Daisy媽咪要靈活掉動,依家先黎入外幣有兌換風險,唔一定會入左就升,要用錢o個陣就麻煩 ...

我之前問大新, 咪 2.% 羅 ! 如果外幣, 邊隻隱鎮d呀 !

大宅

原文章由 Daisy媽咪 於 07-11-21 13:39 發表
我之前問大新, 咪 2.% 羅 ! 如果外幣, 邊隻隱鎮d呀 !

依家睇再減息,有d銀行比1.8,1.9% 咪即係唔鼓勵你定期

要穩陣外幣我諗到美金咋,話晒同港元掛鉤(其實即係無比過意見你 ,我自己澳紐都有但低位入,依家市場好波動我唔知應唔應該叫你入)
我上次贖左d基金既美金o係永亨定期每星期續都有3.9%,不過都有買賣差價架,你自己計o下數

唔知幫唔幫到你:loveliness:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 Daisy媽咪 於 07-11-21 13:39 發表

問下渣打啦, 佢哋上個星期sell我話有隻戶口俾新開資金, 年息加1%, 係活期又唔駛鎖c啲錢, 計埋有3%, 不過隻戶口只係做優惠期, 即係只得嗰段時間加1%, 到期咪取消囉, 好過放而家啲定期.

禁止訪問

大宅

大眾一個月2.95又真係好高喎
今朝八o下hsbc,竟然10萬一個月係1.4
仲低過簿仔

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至