夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

男人都是受軟不受硬嗎? 答案是 "通常係, 尤其是在家中". 大家記不記得一個叫人小心過馬路的廣告? 一位伯伯亂過馬路, 婆婆很生氣地勸他, 他卻說自已是跑步冠軍, 婆婆就話 "五十年前呀嘛". 如果對話就此結束, 你認為伯伯會否聽婆婆的勸告呢?

我從男性的角度看, 伯伯絕不會聽! 其實伯伯不會唔知亂過馬路危險, 也不會唔知自己 已經唔係五十年前的自己, 既然他已經知道, 婆婆再說一次又有何作用呢? 不單如此, 婆婆這樣說, 其實是正在否定伯伯的能力, 只會挑起伯伯保護自尊的本能, 結果可能適得其反.

好彩對話並未完結, 婆婆說 "個孫咁錫你, 你有乜事, 傷心死佢呀!" 經此一提, 畫面立刻改變, 伯伯的樣貌 由充滿自信但其實是固執 變成了充滿歉意, 跟住自認錯誤, 表示會改. 現實會否如此呢? 我覺得認錯未必會, 但最小這種勸法效果一定比之前的勸法好. 簡單來講, 在這情景, 軟招比硬招有效得多.

這裡經常看到一些女士抱怨老公唔聽話, 勸極都無改善, 我覺得背後可能是勸(其實可能是鬧) 的方法不當.

有事要做, 遲些再寫.

別墅

回覆:男人都是受軟不受硬嗎?

我c6係

複式洋房

男人受軟吾受硬的確無錯, 但係我果件對佢硬時佢痴癲老, 講句野都好似想斬死我全家甘...
對佢軟時...佢以為我真係驚左佢...明正拎正牌叫我揍女去北上.....
所以.....軟同硬都係一樣....係似乎個男人本性.....

Amy999  agree  發表於 14-6-27 11:19

珍珠宮

其實男女都係受軟唔受硬

就算個下硬食咗,都影響感情

夫妻之道都是在於互相尊重和體諒

高雄mami  同意!  發表於 14-7-4 10:10

子爵府

回覆:男人都是受軟不受硬嗎?

珍珠宮

回覆:男人都是受軟不受硬嗎

我老公係,但我都係,其實女人都係受軟唔受硬架~

男爵府

回覆:rkw 的帖子

其實男人既野,讚多d囉。
唯然佢表面即時未必有反應,但十有九都會暗爽。

大宅

其實我估係人都受軟不受硬,大人、小朋友、男人、女人,就連狗仔貓仔都可能係。但正如樓主所講,係睇方法,軟硬兼施,但多少%係硬,多少%係軟,咁就真係睇個人啦

翡翠宮

係人都受軟唔受硬架啦

大宅

有些人指出"受軟不受硬"根本是人性, 其實無分男女, 我不否定這說法, 但正如理性一樣, 每個人都一定有, 分別只在乎程度, 而男性"受軟不受硬"的程度的確普遍較高, 為何如此?

這牽涉到人類的進化過程, 男性有兩個重要的角色: "戰鬥者" 和 "保護者", 當男性要爭奪交配機會時, 他一定要通過戰鬥來獲取, 而為了令男性在戰鬥中更勇敢, 他在戰鬥中會分泌大量的荷爾蒙, 令他忘記痛楚, 甚至失去理志, 這解釋為甚麼只有男性會亡命飛車, 而絕大部份暴力行為都是男性做出來的.

回到現代社會, 身體的戰鬥已較少發生, 但各種糾紛每天都發生, 如果發生在家中, 男性就重回那戰鬥者的角色, 一旦受到挑釁, 就有機會失去理志, 女性沒有這"戰鬥者"的角色, 所以相對來講, 女性在夫妻爭執中反而是較理性的一方, 亦即她們較有能力(責任?)控制糾紛的惡化.

你一定聽過男人喜歡小鳥依人的女人 (例如我以前問過一些朋友, 問他們喜歡"倚天屠龍記"中那一位女角, 大部份都選擇"小昭", 而完全無人選"趙敏"), 這其實又可用進化來解釋, 當男性經過戰鬥取得交配權後, 他就有需要保護他的妻(和妾, sorry to say), 而在保護的過程, 他會得到很大的滿足感, 這就解釋到為何 伯伯聽到孫子會傷心就可令他軟化.

如果你的目的是令老公依你的想法做, 而不是只想在他身上發洩一下, 就要多明白對方的想法和弱點, 好好地做個聰明的女人 (In this context, 其實趙敏一點都不聰明). :lol

禁止訪問

引用:男人都是受軟不受硬嗎

複式洋房

做一個聰明女人吾易做....真係好睇個男人本性....
一個男人爛滾好賭脾氣嗅, 仲有直得相對既餘地嗎?
我切切低低舉

大宅

mm412 發表於 14-6-27 11:39
做一個聰明女人吾易做....真係好睇個男人本性....
一個男人爛滾好賭脾氣嗅, 仲有直得相對既餘地嗎? ...
絕對贊成, 婚姻好壞到最後都取決於兩個人的本性, 也取決於大家有沒有愛, 這兩者就像汽車的引擎, 壞了, 車就不行. 相處技巧只是潤滑劑, 懂得運用 車會行得順一點、遠一些, 但始終不是最核心的一環.

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

要好好學習做一個小鳥依人的女性

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實所有既野大前提係你要清楚你既另一伴係個點既人
我老公好保護我 好就得我
但相對地有D底線我係唔掂得
例如佢既頭髮

每個人都有佢自己既底線

禁止訪問

大宅

引用:Quote:mm412+發表於+14-6-27+11:39+做一個

原帖由 rkw 於 14-06-27 發表
絕對贊成, 婚姻好壞到最後都取決於兩個人的本性, 也取決於大家有沒有愛, 這兩者就像汽車的引擎, 壞了, 車就 ...
核心係咩啊,快d講

侯爵府

男人都是受軟不受硬嗎? 答案是 "通常係, 尤其是在家中". 大家記不記得一個叫人小心過馬路的廣告? 一位伯伯 ...
基本上就係人都係,但男人尤其要面子,軟功就易入手啲,而且要用洗腦方法對佢地,成日借頭借路講人地啲野佢知,講應該點會好啲,等佢入腦,扮無辜就最易

大宅

回覆:男人都是受軟不受硬嗎

我想知多d點為止軟,有時真系好火,控制唔到自己

大宅

男人都是受軟不受硬嗎? 答案是 "通常係, 尤其是在家中". 大家記不記得一個叫人小心過馬路的廣告? 一位伯伯 ...
請問樓主是不是教師?

首頁

尾頁

跳至