少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

連老師都話, 一放鬆佢少少, 佢就作反

升小一啦, 都唔知點...叫佢係圖書館同表姐佢地睇書, 做功課, 去之前就應承咩都得, 上到去, 睇到D 同學, 跑到叫唔停...話極都唔聽, 唔理

平時同佢講野就講到你口乾先應你...話佢就只識喊, 轉頭又係咁...

得真係唔識教, 唔知點先教好佢...

由最初同佢講道理 > 傾計 > 話佢 > 閙佢 > 打佢。。。

每次佢咁, 都覺自己好失敗, 點解教到個仔係咁。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我地小學中學時一轉堂課室冇老師果陣, 個個小朋友都響度傾計架啦, 之後俾老師又鬧又罰, 最後都係一樣.

小朋友多數係咁, 唔好俾咁大壓力俾自己, 慢慢教.

公爵府

回覆:teacats 的帖子

我老細放鬆我少少,我都作反架。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

我第一個諗到嘅就係每次有客人嚟,阿仔就偷偷玩電腦,真係一放鬆就作反

大宅

醒目開學勳章

回覆 bosch 的帖子

我都明, 但經常都有人話你個仔點點點, 就會好唔開心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

teacats 發表於 14-6-29 22:02

我都明, 但經常都有人話你個仔點點點, 就會好唔開心

我都想2個仔聽話d, 響圖書館時見人地女仔係好靜好定, 佢兩個係周圍跑, 叫唔停. 我地有時同佢地講好上到圖書館時要靜, 真係做到的話之後有獎, 可以獎勵佢地去公園玩, 或者返到屋企有餅仔食, 有時有效. 真係失控時會即刻帶佢地走, 就算響超巿買野買到一半都會帶佢地走冇情講.

另一方面我唔會乜都唔俾小朋友做, 如果去圖書館, 我會預先叫佢地自己揀2-3本書去借, 講明會留響圖書館幾耐等. 佢地成日想參與借書過程, 我要求佢地乖乖地先, 之後至俾佢地幫手去借書. 有時我扮無知, 話想搵某本書, 之後俾個number 引佢地幫我搵書, 佢地一般都想幫手, 咁我就要求佢地要靜靜地帶我去書架度搵書. 你都不如試下諗有冇方法好似玩玩下要佢地聽你指示啦, 男仔真係冇時停又易分心, 要出軟功至可以攪掂佢地一半. 不過佢地乖的話, 自然有得讚.

我兩個仔好識睇時機, 見有人黎探我地就會搵佢地做擋箭牌, 會爭取注意力, 又叫又跳, 呢個時侯真係要堅持己見, 唔o岩就佢地罰企, 我唔會俾其他人做炸兩.

你放鬆d 啦, 有時唔係你個仔既問題,而係人地鍾意強加大人既規距於小朋友身上.

大宅

醒目開學勳章

有時唔係你個仔既問題,而係人地鍾意強加大人既規距於小朋友身上.

我覺得你講得好啱...

有時見佢比c6 閙完, 個樣好無辜咁...真係心都痛

翡翠宮

小朋友要慢慢教俾多D耐心先得,試下搞個獎罰遊戲,聽話就有獎勵

民房

回覆:阿仔一放鬆佢, 就作反...

緊得黎 佢做得好 要讚下 俾啲耐性

大宅

醒目開學勳章

回覆:阿仔一放鬆佢, 就作反...

唉!
真係好担心佢小一唔知點……因係阿姨湊放學,但如果表姐係學校有活動就要等埋先放學,好怕係學校睇少陣,放鬆咗佢,就跟啲曳同學喪玩
真係唔知點!!!
我又唔可以做F T M

首頁

尾頁

跳至