跳至

首頁

尾頁

複式洋房

對於這校,有冇讀緊的家長分享下意見呢?因看到的資料都是好壞參半。謝謝!

子爵府

回覆 ireneleecat 的帖子

慢慢睇下舊post

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=11589517&extra=page%3D5

大宅

引用:對於這校,有冇讀緊的家長分享下意見呢?因

原帖由 ireneleecat 於 14-06-28 發表
對於這校,有冇讀緊的家長分享下意見呢?因看到的資料都是好壞參半。謝謝!

...
其實,好壞參半有好多個原因。有家長喜歡活動教學,英普學習,彈性課程,所以選圓玄。有家長鍾情於傳統教學,母語學習,有聯系中學保險,所以唔 buy 圓玄,喜歡傳統小學模式。

圓玄全部科目以英語教授,只有中文課用普通話教授,所以學生英文好而中文就較弱。正如傳統小學,多以母語上課,中文會較强而英文一科就較弱。

最重要是了解自己小朋友所需,選一間適合的學校才是。

jackieman  同意  發表於 14-6-28 21:44

大宅

回覆:圓玄小學

我選擇圓玄,因我不想自己小朋友6年只坐在座位上聽課。我想我小朋友學習主動一點。圓玄提供了很多不同的責任給每班每一個小朋友,例如班長,管理圖書,科長…等等,所以各人都有學習的機會。

大宅

引用:Quote:原帖由+ireneleecat+於+14-06-28+發

原帖由 Xbot 於 14-06-28 發表
其實,好壞參半有好多個原因。有家長喜歡活動教學,英普學習,彈性課程,所以選圓玄。有家長鍾情於傳統教學 ...
我同意你講法,每間學校都有長短處,最緊要選擇一間適合自己子女的!
我喜歡圓玄英普、活動教學,校長、老師都好好!
我女黎緊升小三,我講笑咁問佢:同佢轉間近屋企的小學好唔好?(因家在元朗)佢話唔制,好鍾意圓玄,同埋有好多活動!想想下,又係喎,佢地成日都有活動玩的!遲下仲有游泳池添

子爵府

引用:Quote:原帖由 Xbot 於 14-06-28 發表其實,

原帖由 翹翹媽媽 於 14-06-28 發表
我同意你講法,每間學校都有長短處,最緊要選擇一間適合自己子女的!
我喜歡圓玄英普、活動教學,校長、老 ...
我想問下元朗大約幾點上車?

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+14-06-28+發表我

原帖由 yeeyeey2k 於 14-06-29 發表
我想問下元朗大約幾點上車?
睇你住邊頭啦,如YOHO果頭附近就6:55-7:00左右

子爵府

引用:Quote:原帖由 yeeyeey2k 於 14-06-29 發表

原帖由 翹翹媽媽 於 14-06-29 發表
睇你住邊頭啦,如YOHO果頭附近就6:55-7:00左右
我住塘坊村站附近呀,730黎到未呢?

技安  7:35左右上車  發表於 14-6-30 00:46

大宅

引用:Quote:原帖由+翹翹媽媽+於+14-06-29+發表睇

原帖由 yeeyeey2k 於 14-06-29 發表
我住塘坊村站附近呀,730黎到未呢?
校車時間表無講塘坊村,但洪水橋約7:30

大宅

回覆:yeeyeey2k 的帖子

我外家都在屏山,我囡囡每天都回屏山吃飯,今年都是9月讀p1,你的小朋友是仔定女

大宅

回覆 Xbot 的帖子

你所提及的責任工作俾學生,傳統及官津學校都有喎

大宅

引用:回覆 Xbot 的帖子你所提及的責任工作俾學生

原帖由 KEKELAMLAM 於 14-06-29 發表
回覆 Xbot 的帖子

你所提及的責任工作俾學生,傳統及官津學校都有喎
我冇列出所有其他的責任!!! 重有圓玄學生係不時要做 group project and presentation. 冇人可以只坐係位,唔使郁去完成小學課程!!

大宅

官津校要按課程指引,變相學生要多背誦和功課量多,所以根本不可能時常要求學生要做 group project and presentation 這種模式學習。

所以我説,家長要先了解自己小朋友,再選一間合適的學校。

複式洋房

好多謝大家的意見,我亦覺得沒有最好,只有最適合,選一所最適合自己仔女的,我女兒讀開英文幼稚園,很喜歡英文科,所以這校約收小女入讀就好啦!

大宅

回覆 yeeyeey2k 的帖子

學校打左俾你拿

子爵府

圓玄真係好多活動。尤其是高年班, 過往經驗, 有澳門兩天遊包酒店, sky100一日團, 都係學校贊助。學生唔使比錢。另有國內考察團, New Zealand遊學團, 各類training camp, 學生大使去訪問不同名人, 大哥哥大姐姐計劃等, 其他都不能盡錄.......多到數不勝數。

每年P6畢業禮, 畢業生的表演都全交由學生自己一手包辦, 老師唔會知他們表演什麼。 學校給了好多空間給他們發揮。

vincat    發表於 14-7-3 11:19
mybabycullen    發表於 14-6-30 13:13

複式洋房

未知結果呀!等信通知。

男爵府

好媽媽勳章

引用:圓玄真係好多活動。尤其是高年班, 過往經驗

原帖由 bestwish 於 14-06-30 發表
圓玄真係好多活動。尤其是高年班, 過往經驗, 有澳門兩天遊包酒店, sky100一日團, 都係學校贊助。學生唔使比 ...
仲有5年級同學會去大陸交流2-3日,係全級同學一齊去,好開心嫁。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

好開心有家長分享圓小學校情況,我都很喜歡學校既教學方針,對小朋友溶入社會,社交能力都有莫大幫助,小朋友自行掌握自己既人生,呢方面我好高興,能夠有學校用心為小朋友著想,而唔係填鴨式,吹谷名次,
但我自己就比較著急的是,小女是出自一所普通幼稚園,從小亦不是在英語環境下長大,入讀既機會相對少!但我也希望給小女一個機會去爭取自己未來六年既學習人生!

子爵府

引用:回覆 yeeyeey2k 的帖子學校打左俾你拿

原帖由 apple_haha 於 14-06-30 發表
回覆 yeeyeey2k 的帖子

學校打左俾你拿
未呀,等聽朝上網睇結果,不過今日飲茶,啲長輩知仔考到第一志願同考圓玄,你一言我一語,好多唔同意見,好煩

首頁

尾頁

跳至