單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我都派了屋啦...真係東九龍區,近返學返工...

珍珠宮

感謝天父...非常感恩...

大宅

引用:Quote:原帖由 我要一個家 於 14-10-10 發表

原帖由 chowqv 於 14-10-11 發表
封信根本唔會經你手,醫生會寫字叫醫務社工跟。佢可以拖,但無得say no.如果佢拒絕既,你同醫生講。

...
我社工完全唔做嘢,由陀住到而家就黎2歲喇,都唔知點算!娘家依邊就來比人趕走喇,又無人湊,無收入(C6賭錢欠債無比家用),好徬徨!

♥ 39W4D ♥ 3.25KG ♥
♥ 8/2 - 3.27KG ♥ 14/2 - 3.29KG ♥ 19/2 - 3.41KG ♥  7/3 - 3.89KG ♥ 10/4 - 4.93KG ♥
♥ 25/6 - 6.44KG ♥ 7/8 - 7.38KG ♥

大宅

引用:Quote:sweetswee1 發表於 14-11-27 16:38

原帖由 Macusmama 於 14-11-28 發表
當然,你忌到就可以比小孩一個家,但唔得都無計...再加上,有自己父母同兄弟姐妹,都唔算唔係一家人,只是沒有父 ...
咁如果曾經因為C6一家諗唔開做傻事呢?法官會判BB比C6嘛?我而家keep住食藥覆診的。

♥ 8/2 - 3.27KG ♥ 14/2 - 3.29KG ♥ 19/2 - 3.41KG ♥  7/3 - 3.89KG ♥ 10/4 - 4.93KG ♥
♥ 25/6 - 6.44KG ♥ 7/8 - 7.38KG ♥

大宅

引用:Quote:sweetswee1 發表於 14-11-27 16:38

原帖由 Macusmama 於 14-11-28 發表
當然,你忌到就可以比小孩一個家,但唔得都無計...再加上,有自己父母同兄弟姐妹,都唔算唔係一家人,只是沒有父 ...
其實我由懷孕知道自己唔妥(抑鬱)已經識主動揾健康院姑娘(BK JM教路),黎緊下個月搞法援、準備申請綜緩,又要煩住屋問題,真係好感慨囉!明知條路難行,但為左BB點辛苦都要行落去。。。。好辛苦好累好想放棄,但我做唔出,我的世界只剩下BB。。。

別墅

我都等緊公屋……我係綜緩單親媽咪有兩个女,有社署保護兒童及家庭服務課社工跟進我地,我都有睇精神科,要見埋心理医生兩科都要每月覆診一次,其實我嘅情況可否快d上樓呀?加上大女讀緊特殊學校又会5会有幫助快上樓呢?

大宅

引用:Quote:原帖由 Macusmama 於 14-07-04 發表

原帖由 chowqv 於 14-07-05 發表
精神科醫生簽。
睇左幾次精神科先肯寫信?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 14-07-05 發表精神

原帖由 ting3602 於 16-01-24 發表
睇左幾次精神科先肯寫信?
無話幾多次。醫生真係睇情況,無保証。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:Quote:原帖由 ting3602 於 16-01-24 發表睇

原帖由 chowqv 於 16-01-24 發表
無話幾多次。醫生真係睇情況,無保証。
你有冇睇過?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 16-01-24 發表無話

你有冇睇過?
我有睇過,亦都係醫生簽俾我。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:Quote:原帖由 ting3602 於 16-01-24 發表你

原帖由 chowqv 於 16-01-24 發表
我有睇過,亦都係醫生簽俾我。
你睇左幾次

水晶宮

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 16-01-24 發表我有

你睇左幾次
睇咗好多次,由未生睇到生咗,中間入埋葵涌醫院,所以你無得用我例子黎參考。

不知所謂的乙陸!!!

洋房

回覆:恩/體恤安置

有得揀區既話就盡量揀返派梗新樓既地區,我有朋友都咁樣上樓,派到好舊,環境好差

別墅

引用:有無人咁上樓,+入來分享下

原帖由 evakoo 於 14-06-29 發表
有無人咁上樓, 入來分享下
🙋🏻,恩恤安置,上樓已十年,離婚後三個月已有屋

洋房

回覆 lovly_family 的帖子

你有野要收收埋埋, 咁睇醫生有咩作用呢?醫生係幫你架嘛!
你睇精神科, 每次覆診都要做份問卷先架, 你就按你自己個情緒狀況填
佢地睇完同你計分, 做評估.
入到房見醫生, 你 "喊得出就喊啦" ...唔好將 "感情" 收收埋埋. 係乜野俾壓力你, 你就照講.
醫生通常唔會主動叫社工幫你手. 你要靠自己搵社工.

首頁

尾頁

跳至