跳至

首頁

尾頁

大宅

我今日帶左康康去睇e生喇~ 安排左佢出年2月19做手術呢~ 雖然係一個小手術, 即日可以出院, 但我個心都真係好唔舒服, 好擔心呢~~~

大宅

實有擔心定啦. 不過放鬆D吧. 同有關TOPIC的 人分享下. 會舒服D架.
]My Melody[/url]

等待驗證會員

呢度有啲網頁講小腸氣,你可以睇睇!我明白做媽媽都唔想自己的小朋友有病,你的担心我理解的,你要堅強啊!因為你的情緒係會影響到康康的!樂觀的面對,對佢會開心啲!
http://www.pedsurg.idv.tw/inguinal_hernia.htm
http://www.sinlau.org.tw/teach/aa03.htm
http://www.mingpaohealth.com/cfm/news3.cfm?File=20041015/news/gst1.txt
原文章由 agneslai206 於 07-11-21 22:34 發表
實有擔心定啦. 不過放鬆D吧. 同有關TOPIC的 人分享下. 會舒服D架.

[ 本文章最後由 lampopo 於 07-11-21 23:54 編輯 ]

水晶宮

好媽媽勳章

我大仔3歲時都做左,要全身麻醉,所以之前12個hrs唔可以食野.
手術好快做完,1個鐘唔洗,做完手術後半個鐘就醒.
醒左之後佢仲可以即刻落地玩車,而且仲超好胃口,食左大半盒飯,連佢平時唔鍾意食o既肉都不停咁要食.
個傷口始終有小小痛,初時行得好唔自然,行到好似個老公公咁縮起個身,但第二日訓醒就冇事lu.
係呢,康康會係邊到做呀?
放心,真係一個小小手術.

「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

複式洋房

放心吧! 經歷了今次,康康一定是變得更堅強的。

原文章由 poo_law 於 07-11-21 21:23 發表
我今日帶左康康去睇e生喇~ 安排左佢出年2月19做手術呢~ 雖然係一個小手術, 即日可以出院, 但我個心都真係好唔舒服, 好擔心呢~~~

~恩朗&細B生活點滴~*耶穌愛你*[/url]

等待驗證會員

poo_law

點會唔擔心, 只有盡量提醒自己放鬆d
康康好叻仔, 做完手術好快生猛晒

大宅

唔好太擔心啦, 康康有個堅強既媽媽, 佢都會好堅強既.

大宅

poo_law,

你聽patpat講啦!佢係過來人…你睇佢個仔而家幾健康!

唔洗擔心!

大宅

我明架喇, 但係我都係好擔心~~~ 我都知係小手術, 同埋我知小朋友復原係好快既~~~ 不過個心一聽到要全身麻醉, 要開刀就...
係呢, pat你個仔做開3個洞定直頭開刀架??? 我會o係聯合e院做, 佢都話唔實幾點做比我聽, 只係叫我夜晚12點後唔好比佢飲奶, 6點後禁水~ 我好怕o係e院等好耐都唔做, 呀仔又餓到喊咁呢~~~ 咁細過就要受d咁既苦, 真係慘~~~ 本來佢無g6pd(因家姐有), 我真係好開心架, 點鬼知又有一個咁樣既問題, 真係養兒一百歲, 長憂99呢~~~

!佢係過來人…你睇佢個仔而家幾健康!

唔洗擔心! [/quote]

[ 本文章最後由 poo_law 於 07-11-22 15:43 編輯 ]

大宅

畀面勳章

原文章由 poo_law 於 07-11-22 15:25 發表
我明架喇, 但係我都係好擔心~~~ 我都知係小手術, 同埋我知小朋友復原係好快既~~~ 不過個心一聽到要全身麻醉, 要開刀就...
係呢, pat你個仔做開3個洞定直頭開刀架??? 我會o係聯合e院做, 佢都話唔實幾點做比我聽, 只係 ...

其實全麻都未嘗唔好架 訓完一覺就起身 咩都攪掂晒 幾好 反之半麻既 小朋友睇住醫生做手術同埋手術室既氣氛 咪重會嚇親小朋友

康康無事既 邊個有事都好 總之有得做手術即係有得解決 向好果方面諗啦 :-P

水晶宮

好媽媽勳章

你有冇幫康康買保險呀,如果有不如考慮私家做.
熙熙係開刀o架,醫生話如果做微創開3個洞但又做唔到時又要再開刀,所以不如直接開刀.個傷口依家唔多覺眼.

原文章由 poo_law 於 07-11-22 15:25 發表
係呢, pat你個仔做開3個洞定直頭開刀架??? 我會o係聯合e院做, 佢都話唔實幾點做比我聽, 只係 ...

男爵府

poo_law,

我好明白妳嘅擔心, 我個仔下個月4號都要做呢個手術, 都係起聯合做, 我做完返黎話妳聽吖.

大宅

pat, 康仔有買保險, 但因為一出世就巳有問題, 所以保險一開始巳話果part唔受保既~~~ 嗚
kelvinbb, 原來有同音人呀~~~ 好呀, 你做完手術返黎再話我知啦~~~ 等你既好消息呢~~~ 我真係好擔心呢~~~

原文章由 kelvinbb 於 07-11-23 12:29 發表
poo_law,

我好明白妳嘅擔心, 我個仔下個月4號都要做呢個手術, 都係起聯合做, 我做完返黎話妳聽吖.

水晶宮

好媽媽勳章

我大仔出世時都有小腸氣,不過佢地咁細過又唔使驗身,個agent都冇幫我寫佢有問題.所以舊年熙覺年做手術都有得保.
放心啦,我本來想排政府,不過實在等太耐,同佢成日都話痛......
我自己鍾意政府醫院多d,因為佢地24小時有醫生,而且仲可以唔陪過夜.
唔好太擔心,我都明白擔心係會有,唔係擔心個手術,而係擔心個全身麻醉.依家麻醉唔使打針o架,聞兩啖氣就訓著.

原文章由 poo_law 於 07-11-26 18:10 發表
pat, 康仔有買保險, 但因為一出世就巳有問題, 所以保險一開始巳話果part唔受保既~~~ 嗚
kelvinbb, 原來有同音人呀~~~ 好呀, 你做完手術返黎再話我知啦~~~ 等你既好消息呢~~~ 我真係好擔心呢~~~

...

大宅

我之前買保險係因為健康院個e生o係康康本手冊仔果喥mark左下體個袋袋特別大, 跟住保險公司先話唔保咋~~~
係啦, 我就係怕佢全身麻醉, 怕佢等做手術前無野食既可憐喊聲, 怕佢做完手術成隻死狗咁既可憐樣, 我怕自己到時會忍唔住喊出黎呢~~~

原文章由 patpat234 於 07-11-26 23:24 發表
我大仔出世時都有小腸氣,不過佢地咁細過又唔使驗身,個agent都冇幫我寫佢有問題.所以舊年熙覺年做手術都有得保.
放心啦,我本來想排政府,不過實在等太耐,同佢成日都話痛......
我自己鍾意政府醫院多d,因為佢地24小時有 ...

男爵府

me too. 我個仔個保險都係唔包架, 因為佢起聯合出世, E生寫咗佢個度有問題, 所以保險唔包囉. 好彩排政府都OK, 依家都係14個月就有得做.

禁止訪問

水晶宮

好媽媽勳章

唔一定係男仔先有,不過男仔有o既機會高d,我細個時都有.
我仔出世冇幾耐個肚臍脹大,好似粒大波子咁,返過健康院問係小腸氣,因為果時太細,而且有d bb大左就會冇左呢個情況,最後冇理.我大仔7,8 個月後已經冇左個大肚臍,到2歲幾時發現佢個袋袋有d脹,而且佢成日都"練"住所以再去問醫生,果時先決定要做手術.

原文章由 schan 於 07-11-27 16:03 發表
其實我想問吓你地點發現小腸氣?有咩特懲(係咪袋袋大)?係咪男仔先有㗎?

大宅

我個仔就係一出世就知佢下面個袋袋係大d既, 但就無凸臍, 跟住e生都係話有d小朋友大大下就會縮返, 叫我留意住佢會唔會變大變紅, 跟住一歲返去check~ 一歲返去check完佢就話應該係小腸氣喇, 因為呀仔喊果陣著底底果個3角位會有一粒波咁既粒粒漲起tim既, 跟住佢就安排我出聯合book期見e生喇~~~ 見完e生佢就話要做手術了~~~

原文章由 patpat234 於 07-11-27 16:28 發表
唔一定係男仔先有,不過男仔有o既機會高d,我細個時都有.
我仔出世冇幾耐個肚臍脹大,好似粒大波子咁,返過健康院問係小腸氣,因為果時太細,而且有d bb大左就會冇左呢個情況,最後冇理.我大仔7,8 個月後已經冇左個大肚臍, ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至