跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 小希希 於 07-11-28 23:05 發表
小希之前手胶位有, 我問睇開個中醫師(有西醫底), 佢話係因為bb消化唔晒d奶粉, 所以發出來, 佢叫我開稀d奶(6sp+6oz水-->5sp+7oz水), 依家keep咗2個月, 真係好番, 信不信由你.

不過今日小希塊面好似'曝刷' ,紅晒, 我 ...

思思 since birth 就有 Ezcema ... mild個d... 有rashes found 係 face , + ankles...

I got the HC 1% but not much use... for now, I just always put Vaseline on her infected areas.... hope can relieve abit laa...

大宅

我都有用e種藥膏同Bosco查,不過係好嚴重先至用,平時都係狂查QV同愛麗他黎保濕,但係家陣Bosco塊面都仲好似馬騮pat pat咁呀!:-( :-( :-(
原文章由 Dr.Mickey 於 07-11-29 08:28 發表

思思 since birth 就有 Ezcema ... mild個d... 有rashes found 係 face , + ankles...

I got the HC 1% but not much use... for now, I just always put Vaseline on her infected areas.... hope can relieve ab ...

子爵府

栗子出世無耐都有濕疹,成面都係,開頭我地唔知果D係濕疹,以為佢係熱氣無理佢,之後比左佢飲開奶茶同搽金銀花後就退淨一達係眼邊,果達野維持左好耐,成個月都重係到,跟住帶左栗子去睇醫生先知係濕疹,個醫生都係比左類固醇栗子搽,搽左2-3次後栗子就好番哂無再出過啦﹗ 不過醫生話濕疹係醫唔好架,有機會番發﹗

原文章由 Baby承恩 於 07-11-22 17:45 發表
想請問大家嘅濕疹bb今年轉季嘅情況係點呢?

承恩每隔一兩個月都會喺腳仔到出...要搽類固醇.....唔知你地d濕疹bb依家點呢?

子爵府

乜濕疹唔係淨係會生係面仔到咩?栗子呢2日面仔都紅左,我以為係乾燥渣,咁我點知係爆拆定濕疹?點分?

複式洋房

Oh, so many bb like my son 塊面好似'曝刷' ,紅晒!
I tried vasaline, 蛾娜立英, mustella, bubchen cold cream, all cannot improve the problem.... trouble! any good brand?
我的小天使 ~ Howard 仔仔 於2006年11月13日出世啦!

複式洋房

下. 我見有d媽媽用左qv都冇用ar. 佢好似已經係好保濕  架wo. 都 冇用?. 我仲唸住買來試下tim
其實 疹係因為乾先有. 咁有冇人用試過家裡用加器去使室內既濕度加高.咁會唔會好d呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我女女不嬲用開olitum,時好時壞,都要keep住隔幾日就搽藥膏。最近,試埋qv,情況都係差唔多。

健康院姑娘話,如果唔係乜野敏感,其實就要睇bb一路一路長大,自己加強抵抗力。

已不斷幫佢保濕,滋潤,都仲係有。我已經乜都去試,所以已專程買部放濕機,但好似作用唔大o羅!!

大宅

I just use Vaseline + Aqueous Cream...

I have HC 1% topical cream + lotion (doctor's prescription) and used many times... still doesn't help...

When big brother was small... I just use Vaseline and no more Eczema now... but for CC... same treatment as big brother but... don't know why she still has Eczema...

洋房

睇過一遍咁o既報導
係咪比多d魚 BB食會好d 呢
細個就驚佢地敏感
E家大左應該ok

Omega 6食物 改善皮脂

Omega 6是一種不飽和脂肪酸,幫助皮膚增加油脂,食物當中以魚類含量最豐富,黃國豪醫生建議:「宜選擇魚生或蒸魚,炸魚則在製作過程中已流失大量Omega 6,對護膚作用不大。」

對於一般人來說,即使沒有出現皮膚敏感,在冬天亦會有皮膚乾燥情況,年紀愈大愈見嚴重,因油脂會隨年齡減少,他提議可從提升膠原及荷爾蒙方面入手。現時不少激光科技都可以增加皮膚膠原,如LED Light及電頻緊膚,至於以藥物調節體內荷爾蒙,則要先徵詢醫生專業意見

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

原來呢樹都有好多濕疹B呀 我仔仔都係12朝就開始有, 到4/5個月時最嚴重, 而家好番好多, 但係D手手腳腳都仲係紅卜卜又甩皮, 仔仔一得閒或者瞓覺時就最鐘意R R R, 我都仲係信BB大D抵抗力好D會慢慢好番架!

你地有無試過濕疹bb論壇介紹果隻David Cream呀? 我阿b查得幾好喎, 暫時效果最好都係佢同Cetaphil

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我剛買左支cetephil bath liquid, 未開始用, 因想用埋支oilatum先

wingtsang,

想請問david cream係咪一隻排子名? 大約幾$?

另, 你話用cetephil幾好, 係咪佢隻bathing liquid + cream 一齊用?

大宅

請問你地有無用過"紫雲膏"? 十一少呢排好勁, 手腳面都抓到出水, 啱啱聽人講"紫雲膏"好掂不過要diy, 諗住今日開工

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1240444&extra=page%3D1&page=2

http://www.baby-kingdom.com/?uid-86290-action-viewspace-itemid-4287

我都想整,不過無時間:-(

原文章由 Baby承恩 於 07-12-31 14:09 發表
我無聽過wow...承恩呢兩日塊面都好似想出咁...我都好驚呀

十一少睇左醫生未呀...出左水就要用埋消炎藥膏wow..."紫雲膏"係點整架

...

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

珍珠宮

小b呢幾日又好勁喇, 連續幾日搽左類固淳喇, 都無好番, 只係keep住無再差!:-(

珍珠宮

仔仔錫錫你 ,

好在你提醒左我,b女 4個月時,有位bk 好心mami 整左盒細細盒紫雲膏比我,當時b女太細,我唔敢試得多(因之前從未聽人講過),我只係搽一兩次好少好少,見不大反應,我就收起。

尋日,我聽完你講,搵番盒紫雲膏出,狠狠地用用好多,只係搽一次,今日見佢無乜痕同好好多!

唔知係紫雲膏咁犀利,定撞正天氣又變呢?不過我會keep住試,有咩結果再同大家匯報!

男爵府

我之前都上網買左David Cream比我inin用,都ok,但宜家用晒,唔知邊度可以買?宜家我就用馬油+隻燕麥lotion,and用oilatum冲涼,但塊面好似'曝刷'咁紅晒,d手腳就只係乾d,都ok.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至