親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

Day1:約12點到新加坡機場,勁hea喺機場俾阿囡玩陣室內遊樂場先走,搭mrt去park royal on picketing road,已經3點幾,check in完去食阿坤,再番酒店游泳池游水,之後去食珍寶。
Comment:間酒店外形大堂泳池都好ok,反而令到覺得間房好普通,仲要唔平。無浴缸,亦無bb盆提供,同bb沖涼唔太方便。珍寶個辣椒蟹堅好食。

Day2:book咗阿寶包車去Legoland,差不多12點離開酒店,行woodlands,少塞,去到約1點半,靚仔司機免費車埋我哋去食lunch,去到酒店約3點,4點先有得攞房,check in完去legoland玩到6點,再去食飯。
Comment:司機帶我哋去食地道馬來西亞肉骨茶,我個人好鍾意因我本身唔鍾意新加坡嗰啲太大陣藥材味。Legoland酒店好啱小朋友,值得一住。Legoland附近食店大部份約730pm關門,要留意時間。Legoland好曬,無乜有遮蔽嘅地方,都多嘢玩,大人細路都啱。

Day3:早餐完再去Legoland,2點轉玩water park,5點book咗去食海鮮同睇螢火蟲再去食榴連。
Comment:water park唔大,都幾好玩。海鮮好食,平,司機介紹醉蝦,值得一試,但個蟹就爭少少。螢火蟲基本上好平,但如果唔夠人成團,佢會要你包晒成隻船,介錢貴㗎,所以出發前可叫司機問清楚。因我從未睇過,所以覺得靚,成棵樹都係,全程約15~20分鐘左右。嗰度除咗睇螢火蟲之外,入場費包埋個小型動物園,可餵動物,但我哋成8點先去到所以無玩。榴連係我媽最愛,佢話好食。

Day4:11點就要check out,之後去hello Kitty land & little big club。玩到4點半包車番新加坡,都係行woodlands,約2個鐘番到新加坡,住Swissotel。攞房後去Singapore Flyer,喺嗰度晚飯埋番酒店。
Comment:hello Kitty land & little big club基本上係俾小朋友玩,因我囡鍾意barney,而佢有場show,所以都覺得幾ok。swissotel係一間舊裝5星酒店,地理位置超方面,我哋住62樓,個景好得。Singapore flyer我個人覺得反而可以有多餘時間先坐。

Day5:搭920am班coach去Singapore zoo,買咗回程430pm飛。點知432pm出到去佢開咗車,好彩可以退番錢。自己揾巴士轉mrt出番Clarke quay,坐river taxi去魚尾獅,再搭mrt去bugis行吓食飯番酒店。
Comment:Singapore Zoo好大,我哋hea行行唔晒,不過都幾ok,最多係馬騮,有個兒童水上樂園。

Day6:搭的士去bird park,玩到130pm搭的士走,番去酒店樓下商場食飯,再搭的士去機場,1810機。
Comment:bird park唔大,3個鐘玩晒,都幾ok,waterfall個area任啲雀喺度飛幾好玩,啲show幾好睇。

總括:新加坡mrt係就係好方便,但其實由一條綿轉另一條線要行好遠,如果唔係搭一個站,行會快過搭車。

男爵府

BK Milk勳章

回覆:分享:6日5夜新加坡 + Legoland之旅

thanks for sharing
我下星期二出發啦
請問Legoland 多唔多人?

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Day1:約12點到新加坡機場,勁hea喺機場俾

原帖由 catli11 於 14-06-30 發表
Day1:約12點到新加坡機場,勁hea喺機場俾阿囡玩陣室內遊樂場先走,搭mrt去park royal on picketing road, ...
好有用我9月去,多謝分享

大宅

引用:thanks+for+sharing+我下星期二出發啦請問L

原帖由 kmpurin 於 14-06-30 發表
thanks for sharing
我下星期二出發啦
請問Legoland 多唔多人?
可能因為我去係平日,所以唔多人⋯

大宅

請問去zoo的coach是酒店提供的還是自己找的,在那裏搭,幾錢,如何買票?謝謝

男爵府

引用:Day1:約12點到新加坡機場,勁hea喺機場俾

原帖由 catli11 於 14-06-30 發表
Day1:約12點到新加坡機場,勁hea喺機場俾阿囡玩陣室內遊樂場先走,搭mrt去park royal on picketing road, ...
請問hello kitty...同litter big club你們玩左多久

伯爵府

畀面勳章

請問你喺legoland食海鮮係邊間?同埋食榴槤喺邊?遠嗎?謝謝!

大宅

引用:請問去zoo的coach是酒店提供的還是自己找的

原帖由 TnKplusHappBaby 於 14-07-01 發表
請問去zoo的coach是酒店提供的還是自己找的,在那裏搭,幾錢,如何買票?謝謝

...
去zoo嘅coach係動物園㗎,有幾個上落點,詳情http://www.zoo.com.sg/m/visitor-info/singapore-attractions-express.html

落車會有人嚟收錢,買你單程定來回。我住swissotel最大原因係因為喺lobby就可以上車,拖住小朋友唔洗轉嚟轉去。

大宅

回覆:小肥肥888 的帖子

都玩咗3個鐘呀計埋行買嘢嗰間store未計食飯。佢有唔同嘅show睇,有少少小兒科機動遊戲,同埋有3個indoor playground,每層一個,小朋友都玩得吓

大宅

引用:請問你喺legoland食海鮮係邊間?同埋食榴槤

原帖由 pakyin1108 於 14-07-01 發表
請問你喺legoland食海鮮係邊間?同埋食榴槤喺邊?遠嗎?謝謝!
遠,我包阿寶車去,食海鮮佢帶我去海x村(sorry唔記得咗個名),食榴連佢帶我去個market度食。

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 kmpurin 於 14-06-30 發表tha

原帖由 catli11 於 14-07-01 發表
可能因為我去係平日,所以唔多人⋯
good thank you

大宅

順帶一提,3歲以下小朋友係免費入theme park,但要入water park就要俾10蚊馬幣一個。

大宅

回覆 catli11 的帖子

請問睇螢火蟲應該預多少時間?Legoland去,車程要幾耐?如想玩埋餵動物,放天燈,應該要幾耐?

大宅

catli11 發表於 14-7-1 00:18
遠,我包阿寶車去,食海鮮佢帶我去海x村(sorry唔記得咗個名),食榴連佢帶我去個market度食。

..請問食海鮮那兒環境怎樣?安全嗎?食物好味嗎?

別墅

回覆 lavender~cat 的帖子

where can I book 螢火蟲 tour and how much?

大宅

回覆:lavender~cat 的帖子

以下係靚仔司機俾我嘅資料:

FIREFLY
基本消费:一艘船RM 120❗

adult -RM 18/sgd 7
child -RM 12/sgd 5
门票包括~萤火虫,mini zoo (rabbit ,fish ,乌龟,珍珠鸡,大象鸡,鹅,羊),mini playground .
建议进入时间~7pm
包括服务有,萤火虫生态讲解,30min 观赏萤火虫。
额外服务有,
1)天灯RM 10/pcs
2)抗蚊贴RM 2/2pcs
3)八尺大红炮RM 38/pcs
4)设有美食煮炒(seafood ,local Chinese food,ais kacang )
桌椅设在河边,可容纳100人的食堂
5)设有船上安全救生衣
6)喂兔子,山猪,家禽

建议,
1)8pm -8.30pm 是萤火虫最多的时候。
2)月亮太亮/华人月圆(初12~初17)萤火虫数量减少
3)下雨等雨停,毛毛雨照常观看萤火虫(船设有挡雨蓬在头顶)
4)天灯(有准备marker pen )

大宅

引用:Quote:catli11+發表於+14-7-1+00:18+遠,我

原帖由 lavender~cat 於 14-07-04 發表
食海鮮係喺海邊,類似流浮山咁,都ok㗎,但係室外無冷氣不過唔覺得熱⋯食物好新鮮,ok好食特別係醉蝦,個人覺得個蟹唔夠珍寶好味,但佢價錢平好多⋯至於安唔安全,我因為係包車去所以感覺好好。

大宅

引用:回覆+lavender~cat+的帖子where+can+I+book

原帖由 lcmbb 於 14-07-04 發表
回覆 lavender~cat 的帖子

where can I book 螢火蟲 tour and how much?
螢火蟲係包車幫我搞埋,如果去,你哋記住叫佢幫你check定嗰晚夠唔夠人成船⋯

大宅

Swissotel the Stamford 上車去ZOO 請問要預早BOOK嗎?

大宅

引用:+本帖最後由+ahschan+於+14-7-4+18:24+編輯

原帖由 ahschan 於 14-07-04 發表

唔洗,兩班車,920am同1220pm

首頁

尾頁

跳至