爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

昨晚約 8 點半想出車去食 dinner, 點知一上車, d 女就聽到有聲發出黎, 咁老公就泊埋一邊落車睇, 原來後輪條呔冇氣, 應該係吉到釘之類而漏氣, 咁當時咁既時間, 應該d "保呔" 既 shop 都收晒工啦, 咪諗住明早先去 "保" 啦, ........
今早老公 渣去 路程好短咋, 他用好慢 5-10 公里 speed 去到 d shop, 點知, 果師父一睇就說, 條呔爛晒, 要買條新的, 他還說點解唔打氣先黎喎.....我老公咪話, 果油站係你地間 shop 鄰近, 點打呀, 我都係好慢渣黎....................比你 "保呔".....點知.....

我想問下, 就係如果下次有d 咁情形再發生, 我可以點做呀,
姐係d shop 收晒工, 冇得即時 "保呔".......
唔該.......

侯爵府

好媽媽勳章

第1時間換左條後備呔........
妳禁揸法,條 'link' 好易壞!!

原文章由 prettylily 於 07-11-23 02:06 發表
昨晚約 8 點半想出車去食 dinner, 點知一上車, d 女就聽到有聲發出黎, 咁老公就泊埋一邊落車睇, 原來後輪條呔冇氣, 應該係吉到釘之類而漏氣, 咁當時咁既時間, 應該d "保呔" 既 shop 都收晒工啦, 咪諗住明早先去 "保" ...

複式洋房

換士啤呔係最正路的做法.

如果D氣漏得唔快,可以唔換呔住,試下打返多d氣先,睇下捱到幾耐,不過部車真後唔好開快﹐

可以在買個電動(或腳踏)氣沯放車尾箱內,不論換呔或平時都有用。
~ goodwind ~

洋房

係lor 無呔換就去打氣先
最正路

男爵府

如果條呔仲有氣就可以睇o下最近油站係邊, 諗o下捱唔捱到去打氣, 但係你當時已經聽到有聲, 即係已經冇乜氣架喇, 唔好博, 換呔啦, 如果士啤呔都冇氣, 一係拎條士啤呔去打氣番黎換, 一係就拆條爆呔出黎去呔舖補呔, 不過千奇要記住用士啤呔攝住即起左o個邊. 仲有另一個方案最方便, 去附近呔舖, 叫佢帶條呔黎同你換左佢, 然後渣落去佢度補...但咁樣可能會收番幾拾蚊人工.

男爵府

畀面勳章

原文章由 goodwind 於 07-11-27 18:00 發表
換士啤呔係最正路的做法.

如果D氣漏得唔快,可以唔換呔住,試下打返多d氣先,睇下捱到幾耐,不過部車真後唔好開快﹐

可以在買個電動(或腳踏)氣沯放車尾箱內,不論換呔或平時都有用。 ...

可以在買個電動(或腳踏)氣沯放車尾箱內,不論換呔或平時都有用。<<<<買這個有咩作用呀 ? , 是否可以自己打住d 氣先, 然後
先去換呔, ....
另外, 問題係當時d 呔 shop 都巳經 close 晒, 所以就算打左氣先, 到明天都係可能又沒有氣了.....
換士啤呔係最正路的做法. <<<<因沒有....

男爵府

原文章由 prettylily 於 07-11-28 22:55 發表

可以在買個電動(或腳踏)氣沯放車尾箱內,不論換呔或平時都有用。

You can learn and fix it by yourself, no worry if it happened again ~
http://www.ibike.com.hk/03_knowledges/06_flat_tyre/01.htm

男爵府

畀面勳章

原文章由 三十歲男人 於 07-11-29 18:12 發表

You can learn and fix it by yourself, no worry if it happened again ~
http://www.ibike.com.hk/03_knowledges/06_flat_tyre/01.htm

thx so much ......明白晒.......

首頁

尾頁

跳至