跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我阿B女成個星期都有低燒undefined (37.8 至 38) 有燒時食一次葯又唔燒,但隔一日又有小小燒,睇醫生都係俾咗退燒葯後又冇下文,有冇媽咪試過呀?undefined

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

係唔係出緊牙仔呀~~~

大宅

醒目開學勳章

原文章由 ankle 於 07-11-23 10:42 發表
係唔係出緊牙仔呀~~~

我都問過,但醫生話出牙仔唔會發燒喎 !!!如果真係因為出牙仔駛唔駛食退葯呀?

公爵府

原文章由 homama414 於 07-11-23 10:53 發表

我都問過,但醫生話出牙仔唔會發燒喎 !!!如果真係因為出牙仔駛唔駛食退葯呀?

是否玫瑰珍

子爵府

豬仔上星期六開始發燒,即刻帶佢去睇醫生,食退燒藥都無乜效,隔一陣又燒過 ,星期一帶佢去睇另一個醫生,佢話BB吽玫瑰疹,會燒4日左右,跟住會出疹,叫我哋唔駛太担心:-| 昨日醫生打嚟問出咗疹未,我話未見喎~佢話控制到BB唔好燒得太高就OK嘞~見到豬仔謝晒都好心痛呀~~
昨天朝早姐姐幫豬仔換片時,發現肚腩,頸,心口都開始出疹,不過見豬仔又無乜特別,無再發燒 ,開始有返d胃口,我諗出咗疹無乜事嘞啩
今朝條頸仲有d疹,醫生話會出3日度~
最緊要唔好俾bb燒得高呀~如果輕微燒,醫生叫我同bb沖暖水涼,擴張毛孔,可以散熱,10分鐘左右,水唔好太熱呀~

原文章由 Cammy3007 於 07-11-23 11:03 發表

是否玫瑰珍

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 EMILYYWN 於 07-11-23 14:59 發表
豬仔上星期六開始發燒,即刻帶佢去睇醫生,食退燒藥都無乜效,隔一陣又燒過 ,星期一帶佢去睇另一個醫生,佢話BB吽玫瑰疹,會燒4日左右,跟住會出疹,叫我哋唔駛太担心:-| 昨日醫生打嚟問出咗疹未,我話未見喎~佢話控制到BB唔好燒得太 ...

記得唔好比BB吹到風呀:cry:

子爵府

ok,知道la,thanks,醜樣豬ee

原文章由 醜樣豬 於 07-11-23 15:01 發表

記得唔好比BB吹到風呀:cry:

男爵府

原文章由 EMILYYWN 於 07-11-23 14:59 發表
豬仔上星期六開始發燒,即刻帶佢去睇醫生,食退燒藥都無乜效,隔一陣又燒過 ,星期一帶佢去睇另一個醫生,佢話BB吽玫瑰疹,會燒4日左右,跟住會出疹,叫我哋唔駛太担心:-| 昨日醫生打嚟問出咗疹未,我話未見喎~佢話控制到BB唔好燒得太 ...

我阿B都試過呀,晚上燒得很厲害,要留意,原來發完高燒,真係會出疹架,點知阿仔又吹到,出埋風冷tim~ 出完疹一個星期到,無事lu,不過那時真係好擔心架!

大宅

醒目開學勳章

Dear littlelamlam and EmilyYWN

如果吽疹係唔係會發高燒嫁?阿囡最高都係38.1. 會唔會唔係吽疹呢?

原文章由 littlelamlam 於 07-11-23 16:29 發表

我阿B都試過呀,晚上燒得很厲害,要留意,原來發完高燒,真係會出疹架,點知阿仔又吹到,出埋風冷tim~ 出完疹一個星期到,無事lu,不過那時真係好擔心架!

公爵府

原文章由 homama414 於 07-11-23 16:40 發表
Dear littlelamlam and EmilyYWN

如果吽疹係唔係會發高燒嫁?阿囡最高都係38.1度. 會唔會唔係吽疹呢?

玫瑰疹是一種嬰幼兒非常常見的疾病。好發於三至十八個月大的幼兒,尤以六到十二個月大的孩子為多。事實上,幾乎所有的幼兒在一、二歲以內,都已得過了玫瑰疹。
此病一年四季都可見,不過每年三月到六月病例較多。引起此病的病菌,一直到一九八六年以後才清楚,是一種叫做「人類疹病毒第六型」的病毒引起。可能是經由唾液等口腔分泌物所傳染。
.玫瑰疹是如何發生的?
患者咳嗽或打噴嚏時,病毒會藉由空氣傳染,使接觸者受感染,潛伏期約5~15
.幾歲的小孩容易得玫瑰疹?
較常發生於出生六個月至三歲內,尤其一歲是受感染的高峰期,季節以春秋兩季較多。
.玫瑰疹會有那些症狀?
1.感染玫瑰疹時,最主要的症狀便是發燒,且常常燒到攝氏要39度以上。
一般持續3-5天。當燒開始退時或已不發燒了,疹子才出現。
2.
疹子最先出現在軀幹及臉部,再慢慢向四周擴散,手腳末端的疹子最少。
至於疹子的性狀,從小紅丘疹到較大他的斑疹都有可能。疹子約二到三天後就消退。
3.
除了典型的「發高燒、燒退才出疹」症狀以外,也可能有一些其他的表現,如拉肚子
、咳嗽、哭鬧不安、厭食、眼皮浮腫、頭部淋巴結腫大等。
4.
還有約四分之一的嬰幼兒頭頂上的前囪門會鼓起來.某些會因發高燒而引起熱性痙攣
5.
一般來說,玫瑰疹雖然燒得很高,但只要燒退了,小寶寶的精神仍不錯,會玩、會笑
,和腦膜炎等嚴重疾病不同。
.玫瑰疹引發之皮疹有何特徵?
疹子由軀幹開始長出,再到臀部及頸部,下肢及臉部疹子較少,不會癢,屬分立式皮疹,
外觀似玫瑰樣呈粉紅色,不會脫皮也不會有色素沉澱在皮膚上。
.玫瑰疹可能併發那些疾病?
1.
發燒可能會誘發痙攣
2.
腸胃炎。
.居家照顧原則為何
1.
高燒時注意退燒及補充水份,有熱性痙攣病史幼童,要適時使用退燒藥,或預防性抗痙
攣藥物
2.
保持皮膚清潔。
3.
食物採易消化為主。
.玫瑰疹可以預防?
目前無特別預防方法,只能在易感染的年齡,避免出入公共場所。

子爵府

thanks Cammy3007...好詳細呀~

原文章由 Cammy3007 於 07-11-23 16:57 發表

玫瑰疹是一種嬰幼兒非常常見的疾病。好發於三至十八個月大的幼兒,尤以六到十二個月大的孩子為多。事實上,幾乎所有的幼兒在一、二歲以內,都已得過了玫瑰疹。
此病一年四季都可見,不過每年三月到六月病例較多。引起此病 ...

別墅

cammy 3007,
thanks a lots!!

男爵府

原文章由 homama414 於 07-11-23 16:40 發表

如果吽疹係唔係會發高燒嫁?阿囡最高都係38.1度. 會唔會唔係吽疹呢?

CammyD資料好有用呀!EmilyYWN阿B好番未呀?

子爵府

妳有心喇~多謝~
豬仔好返晒喇~
我都覺得CAMMY的資料好有用呀~多謝晒:mrgreen:
03/07嗰邊有D媽咪好想知呢個病,我COPY咗過去俾佢哋睇呀~
THANKS CAMMY

原文章由 littlelamlam 於 07-11-27 11:54 發表

CammyD資料好有用呀!EmilyYWN阿B好番未呀?

子爵府

Thanks for Cammy's information

首頁

尾頁

跳至