家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題

傳統雪櫃上面冰格,下面雪格
新式雪櫃調轉,冰格喺下面
其實有無分別?邊種好啲?

子爵府

上面冰格好D

大宅

回覆:winniechoi 的帖子

冰格下面,雪櫃多用D吾使下下貓底吾方便

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:雪櫃冰格在上面定下面好?有咩分別?

冰格下面好似話環保d。。。現在我家的都是冰格下面的。

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

小新答問題
https://hk.knowledge.yahoo.com/q ... n?qid=7006121603372

男爵府

我個雪柜係 , 雪格第一格 , 菜格第二格 , 冰格在最下第三格 , 因唔想成日要烏低腰

子爵府

happyhk 發表於 14-7-2 12:39
小新答問題
https://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7006121603372
但現在許多雪櫃都是冰格在最下。
我部亦是。
其實我覺得唔方便唔衛生, 尤其是安放冰粒的設計。 我哩部, 每次拉開冰櫃, 都可以即時取冰粒, 如此可以知道, 這地方是如何的外露! 當我每次取其他物品時, 總覺得會有機會掉下一些細少碎屑, 污染冰粒。 唔知其他牌子其他型號是如何......

根據小新答問題的原則, 菜格最下是最好的。 現在菜格在中間, 有時都覺得有點過冷, 冷壞蔬菜。
「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

複式洋房

回覆:winniechoi 的帖子

即係傳統式反而好啲。。。咁點解要出反傳統式的下格冰格呢?真係只為方便取食物?

大宅

我都好想知,同埋咩牌子型號好,有無好介紹!

象牙宮

原理: 冷空氣通常由上落下﹐熱空氣會向上昇﹐冷空氣會向下落。
雪柜由一體... 進化成 二段.... 三段. 各分開.

現代雪柜. 你再仔細看一下.
不制冰那个箱体, 有調溫度的. 對不?
根據用者 放置的食物. 調自己需要的溫度.
joyous:

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆 winniechoi 的帖子

其實反傳統雪櫃只得一個好處是(唔洗烏低身攞冷藏室食物),冇話慳到電,冇話有乜特別好處...
反傳統雪櫃唔關(什麼冷空氣向下的)事關每個室都有風扇抽風到每個室.
其實一日裡會開幾多次雪櫃攞食物呢?反而壞處是多數倆門反傳統雪櫃(由其P牌)冰格又細,冰格隻門又多數冇得放嘢!
(H和P牌)三門雪櫃下面櫃桶款,下面櫃桶放嘢要堆放反而仲差D(個人感覺)...得M牌好放D

Mr.Long  M?  發表於 14-7-2 21:09

男爵府

回覆:雪櫃冰格在上面定下面好?有咩分別?

我屋企有老人家, 所以買了冰格下面個種, 方便佢地

子爵府

我又係剛剛睇完雪櫃, 覺得日本品牌創造咁多款式, 主要係配合番日本國內的銷售對象, 唔多啱香港人用。

日式超市, 任何新鮮的産品也用膠托包裝成接近盒型, 再貼label在上方。 主婦購物後入到屋, 第一時間抽出雪櫃內原有的食物盒, 續盒新買的放入雪櫃最底, 再鋪番原本果D快D到期的食物上面。 所以方形櫃桶式的上方向下望的設計最啱用。即係香港某D家庭習慣主力去taste, jason, C!ty Super等高檔超市買新鮮食物果種情形。

以日本人性格, 凡事分門別類最開心, 所以同一大細越界開個雪櫃多門又係越貴價。 而細細格專用櫃桶一方面易D去管理過期食物, 生產商又可以巧立多一D名目去加入專用的保鮮功能。 櫃桶式必須設在櫃的下方用戶才方便。 而因為膠托式包裝的label及日期多數係向上, 櫃桶不適宜太深, 反而分多兩個櫃桶更方便一眼看到。 於是就型成左日式雪櫃細細隻幾度門及櫃捅的習慣。

鬼佬就鐘意大大塊門, 一開就見到晒D食物, 左右定上下也沒關係。鬼佬購買肉食以冰凍為主, 基本上多數雪櫃野有紙盒, 有盒則的字和牌子, 則開的門都冇所謂睇到有D乜。 鬼佬都興櫃桶冰箱設在下半身, 但多數先用則開的門之後再拉透明櫃捅。 又係方便鬼佬購買紙盒裝的食物為主。 若果買左大火雞, 抽減上面的櫃捅出來就放得入, 之後 再關則門又OK左。

講來講去, 不同設計都只係不同的推銷手去。 同坊間傳聞的冷空氣向下流的說法最看不出關係。 但日式雪櫃最唔啱香港人的使用習慣就真

首頁

尾頁

跳至