論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人發老脾

333s  順手牽羊寄回菲/印. 佢地只需要出"運費" 其它免費.  發表於 14-7-5 13:52

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

問下都唔比...好寸下喎

jimmymama2013  咪係, 仲講到我好似好唔啱甘  發表於 14-7-2 15:21

大宅

jimmymama2013 發表於 14-7-2 13:25
工人一日用一卷廁紙 (我和老公用自己廁所, 小朋友好細個未懂自己去廁所), 呢個情況維持左一個月, 我問她為 ...
一日用一卷廁紙真是好多!我以前也發現廁紙用的很快。我的方法:留下所有用完的廁紙中間的捲桶,寫上用完的日期,放在廁所,排一排,留一個月的時間,讓工人明白她用廁紙用的很快。

不知道這個方法會不會讓你的姐姐明白她真的用的太多了。

jimmymama2013  可以,但佢又會話我唔信佢, 佢直頭叫我向廁所裝cam.而家d工人真串  發表於 14-7-2 15:23

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:自從這個工人來了後, 好多日用品都用得好快

一日一卷好多下wo, 包雲吞都冇用咁快,好難信佢

大宅

回覆:mshk2007 的帖子

我買左d廚房紙,個工人未夠一個月就已經用晒一包250張,已經唔駛每日都煮飯,咁樣算唔算用得快?

jimmymama2013  快呀, 我工人2個星期用左半支油, 我都覺得快  發表於 14-7-2 15:28

大宅

佢地有時會用黎抹野,地下枱面少少污joe都會攞廁紙抹,咁樣唔使洗布,我個姐姐初黎都係咁,我屋企仲要只的得盒裝tempo,真係唔得佢死,之後話過佢,係我地面前就好左少少,但我地唔係到就捉唔到佢

男爵府

正常冇可能一日用一卷囉, 你工人問下都唔俾??

佢平時做野都係咁串的嗎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

之前我發現我工人自己一個用都係一日一卷架, 我問佢係咪肚痾唔舒服, 佢話唔係, 之後就用少D。

你工人問下就咁態度, 都好惡喎~

伯爵府

睇完另一個POST,工人用廁紙多好過唔用囉

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

jimmymama2013 發表於 14-7-2 13:25
工人一日用一卷廁紙 (我和老公用自己廁所, 小朋友好細個未懂自己去廁所), 呢個情況維持左一個月, 我問她為 ...
我可以話你知, 係有工人偷廁紙嘅, 重要係成條咁偷.

話說我之前有個工人, 我星期六下午同佢一齊去 supper-market 買咗10條廁紙, 因為減價, 星期日佢一早就放假出咗去啦, 啲廁紙係放在另一個房, 冇人瞓嘅, 又冇鎖門嘅, 可以叫雜物房啦. 我星期日起身, 唔知點解突然去數吓啲廁紙, 竟然得9條, 足足冇咗一條. 我又唔知點解當年等佢回來冇去問返佢, 因為當年係1998年, 我初請工人, 好多嘢唔識又唔係好敢問, 而呢個工人好衰, 騙我話所有紅色日期都係佢哋嘅假期, 佢嗰兩年約就放足晒所有紅色嘅假期.

所以, 樓主, 你呢個工人咁樣, 我奉勸你, 早炒早著啦.

男爵府

回覆:jimmymama2013 的帖子

我以前工人用紙又係好快,跟住問問下就知原來佢每日都用厠紙抹厠所,包括馬桶、面盆、鏡......,一早叫左佢用布佢竟然貪方便,激死!

jimmymama2013  佢話無用廁紙抺喎, 我平心淨氣問佢, 同佢解釋我覺得奇怪一日用一卷紙jel  發表於 14-7-2 15:59
wcpcelia    發表於 14-7-2 15:41

大宅

回覆 littlerabbitmom 的帖子

大宅

你試下同佢說,清楚用布。唔可以用厠紙。另外厠紙配給制,用完就無。

大宅

WIN媽 發表於 14-7-2 15:49
你試下同佢說,清楚用布。唔可以用厠紙。另外厠紙配給制,用完就無。

大宅

佢地勁唔環保~~~廁紙/膠袋都好快用晒...

大宅

引用:佢地勁唔環保~~~廁紙/膠袋都好快用晒...

原帖由 Creamymami01 於 14-07-02 發表
佢地勁唔環保~~~廁紙/膠袋都好快用晒...
同意!雖然d廚房紙唔係貴,但原意係俾佢將d好污糟既野抹一次先洗,宜家佢係唔係都用真係唔知仲買唔買好

大宅

回覆 miffy417 的帖子

同意,
另外, 有小小無奈, 你話佢偷錢或貴重野都值得炒, 但就算我有一日有證據證明佢偷廁紙, 都唔知點好...

複式洋房

好多時佢地會用厠紙抹toliet, mirror 等等,唔需要洗呀嘛!

You have to tell her NEVER use the toliet paper for cleaning the basin or seats.

大宅

冇錯,係食廁紙,二曰一卷,上午冇人,得公主係屋企直到6點,我吾問啦,佢有人質在手,忍下就算

大宅

回覆:carolchow88 的帖子

真係貼錢買難受,成日要買佢地怕!

首頁

尾頁

跳至