跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章

Hope 小叭 will get well soon!

別墅

Babyeddie,

Thanks for your advice.

I think she is not doing OT job. Regarding pregnant, we kind of had a previous agreement that she will take contraceptive pill, of course, I can't stop her from getting pregnant, but I guess, getting pregnant can happen in any maid regardless of married or single.
The real worry is the legal issue of staying outside, but as you said if not letting her stay outside, she might mistreat my son.:-( :-(

原文章由 Babyeddie 於 07-11-26 11:43 發表
haydenng

wor, if your maid is requesting this,

this is another very dangerous signal.

1. Your maid might tell lies as she might have another OT job

2. If she stays overnite outside and have an ...

大宅

我都係唔俾佢出去訓的. 不過佢一年問左9次...真係好煩, 同佢講明係犯法都成日問....所以唔俾佢都好唔開心o架. 不過我每次都答,遲d先啦. 等bb長大唔須要晚上睇住先..之後又會話起碼完左一個約先啦.....不過都係煩o架啦. 所以我唔會再想hk有老公的..佢地個心成日出左去咁.....

原文章由 HaydenNg 於 07-11-26 13:08 發表
Babyeddie,

Thanks for your advice.

I think she is not doing OT job. Regarding pregnant, we kind of had a previous agreement that she will take contraceptive pill, of course, I can't stop her from g ...
小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

細叭係09年1月26日出世, 體重6磅半.
4個半月轉身, 5個月識坐, 7個半月出第一只牙(下面)

大宅

現在小叭食o野勁扭計....其實要兩個人才得, 一個餵佢食. 一個同佢玩...今日我要唱歌佢才食晒咋.....:tongue: :tongue: 明天都唔知點算了...得我一個餵:-( :-(

原文章由 miffy0824 於 07-11-26 12:03 發表
Hope 小叭 will get well soon!

小叭係06年12月5日出世時重3.23kgs,1個月4.55kgs,2個月6.40kgs,3個月7.72kgs,4個月8.20kgs,5個月8.80kgs, 6個月10.00kgs, 7個月9.55kgs, 8個月10.00kgs, 9個月10.16kgs, 10個月10.45kgs, 11個月10.91kgs
(4個月第一次反身, 5個月坐, 8個半月爬, 9個半月出牙(上面兩只),10個月出牙(上面兩只)12個月7只牙, 11.81 kgs

男爵府

fion2504,

have u tried playing 小叭's favorite videos while feeding him ar?? enoch sometimes needs to have the videos on, too gar (coz' i told my maid to do her work while I feed enoch at nite.. so I usually feed him by myself gar)

原文章由 fion2504 於 07-11-26 14:49 發表
現在小叭食o野勁扭計....其實要兩個人才得, 一個餵佢食. 一個同佢玩...今日我要唱歌佢才食晒咋.....:tongue: :tongue: 明天都唔知點算了...得我一個餵:-( :-(

...

大宅

佢之前好叻仔,好肯食o架, 乜都唔須要, 只係坐係到5mins內食晒一bowl, 不過自從佢病就係咁樣了:-( :-( .......不過都等我明天試下你個方法先

原文章由 eshiro 於 07-11-26 14:58 發表
fion2504,

have u tried playing 小叭's favorite videos while feeding him ar?? enoch sometimes needs to have the videos on, too gar (coz' i told my maid to do her work while I feed enoch at nite.. so ...

別墅

係呀, 真係嚇到我地全家人cc下呀!其實我阿bb只係輕輕咁咳左2日咋, 到第三日見佢咳多左仲有d痰咪帶佢睇醫生law, 初時都冇野,仲食得玩得訓得, 點知入夜就開始好'lou'計, 唔食唔訓又好似好辛苦咁, 因星期日冇醫生睇, 所以問左好多人意見終於帶左佢去睇急症, 跟住就即上病房再轉入icu, 醫生話佢呼吸困難, 真係冇諗過會咁嚴重, 禁食左3日, 呢3日不停咁打藥, 呢幾日都好謝, 之後先開始好轉, 佢o係icu咁多日, 我同老公就喊足咁多日, 好驚好驚...
可能因為佢禁食過, 所以佢而家好似餓鬼咁咩都要食, 唔俾就喊到拆天...
佢前後o係醫院住左8日, 可能之前打d藥好勁, 醫生冇俾過化痰止咳藥佢佢出院前都冇咳冇痰lu(touch wood)! 我聽d醫生講bb咳係唔駛食咳水架, 因為冇咩作用, 通常咳2個星期就會自動好, 小朋友咳時係會胃口差d架, 所以俾多d心機餵佢啦, 我諗小叭會慢慢好起來哩! 佢而家咪進步緊law!! 如果小叭咳得越來越厲害又或者2個星期都唔好, 你最好都係再帶佢睇多次醫生好, 因為我睇書話小朋友咳得多會變氣管敏感, 手尾好長架!!

原文章由 fion2504 於 07-11-25 11:41 發表
多謝大家.

milybb :

你bb入icu5日咪嚇死你 .咁佢現在胃口回復到之前未啊? 你bb當時係咪又唔食又唔訓啊?小叭當時係咁啊,仲吸氣咕咕聲, 初頭以為佢有痰頂住 原來唔係 小叭今日都可以食到一bowl ...

大宅

你個bb要禁食咁嚴重啊 小叭係自己唔肯食o野同飲奶,, 醫生話如果再唔食o野就要同佢打鹽水針, 所以成日迫佢食咋...跟現在食個d藥, 其實好似係聞氣咁的作用...不過改為藥水咁...昨晚小叭深夜時咳了幾聲, 嚇到我立即又去check佢,同佢close窗咁...好怕病番, 手尾好長o架 .我昨天炒了工人, 現在只有自己一個人做咋...

請問有無人知道入境x個傭工fax啊. 因為我好似要係7日內fax去通知的

原文章由 milybb 於 07-11-27 00:38 發表
係呀, 真係嚇到我地全家人cc下呀!其實我阿bb只係輕輕咁咳左2日咋, 到第三日見佢咳多左仲有d痰咪帶佢睇醫生law, 初時都冇野,仲食得玩得訓得, 點知入夜就開始好'lou'計, 唔食唔訓又好似好辛苦咁, 因星期日冇醫生睇, 所 ...

男爵府

fion2504,

The Immigration fax# 21579181
Tel: 2111-3584
原文章由 fion2504 於 07-11-27 10:12 發表
你個bb要禁食咁嚴重啊 小叭係自己唔肯食o野同飲奶,, 醫生話如果再唔食o野就要同佢打鹽水針, 所以成日迫佢食咋...跟現在食個d藥, 其實好似係聞氣咁的作用...不過改為藥水咁...昨晚小叭深夜時咳了幾聲, 嚇到我立即 ...

大宅

thank you晒

不過佢地條line好busy, fax唔到...

其實炒工人都唔須要諗得佢地好會傷心咁...佢地仲好似定過我啊....希望下個工人好好, 唔須要再炒啦.

原文章由 eshiro 於 07-11-27 10:21 發表
fion2504,

The Immigration fax# 21579181
Tel: 2111-3584

男爵府

will it okay to email? [email protected]

yes la.. seems like your maid was quite calm during the whole process ..... no wonder many employers said no matter how good we treat the maids.. the maid will still treat this a job ...

原文章由 fion2504 於 07-11-27 10:30 發表
thank you晒

不過佢地條line好busy, fax唔到...

其實炒工人都唔須要諗得佢地好會傷心咁...佢地仲好似定過我啊....希望下個工人好好, 唔須要再炒啦.

首頁

尾頁

跳至