懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

前幾日發現有BB(最後一次M25/10)但因我一向有纖維瘤經常有血(少少),因我問西醫醫生話正常冇問題.但我經常有血有機會小產都唔知,又話都有幾會宮外孕( ,叫我一個月後先去照超聲波(因太早去照照唔到或唔清楚),但好心急呀唔知早D去照唔照到(有冇媽咪4-5week照過又照到呀)

大宅

原文章由 wasabi 於 07-11-26 01:23 發表
前幾日發現有BB(最後一次M25/10)但因我一向有纖維瘤經常有血(少少),因我問西醫醫生話正常冇問題.但我經常有血有機會小產都唔知,又話都有幾會宮外孕( ,叫我一個月後先去照超聲波(因太早去照照唔到或唔清楚),但好心 ...

我都係子宮的問題,一直都有流啡,我知道有bb時,是5w,醫生有幫我照,照到胎囊,確定唔係宮外孕,醫生話一星期後覆診,見到心跳就可以安心d;6w,再照,個胎有心跳,但仍流啡;6w3d,轉左醫生,再照,正常
之後我一路都係每星期檢查一次,直至9w,醫生見bb心跳夠強,即使我仍流啡,但可改為兩星期檢查一次。
你參考下吧!我覺得無去檢查,我自己都會擔心!

男爵府

我第一次照是5weeks,因為啱啱知道有左但係有流啡,所以就去左睇醫生,我記得個時照已經好清楚照到個胎囊同埋有一點好細的小b,同埋confirm唔係宮外孕或者葡萄胎,到2個禮拜後再照,已經聽到心跳喇

如果真係太擔心,去睇下醫生會安心d,唔洗自己估估下。

[ 本文章最後由 阿豆媽 於 07-11-26 16:27 編輯 ]

大宅

5week 可以照陰超, 睇下受精卵係乜在子宮內,係黑色一點.

侯爵府

就算照唔到bb, 都會照到胎囊架喇,

起碼去照下 make sure 唔係 宮外孕先囉!!

複式洋房

多謝各媽咪意見同分享等我明天約去照超聲波

首頁

尾頁

跳至