嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

我bb依家個半月大,成日都有鼻屎阻到佢呼吸,請教各位媽咪點解決好呢??

公爵府

畀面勳章

你屋企可能有塵, 咁bb未有鼻毛, 所以積埋左, 其實鼻屎會係bb打乞痴時, 噴出黎, 但係如果太乾, 就好難, 所以有人話用放濕機, 令房裡面保持濕度, 咁鼻屎都會容易d流出

原文章由 labelcherry 於 07-11-26 04:16 發表
我bb依家個半月大,成日都有鼻屎阻到佢呼吸,請教各位媽咪點解決好呢??
歡迎參觀『文。穎之家』
文文小公主Corliss出生於28/9/2006, 重2.99kg, 31/12/2008重13.4kg, 高85cm
小穎小王子Wayne出生於01/11/2007, 重3.5kg, 27/2/2009重11.8kg, 高78m, 頭圍49cm

別墅

:lol: 唔該曬!錦空氣清新機有用嗎??

別墅

如果鼻屎硬,用咩都無用, 你有無買個鼻吸?

係賣bb野既大公司有一定有, 十幾蚊個好好用!

鼻吸個管位係軟身的唔怕插到bb太痛,

用法好簡單! 按走鼻吸內的空氣, 鼻吸對住bb鼻鼻, 放手一吸, 鼻屎就吸了出來, 當然用之前是要令bb 鼻屎濕才可!

最有效既方法就係令bb哭就ok!
bb一哭, 鼻屎就自然濕晒囉!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我bb都係咁, 成日好多鼻屎, 一開始試好多方法, 包括去買吸鼻器, 用有隻獅子果隻bb專用棉花棒, 但完全冇用 !!!! (吸鼻器for 鼻涕可能有用, 但鼻屎完全唔得!!)

近日每日都用以下方法幫bb通到鼻鼻:

用 minimoto bb專用棉花棒, 因為濕左可以將個棉花頭再整細d, 可軟化鼻屎, 再"捲"佢出黎。如唔成功/ 成功左一半, 再用bb專用圓頭夾鼻屎鉗, 一夾即出 ! 通哂 !!

但要注意, 圓頭夾放入鼻鼻要跟返bb鼻孔形入, 盡量等bb瞓覺時做, 但為免嚇親佢, 要同佢講聲先 !!

大宅

原文章由 牛精仔 於 07-11-26 22:48 發表
我bb都係咁, 成日好多鼻屎, 一開始試好多方法, 包括去買吸鼻器, 用有隻獅子果隻bb專用棉花棒, 但完全冇用 !!!! (吸鼻器for 鼻涕可能有用, 但鼻屎完全唔得!!)

用 minimoto bb專 ...

請問minimoto bb專用棉花棒係邊度有得買呀?

大宅

my doctor give some 鹽水,
just one to two drops,

鼻屎 will come out,
u may try to ask ur doctor as well

別墅

係丫,如果鼻屎唔係軟就用唔到,我都有買吸鼻器,但好似麻麻…d棉花棒係咪吉之島有得賣?

別墅

我bb也鼻塞得很厲害,有什麼方法? 我曾用口吮都不成功,有什麼秘訣?

買了一枝生理鹽水,但噴射力很強,怕bb不舒服,沒有用.

洋房

原文章由 牛精仔 於 07-11-26 22:48 發表

用 minimoto bb專 ...

多谢,尼招好好用啊...

別墅

BBCEO 我唸你去買個吸鼻器會容易…吉之島有得賣,我今日試過用棉花棒…出d就ok,但好入就唔容易整走丫!?-( ?-(

別墅

我試過用吸鼻器,都幾難吸到鼻涕出來,bb瞓著左,用挾對正鼻仔,慢慢放入bb鼻中,bb又立刻醒左,挾唔到不特止,連舊鼻屎比bb索左唔知去邊添,卒之係用綿花捧,拿著係bb面前比佢睇並同bb講"媽咪幫你liu鼻鼻,liu完好舒服架",跟住就好快手咁liu,liu完左面到右面,鼻腔乾淨晒。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 3cats 於 07-11-26 23:48 發表

請問minimoto bb專用棉花棒係邊度有得買呀?

bebe dream 有得賣呀。我之前買果隻就用黎同bb清理耳殼, 清理鼻仔就用minimoto。

琥珀宮

原文章由 小臭腳 於 07-11-26 23:55 發表
my doctor give some 鹽水,
just one to two drops,

鼻屎 will come out,
u may try to ask ur doctor as well

鹽水自己去藥房買到嗎 ? 

琥珀宮

原文章由 labelcherry 於 07-11-27 01:11 發表
係丫,如果鼻屎唔係軟就用唔到,我都有買吸鼻器,但好似麻麻…d棉花棒係咪吉之島有得賣?

吉之島我見唔到有 (可能自己睇過龍), 除左bebedream, 我朋友在 sogo 都見到。

琥珀宮

原文章由 BBCEO 於 07-11-27 08:09 發表
我bb也鼻塞得很厲害,有什麼方法? 我曾用口吮都不成功,有什麼秘訣?

買了一枝生理鹽水,但噴射力很強,怕bb不舒服,沒有用.

試下bb沖完涼之後niu, 效果好d, 一來佢易d瞓著, 2來鼻屎軟d易出d。

琥珀宮

原文章由 labelcherry 於 07-11-27 17:28 發表
BBCEO 我唸你去買個吸鼻器會容易…吉之島有得賣,我今日試過用棉花棒…出d就ok,但好入就唔容易整走丫!?-( ?-(

太入o既, 我會用棉花棒濕水在bb鼻孔口輕輕一轉, 等bb打hak chi, 就會噴到出d 架lar....

大宅

我個女正話又鼻塞,搞到我訓唔到,即刻用你地教既方法用棉花棒撩,點知撩左見下居然流鼻血,所以希望其他媽媽都係唔好試.好危險.

男爵府

係呀, 我個阿b都勁多鼻分泌, 鼻塞到瞓覺好似大人咁有聲的, 我都試過好多方法都唔成功, 睇醫生時醫生比左支鹽水滴鼻, 滴得多都唔怕, 依家好左d啦! 醫生話bb鼻"莫"薄會較易出血.

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

首頁

尾頁

跳至