自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原文章由 wendykaka 於 07-11-29 12:52 發表
有我喎.

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我個 friend 中秋去澳洲探個仔, 帶咗 2 盒月餅去. 澳洲原來連月餅都唔比入, 一係就比海關切開檢查完先可以入境. 咁嗰 2 盒月餅就全部切開晒. 哈哈!! 咪幾好, 唔駛自己切.

伯爵府

好媽媽勳章

美國係任何肉類都唔比帶﹐所以其實連蝦米都唔得。

原文章由 EVA222 於 07-11-29 10:51 發表

有年我女返美國,話帶臘腸俾佢朋友食,佢朋友send左段美國法例俾佢睇,如果捉到海關有權罰.

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 EVA222 於 07-11-29 10:33 發表
中國臘腸都唔好帶,一條罰一百蚊美金.:tongue:

真係好彩
舊年暑假囡囡跟 EF 去美國, 因為要煮一餐中國菜比HOST家庭食, 諗唔到煮乜, 又驚佢無時間去唐人街買料, 偷偷入左廿幾粒蝦米, 10隻冬菇比佢煮煲仔飯, 好彩屋企無臘腸, 無帶到

子爵府

原文章由 jutaubing 於 07-11-29 10:03 發表
哈哈... 又見報喇... 成日都俾生果報d記者喉住

帶 A 貨 返 美 國 罰 巨 款

Net 神 記 得 今 年 中 , 有 一 名 美 國 男 子 在 深 圳 買 入 八 隻 假 勞 力 士 , 返 回 老 家 時 被 海 關 發 現 遭 到 檢 控 , 每 隻 ...

咦~ 乜今次輪到我見報呀~
頭先我打電話俾家姐問下佢FD 點樣,
佢話無野啦~ 咪無晒屋呀車呀咁囉~
我問佢, 可唔可以搵律師同海關拗下數, 等唔洗罰咁多都好丫,
佢話佢FD 搵過啦, 都係 NO~
所以, 我呢兩日都要返我媽度吼下佢帶左D咩先,
因為我地聖誕節會返去探D妹, 咪一陣唔覺意帶左D老番就弊啦~

子爵府

原文章由 dincat 於 07-11-29 15:05 發表

真係好彩
舊年暑假囡囡跟 EF 去美國, 因為要煮一餐中國菜比HOST家庭食, 諗唔到煮乜, 又驚佢無時間去唐人街買料, 偷偷入左廿幾粒蝦米, 10隻冬菇比佢煮煲仔飯, 好彩屋企無臘腸, 無帶到 ...

冬茹就應該OK, 但蝦米同臘腸呢D就一定唔得,
早前年我由加拿大過境入美國時,
遇到兩母女, 佢地又唔識講又唔識路, 但好在佢地同我一班機,
咁我就幫下佢地囉~
點知海關要摷佢地行李, 咁我咪惟有行先啦, 因為都唔可以等埋,
後來我係外邊等佢地, 佢女話俾我知俾海關充公左D臘腸喎,
我話呢D唔帶得架, 你仲有帶左D咩呀~
佢話仲有幾條咸魚囉~
好彩果陣無咁嚴, 即場充公掉左都OK,
如果唔係真係俾人罰得金呀~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我個妹夫好鐘意美珍香,
咁佢嘗試偷運肉乾回加國!
點知都比人發現,
亞妹叫佢快d掉晒佢,
最終妹夫掉晒入自己個肚入面,
好滿足咁拉住d行季入境。

珍珠宮

畀面勳章

原文章由 麟媽媽 於 07-11-29 15:34 發表
我個妹夫好鐘意美珍香,
點知都比人發現,
亞妹叫佢快d掉晒佢,
好滿足咁拉住d行季入境。 ...

好好笑
如果佢帶左幾磅肉乾, 食到牙到軟

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 07-11-29 15:34 發表
我個妹夫好鐘意美珍香,
點知都比人發現,
亞妹叫佢快d掉晒佢,
好滿足咁拉住d行季入境。 ...

咦~ 麟媽, 呢樣我媽又係咁喎~
不過, 佢通常都係帶少少係飛機上面當零食,
我諗就算真係摷到, 咪拿拿聲一人一塊塞入口食左去囉~

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我妹夫係個6 呎4 巨人,
閒閒地可以自己食成個大pizza,
所以磅零兩磅肉乾,濕濕碎!

子爵府

原文章由 麟媽媽 於 07-11-29 17:20 發表
我妹夫係個6 呎4 巨人,
閒閒地可以自己食成個大pizza,
所以磅零兩磅肉乾,濕濕碎!

嘩~ 好勁噃~

子爵府

買咁多個又真係誇張嘅

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

冇咗間屋同車都話無野??
原文章由 rubytang 於 07-11-29 15:24 發表
咦~ 乜今次輪到我見報呀~
頭先我打電話俾家姐問下佢FD 點樣,
佢話無野啦~ 咪無晒屋呀車呀咁囉~
我問佢, 可唔可以搵律師同海關拗下數, 等唔洗罰咁多都好丫,
佢話佢FD 搵過啦, 都係 NO~
所以, 我呢 ...

伯爵府

仲 要 depends on 你 去 邊 個 州
去 加 州 所 有 vegetables 都 吾 可 以 帶 添
可 能 你 會 覺 得 自 己 吾 會 帶 條 菜 心 掛

但 其 實 連 果 皮 都 吾 可 以 帶﹐ 系 講 緊 煲 紅 豆 紗 個 D 果 皮 都 吾 得﹐ 臘 腸 蝦 米 一 定 吾 可 以。 燕 窩 都 吾 得。 講 真﹐ 為 左 帶 臘 腸 而 冒 險﹐ 我 就 覺 得 吾 值 得。 因 為 check 到 過 一 次 ﹐ 以 後 差 吾 多 次 次 都 check 你﹐ 好 麻 煩。

子爵府

原文章由 wendykaka 於 07-11-30 03:14 發表
冇咗間屋同車都話無野??

唏~ 嬸嬸~
咁咪就係無晒d野囉~

子爵府

原文章由 大豬既老婆 於 07-11-30 05:25 發表
仲 要 depends on 你 去 邊 個 州
去 加 州 所 有 vegetables 都 吾 可 以 帶 添
可 能 你 會 覺 得 自 己 吾 會 帶 條 菜 心 掛

但 其 實 連 果 皮 都 吾 可 以 帶﹐ 系 講 緊 煲 紅 豆 紗 個 D 果 皮 都 吾 得﹐ ...

hi~ 大豬既老婆~

呢樣你就講得好o岩喎~
事關我亞姨廿幾年前有次番hk,
佢就係有d野無報關, 佢買左隻靚錶同一d苜飾,
諗住無咁o岩會搜佢, 但點知佢果次就好唔好彩,
遇著果個海關真係搜佢, 話佢隻錶係新既, 點解唔報,
後尾仲將佢入左黑名單,
之後, 咁多年佢次次入親美國境, 都一定俾人搜到飛起~

伯爵府

英國無咁嚴家, 我細佬帶菜心(姪仔鐘意食),dvd過去, 無事家

原文章由 jutaubing 於 07-11-29 10:42 發表
臘腸都唔帶得? 何解
我姑仔佢地年年黎親香港都帶臘腸返英國
幾兄弟姊妹爭臘腸食
星期五是無飯主婦日

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

咁佢地以後點算呀?? 住邊呀?? :(:(:(
原文章由 rubytang 於 07-11-30 11:43 發表
唏~ 嬸嬸~
咁咪就係無晒d野囉~

首頁

尾頁

跳至